VFF trøje

VFF trøje – Viborg Fodsports Forening hører hjemme i Domkirkebyen Viborg i det midtjyske. Klubben blev stiftet 1. april 1896 som en blanding af forskellige sportsgrene, blandt andet cricket, atletik og  brydning. I første omgang var fodbold en mindre sport, men som den fik bedre tag i den brede befolkning kunne man se det var nødvendigt at få skilt sportsgrenene og få klubber, som var specialiserede og kunne holde fokus på kun en enkelt sportsgren.

I 1929 valgte man at dele klubben op, så hver enkelt sportsgren fik deres egne klubber, og selvfølgelig blev fodbolden skilt ud for sig selv. Men det var først over 60 år senere klubben gjorde noget væsen af sig og deltog i toppen af dansk fodbold. Indtil da havde VFF tilbragt årene i de lavere rækker med to enkelte eventyr i den bedste række i 1980 og igen i 1989.

Viborg FF spiller deres hjemmekampe på Viborg Stadion, også kendt som Energi Viborg Arena. Stadionet har en kapacitet 15.000, og er bygget hvor det oprindelige stadion lå. Viborg Stadion er godkendt af UEFA og har i mange år lagt græs til kvindelandsholdets kampe og til ungdomslandshold.

Efter de korte eventyr i 1980 og 1989 i den bedste række fik Viborg FF smag for mere, herunder en målrettet satsning på ungdomssiden for at skabe spillere af egen avl, som kunne bidrage til at nå toppen af dansk fodbold. Et kæmpe projekt for at komme med i den absolutte top gav pote, og i 1993 rykkede man op i Superligaen, som var blevet dannet året før. Efter nogle år som elevatorhold, hvor man rykkede op og ned hver anden sæson, fik man i 1998 bidt sig fast og frem til 2008 var Viborg FF en del af Danmarks 12 bedste fodboldhold.

Klubbens bedste sæson var i 1999/2000, hvor man vandt pokalturneringen 1-0 over AAB og samtidig endte på en 4. plads i Superligaen. Året efter endte man som nummer 2 i pokalturneringen, men som nummer 9 i superligaen.

I sæsonen 2005/2006 endte klubben igen på en 4. plads i superligaen, VFF havde ellers muligheden for at snuppe 3. pladsen, men manglende skarphed i de afgørende kampe gjorde, at det ikke faldt ud til Viborgs fordel.

Selvom Viborg FF kun har været med blandt de bedste i 10 år, så har klubben klækket hele 5 danske landsholdsspillere: Thomas Frandsen, Michael Gravgaard, Steffen Højer, Søren Frederiksen og Jesper Christiansen.

VFF har været kendt for at fostre gode målmand som Arek Onyszko, Jesper Christiansen og John Alvbåge, som alle har været en væsentlig del af V iborg FF i superligaen og deres succes.

Det har heller ikke skortet på angribere i Viborg FF; Søren Frederiksen, Heine Fernandez og Thomas Dalgaard har alle tre haft næse for at få sparket bolden i kassen.

Profiler på det nuværende Viborg FF hold er spillere som Jeppe Curth, tidligere AAB, og Jonas Thorsen, som man hentede i AGF, og som siden ankomsten har været en fast del af startopstillingen.

Viborgs grønne dragt har ikke været med fra starten af, den er først kommet til sener. Det samme er det kløverlogo, som i dag er et must på trøjen. At en grøn trøje skal følges med et kløverlogo er  noget, som kan have fundet base på den grønne ø Irland, og kløveret (the Shamrock), som er en naturlig del af irsk folklore.

Den grønne farve på Viborg FF trøjen har i dag en betydning for alle fodboldfans, den er forbundet med VFF, og selvom der har været mange forskellige designs, så har den grønne farve med hvide markeringer i mange år været noget, som man associerer med VFF.

Den senest designede trøje er stribet på tværs, men stadig holdt i de klassiske grønne og hvide farver med Andelskassen på brystet. Der er ikke noget, som får trøjen til at springe i øjnene, men for fans af Viborg FF er trøjen et must, som vil gøre, at man altid vil kunne genkende andre Viborg fans, hvor man end skulle møde dem.

Resten af hjemmebanedragten er som trøjen i de klassiske farver, de hvide shorts og de stribede strømper fuldender billedet af en klassisk dragt, som klart viser billedet af, at man har kigget bagud i fodboldannalerne for at finde en dragt, som er klassisk, men dog alligevel ny.

Udebanedragten er i en klar rød farve med sorte ærmer og sorte sider, den sorte og den røde står begge klart, giver en god kontrast til hinanden og giver et godt billede af, at man virkelig ønskede en trøje, som er en diametral modsætning til hjemmebanetrøjen. Den sorte krave er den afsluttende krans om det røde midterstykke, og som virkelig får det til at stå frem. Udebanedragten vil være en fornøjelse at se på stadion, og i bybilledet til at skabe fest og farver.