TV-pengene i engelsk fodbold er blevet så store, at beløbene de facto gør alle andre ligaer i verden til ‘udviklingsligaer’ – det gælder både den italienske, spanske, tyske og franske liga!

En engelsk bundklub kan nærmest vælge og vrage i Europa 

En storklub i Frankrig (Politiken bruger Saint-Etienne som eksempel i en artikel onsdag) har ikke en chance for at holde på sine bedste spillere, selv hvis det er en bundklub fra Premier League, der spørger. Årsagen er den vilde pengefest i Premier League, som Sky og British Telecom står for. Når TV-stationerne hele tiden vil betale mere for at vise de engelske kampe, så stiger prisen selvfølgelig. Det er netop indgået en ny TV-aftale, som vil gøre forskellen endnu større.

I 2014-15 tjente Chelsea godt 1 milliarder kroner i TV-penge

Det er langt mere end hele budgettet for de fleste topklubber rundt omkring i Europa. Den tyske træner Christian Heidel har da også sammenlignet lønninger i Bundesligaen og Premier League – beløbene er de samme – men i England er det ugelønninger, og i Tyskland er det månedslønninger! Der er indgået en TV-aftale for 2016-19, som vil gøre forskellene endnu større.

De vilde beløb – nummer sidst i Premier League kan se frem til ca. 700 millioner kroner i TV-indtægter – medfører en vild og voldsom spillereksport over den Engelske kanal. Samtidig bliver de engelske klubber begunstiget af meget gunstige valutaforhold. Euroen er faldet meget i forhold til det engelske pund, og det gør f.eks. de bedste franske spillere relativt billige.

360 millioner plus det løse for en teenager! – de er skøre, de englændere

Den seneste store handel, hvor United gav 360 millioner kroner for bare 19-årige Anthony Martial, er et vildt eksempel. Et uhørt højt beløb for en næsten uprøvet spiller. Monaco ville sikkert gerne have beholdt ham, men hvordan kan de det, når der bliver budt et rekordbeløb for en teenager?

I 2011 havde Monaco en total omsætning på 48 millioner euro (Se listen her), og det er jo stort set det samme, som de fik for Martial! Hvis han gør det godt (nok), kan der i øvrigt følge yderligere 240 millioner.

Special price for you

Med de vilde TV-indtægter selv engelske bundklubber kan se frem til, vil det helt sikkert drive priserne på spillere i vejret. Der vil næppe være tvivl om, at prisen stiger, når det er en engelsk klub som byder! Special price for you, my friend. Men så længe TV-kanalern vil blive ved med at betale mere, så vil de bedste spillere også fremover skulle øve sig i at køre bil i venstre side af vejen. Medmindre de bruger de fine lønninger til en privatchauffør…

Næste stop bliver 1 milliard for en spiller

Det er kun et spørgsmål om tid, før en spiller bliver handlet for et beløb med 9 nuller! Vi hører gerne bud på hvem det kunne være, som bliver første spiller til det beløb!

Hvor meget er 55 milliarder kroner? Det årlige Bruttonationalprodukt i Danmark er på ca. 1.900 milliarder. Dvs. den samlede værditilvækst (minus produktionsinput) hele Danmark præsterer på et år er (kun) ca. 34 gange større end de engelske TV-fodboldaftaler. Det ligner en bobbel.