af: Emil Plovgaard

Talknusere ansat hos den verdensomspændende bank, UBS, der har hovedsæde i Schweiz, har regnet sig frem til, at det bliver Tyskland, som løfter VM-trofæet, når sommerens slutrunde er overstået.

Foto: Qatar 2022 via Getty Images

Investeringsbanker forudsiger ofte, hvem der løfter VM-trofæet, og denne sommer er ingen overraskelse. De samme data-modeller, som bruges til at udvælge gevinstgivende aktier, udvælger VM-vinderen.

Men modellerne har en broget historie.

Sidste gang forudså både UBS og den amerikanske bank, Goldman Sachs, nemlig, at Brasilien ville vinde VM-titlen. Men værtsnationen blev altså ydmyget med 7-1 i semifinalen til de senere vindere fra Tyskland.

Sidste gang, UBS fandt frem til den rigtige vinder var i 2006, hvor man korrekt forudså, at Italien løb med guldet.

Den schweiziske bank giver Tyskland 24 procent chance for at vinde dette års slutrunde, mens Brasilien har 19,8 procent chance, skarpt efterfulgt af det spanske landshold, der spås 16,1 procent sandsynlighed for at vinde trofæet i Rusland.

Måske er det mest overraskende udfald, at det engelske landshold bliver regnet som den 4. mest sandsynlige vindere – med 8,5 procent.

Frankrig og Belgien kommer ind på henholdsvis femte- og sjettepladsen.

I et notat vedhæftet udregningen, forklarer UBS, at et hold af 18 analytikere har simuleret turneringen 10.000 gange for at nå frem til forudsigelserne.

Mark Haefele, som er ansat hos UBS, fortæller:

– Vi er ydmyge nok til ikke udelukkende at påstå, at Tyskland vil vinde turneringen igen, men vores simulationer indikrerer, at der ikke er noget andet hold, der har større sandsynlighed for at løfte trofæet end de forsvarende mestre.

VM-slutrunden begynder den 14. juni, hvor værterne fra Rusland tager imod Saudi-Arabien i hovedstaden Moskva. Hjemmeholdet anses som outsider, og er af UBS sat på en 12. plads – 1,6 procent sandsynlighed for at vinde VM – mens Saudi-Arabien ender på en sidsteplads med 0 procent sandsynlighed.

LÆS OGSÅ: Efter 22 år som træner for Arsenal: Dette fortryder Wenger mest