Op til denne sæson, valgte Italiens næstbedste fodboldrække, Serie B, at give dommeren et tredje kort – det såkaldte grønne kort. Normalt er fodboldommere udstyret med to slags kort – det røde og det gule kort, som gives til spillere, der gør noget ulovligt på fodboldbanen. Men nu vendes bøssen altså fuldstændigt og det grønne kort vil blive tildelt en spiller for at belønne et ekstra ordinært tilfælde af fairplay i løbet af en kamp.
Serie B er kun den anden fodboldrække i hele Europa, der eksperimenterer med det anderledes kort. Vores svenske naboer kom italienerne i forkøbet og annoncerede allerede i foråret, at det grønne kort skal indføres i nogle ungdomsrækker.
Læs også: 5 ting Louis van Gaal i hemmelighed har ændret i Manchester United
Tanken i begge lande er, at hvis kortet fungerer succesfuldt skal det også implementeres i de øverste rækker i landet, som i dette tilfælde er henholdsvis Serie A og Allesvenska.
Men hvad er egentlig baggrunden bag indførelsen af det grønne kort? Tilfører det fodbolden noget positivt eller får dommerne for meget om ørene? Er det en genialitet eller idiotisk? Fodbolspilleren.dk tager et kig på fordele og ulemper og så kan du selv afgøre og tage stilling.
Fordelene ved det grønne kort:
Meningen med kortet er, at bidrage til en bedre og mere positiv atmosfære på fodboldbanen. Der skal være mere opmærksomhed på, at fairplay faktisk er en vigtig del af det moderne fodboldspil, fremfor altid at fokusere på, hvilke straf spilleren skal have for en bestemt hændelse. Man håber derfor i det italienske fodboldforbund på, at det vil ændre den måde, spillerne tænker på, selvom det grønne kort kun er en symbol gevinst og altså reelt set ikke er andet end et skulderklap fra dommer til spiller.
Ligesom der heftigt bliver diskuteret, om det røde kort nu var i orden og om der virkelig skulle have været straffe dér i forskellige fodboldkampe, kan det også være svært at vide, hvornår en spiller skal belønnes for fairplay. Et eksempel på dette kunne være, da Morten Wieghort bevidst sparkede bolden forbi målet på et straffespark, fordi modstanderen havde samlet bolden op med hænderne ved en fejl. Et andet eksempel, der kan nævnes er, at Miroslav Klose en gang fik annulleret modstanderens gule kort og det idømte straffespark, fordi angriberen havde filmet sig til det.
Læs også: Martial: Drømmestart hos United
Italiensk fodbold har de seneste år været igennem flere skandaler og så sent som i denne sæson er sæsonstarten i Serie B blevet udskudt grundet undersøgelser om matchfixing, som også endte med at koste flere klubber tvangsnedrykning, pointstraffe og bøder. Derfor mener Serie Bs præsident, Andrea Abodi, netop at det grønne kort er en god idé og han siger således til BBC Sport: “Fodbold er alt for ofte ramt af skandaler og kontroverser. Og det driver fans væk fra vores stadions. Sporten har brug for et mere positivt omdømme.”
Det er altså et forsøg på at promovere gode og sunde værdier som de fleste mennesker kan stå indenfor, men er det nu også den rigtige måde at gøre det på?
Tryk videre på piletasterne nedenfor for at læse om ulemperne