Som fodboldspiller er der god grund til ikke blot at bruge timevis på grønsværen, men ligeledes at prøve kræfter med styrketræning på en regelmæssig basis. De faste besøg i fitnesscentret kan nemlig med sikkerhed gavne dine præstationer på fodboldbanen.

Det kan imidlertid være vanskeligt at sætte sig ind i, hvordan man bør bære sig ad med styrketræning, når man nu netop har sit primære fokus på fodbold. Denne artikel har således til formål at give dig inspiration og råd til, hvordan du kommer i gang.

Styrke er altafgørende på grønsværen

Det er naturligvis essentielt at være god med bolden og hurtig på fødderne for at kunne trives på de fleste positioner på fodboldbanen. Styrke er imidlertid mindst lige så vigtigt, da du har brug for en stærk fysik i et væld af forskellige situationer i løbet af en kamp.

Når du eksempelvis skal ind i en nærkamp om bolden, lave en eksplosiv handling eller undgå skader, kommer du således i den grad længst, hvis du regelmæssigt vedligeholder og forbedrer din styrke.

Det er dog selvfølgelig ikke kun styrken, der trænes i forbindelse med styrketræning, men ligeledes balancen, din adræthed og restitueringsevnen, for blot at nævne nogle få eksempler, som får gavn af, at du giver den gas i fitnesscentret.

Lad os dog i første omgang fokusere på din kropsstyrke. For at forbedre denne kan du som fodboldspiller mest af alt anbefales at fokusere på de store ”compound”-løft, såsom squats, dips og chin-ups. Undgå at brug for mange kræfter på diverse træningsmaskiner, men giv dig i stedet for i kast med at anvende friluftsvægte eller lav kropsvægtsøvelser.

Det er essentielt, at du træner alle kroppens muskler, men hvorimod man nemt kan blive fristet til at fokusere allermest på bryst og biceps, bør enhver fodboldspiller særligt have øje for ben-, mave- og rygmusklerne.

Øg din fleksibilitet, træn din power og spis fornuftigt

Der er som sagt et hav af andre fordele ved at bruge kræfter på styrketræning, og med den rette indstilling og indsats vil du med sikkerhed kunne mærke en fordel på grønsværen efter blot et stykke tid.

Sørg dog for ikke at glemme de gode huskeregler om at varme op, inden du giver dig til at træne for fuld skrue. For at undgå skader og forbedre din fleksibilitet og balance er det nemlig nødvendigt at strække aktivt ud, samt lave dynamiske opvarmningssæt af øvelser som eksempelvis squats uden vægtstang og walking lunges.

For at få powertræning ind i dit program, kan du ligeledes rådes til at inkorporere eksplosive øvelser, såsom jump squats og power cleans. Disse øvelser vil nemlig være med til at gøre dig mere kraftfuld på banen og øge din eksplosive fart og stabile adræthed.

Slutteligt er det fundamentalt, at du spiser fornuftigt. Alt for mange styrketræningsprogrammer til fodboldspillere har et minimalt fokus på kost og ernæring, og det er en kæmpemæssig fejltagelse.

Få tilstrækkeligt med protein, kalorier, fed fisk, nødder, frugt, grønt, grove kulhydrater og fedtfattigt kød, og suppler gerne dine kost med eksempelvis proteinpulver for at pleje dine musklers genopbygning efter træningspassene.