Det har været en mindeværdig sæson for Liverpool, og de håber på at kunne bygge videre på den succes, de orkestrerede i den netop overståede sæson. Her er fem ting, som vi lærte af Liverpools 2017/18-sæson.

Liverpool er tilbage, hvor de hører til

Jürgen Klopp overtog et Europa League-hold, men han har så sandelig forvandlet det til et Champions League-mandskab.

På trods af, at man i 2014 kvalificerede sig til Champions League takket være en andenplads i ligaen, så manglede Brendan Rodgers daværende mandskab klasse, og røg hurtigt ud af turneringen og ind i Europa League.

Før den sæson skete Liverpools seneste optræden i Europas største turnering i 2009, hvor de også røg ud og ind i Europa League.

Under Klopp har man formået at nå frem til finalen i Europa League i den sæson, han overtog, men er overtid blevet et sandt Champions League-hold. Ikke bare deltagere, men også finalister.

Den største prøve de blev sat på var, hvorvidt de kunne kæmpe med i toppen af Europa, samtidig med, at man kunne fastholde en plads i top-fire, som der var hård konkurrence om.

Selvom fansene nok gerne ville have haft, at arbejdet var gjort færdig, inden den sidste runde i sæsonen – hvor man vandt hjemme Brighton – så er det første gang, at Liverpool har kvalificeret sig til Champions League anden gang i træk siden 2009.

De er tilbage, hvor de hører til, og hvor fansene gerne vil se dem. Nu skal de bare vinde noget.

Liverpool har fået deres helt egen verdensstjerne

Michael Owen, Steven Gerrard, Fernando Torres, Luiz Suarez…

Alle verdensstjerner, som har spillet og optrådt for Liverpool. Den næste i den række hedder Mohamed Salah.

Den 25-årige egypter har brudt et væld af rekorder i denne sæson, heriblandt flest mål i en sæson lavet af en Liverpool-spiller under det nye format med Premier League, og flest mål i en debutsæson af en Liverpool-spiller. De rekord sad henholdsvis Robbie Fowler og Fernando Torres på før.

44 mål og 14 assists i alle turneringer sætter ham i forbindelse med verdens bedste spillere i denne sæson.

Hvis han kan fortsætte denne form i en længere periode, så er han på lige fod med Lionel Messi og Cristiano Ronaldo.

Hvem er Michael Edwards – og hvorfor skal han også tilskrives noget af succesen?

 

Michael Edwards er manden bag vanvittige indkøb såsom Mohamed Salah, Sadio Mané, Roberto Firmino, Andy Robertson, Virgil van Dijk, Alex Oxlade-Chamberlain, Fabinho, Georginio Wijnaldum og Naby Keita.

– Klopp og Edwards udregner ofte en strategi over morgenmaden eller frokosten, hvor de også analyserer rapporter på flere spillere, skriver Melissa Reddy fra This is Anfield.

– Duoen, som begge tilbeder en åbensindet politik, har et fantastisk forhold til hinanden med gensidig respekt.

– Mens Edwards ikke er den type, som søger opmærksomhed, så er Liverpools forreste linje primært hans værk.

Liverpool har allerede udkig på, hvem de skal hente denne sommer, og arbejder hårdt på at identificere ønskespillerne til Klopps system længe før transfervinduerne åbner.

Den tyske træner blev anbefalet at hente Salah af hans spejderstab. Spilleren havde været på Klopps radar siden Dortmund-tiden, men Edwards var – sammen med Barry Hunter og Dave Fallows – sikre på, at nu var den rette tid til at hente egypteren, som skuffede fælt i Chelsea.

Godt arbejde, Eddie.

Trup-bredden skal styrkes

Når et hold når til finalen i Champions League, er det svært at kritisere dem for noget som helst, eller trække nogle negative ting op af hatten fra den netop overståede sæson.

Men der er dog altid behov for forbedringer, og klubben spildte da heller ikke nogen tid. Allerede før flere af fansene var nået hjem fra triumfen i Kiev, havde man skrevet under med en ny signing.

På trods af rosen til Edwards og scoutingholdet i det foregående punkt, så er der stadig arbejde, der skal gøres.

Liverpool vandt kun to ud af deres sidste syv kampe i sæsonen. Da der skulle roteres på holdet, skete der et stort fald i kvaliteten, og derfor blev resultaterne også påvirket. Der var uheldige skader til nøglespillere som Oxlade-Chamberlain og Emre Can, men en trup bliver nødt til at kunne tilpasse sig skader.

Flere nøglespillere ønskes til Liverpool, herunder en målmand, midterforsvarer og en hurtig kant.

Fans er en vigtig del af kampene

Jürgen Klopp er enig i, at fodboldfans kan afgøre fodboldkampe. Så snart han ankom til klubben, kom han med en række meddelelser til klubbens fans.

Tyskeren reagerer sammen med publikum på stadion. For eksempel bliver han sur, når fansene synger hans navn. Han mener nemlig, at al opmærksomhed og ros bør tilfalde spillerne i stedet.

Kemien mellem fans, træner og hold har betalt sig i denne sæson. Spillerne gav en mindeværdig rejse gennem hele Europa, og fansene svarede igen med fantastisk stemning samt uforglemmelige øjeblikke.

Hjemmekampene mod City og Roma var højdepunkterne i løbet af sæsonen. Og det var finalen i Kiev naturligvis også.

Nye vinde blæser over Anfield, og mon ikke der snart kommer et trofæ deres vej?