Af David Paris 

Kun 11 kampe inde i den nye Premier League-sæson, er vi allerede begyndt at drage til store og måske, forhastede, konklusioner. Titlen kommer formentlig til at gå komme til Manchester, Crystal Palace rykker ned og Evertons transferstrategi er slået fuldstændig fejl. Og sådan kunne vi blive ved.

Der er dog mere i de første 11 Premier League-kamp end først antaget og vi kan konkludere noget helt vilde og sjove ting ved hjælp af tal og statistikker fra firmaet Opta.

Statistikkerne bygger på, hvad Opta kalder for ‘forventede mål’. Det er et system, der bestemmer, at ethvert skud, går i mål og bliver en scoring. Hvert skud bliver placeret på en skala fra 0 til 1, alt efter hvor godt det, om det er med hovedet, inde eller uden for feltet eller om det er blevet fyret afsted med det dårlige eller det foretrukne ben.

Man kan med andre ord bruge tallene til at udregne et holds evne til at skyde på mål – altså deres skudtekniske færdigheder. Vi kan på flere hold se, at de simpelthen scorer mindre mål, hvad deres chancer, fortæller os, de burde score på. På den måde har vi fundet ud af nogle forunderlige ting fra Premier League og vi starter med to London-klubberne fra hver sin ende af tabellen.

Crystal Palaces angreb er bedre end Chelsea

I praksis er dette nok en del hel forkert, men faktisk viser statistikken fra Opta, at Crystal Palaces angribere er bedre end angriberne fra London-klubben. Dette selvom Palaces stjerneangriber, Christian Benteke, er skadet, og har været det fra starten af sæsonen.

(Photo by Michael Regan/Getty Images)

Palace har godt nok kun scoret fire mål, men de har faktisk kreeret chancer, der svarer til at har scoret 13.81 mål, hvilket er mere end Antonio Contes tropper fra Chelsea, der kun har scoret 12,71 mål målt på antal chancer.

Liverpool og Arsenal præsterer præcis som forventet

Fans af både Liverpool og Arsenal har ofte noget at klage over. Det siger de i hvert fald selv. Om det så er dommerens fejlkendelser eller stjernespillerne, der ikke lever op til deres forventninger og potentiale. Men i antallet af forventede scorede mål, er der ikke meget at være utilfreds over for fansene af Premier League-klubberne. De scorer nemlig præcis så mange mål, som de burde score.

Arsene Wengers mandskab har scoret 20 mål og ifølge statistikkerne, skulle de have scoret 19,72, så det passer jo egentligt meget godt. Liverpool har nettet 21 gange i denne sæson, akkurat så mange som de skulle have gjort ifølge statistikken, nemlig 21.4 gange.

Man kan altså sige, at tallene fortæller os, at begge mandskaber har nogenlunde konstante og gode angribere. De scorer på de store chancer og scorer ikke så mange mål på de mindre chancer.

Brug piletasterne  herunder for at komme videre til næste side