Det er oftest sådan, at fodboldtrænere, der kan leve af at være trænere, selv har været professionelle fodboldspillere på et tidspunkt. På den måde ved de ligesom, hvad gamet handler om, hvordan pressen håndteres og hvordan en professionel fodboldklub fungerer inde fra. Det er det normale, men som altid, er der noget eller nogen, der falder uden for normalen og det er disse 7 trænere et godt eksempel på. De var nemlig aldrig selv professionelle fodboldspillere. Dog er de den dag i dag en del verdenseliten inden for trænere og flere af dem har trænet nogle af europas største klubber.

Af David Paris 

7.Paul Clement

Paul Clements kun anden job som fodboldtræner er i Swansea City, hvor han blev ansat tilbage i januar måned. Efter kun én enkelt måned i spidsen for Premier League-mandskabet blev han kåret til månedes manager og han reddede Swansea for at rykke ned i den næstbedste engelske række. Selvfølgelig har Clement selv spillet fodbold, men karrieren rakte ikke til mere en non-league-mandskaber i England og som 23 år blev han derfor træner.

Han fik erfaring fra Chelsea som ungdomstræner samtidig med at tage sig af den fysiske form hos flere andre mindre hold. I 1999 fik den højeste trænerlicens, nemlig UEFA A-licens og blev året efter fuldtidstræner hos Fulham, der udpegede ham til at være en del af trænerteamet på deres akademi. Udover disse attributter har han været inde over Irlands U21-hold, ligesom Derby County havde ham som træner i sidste sæson.

6.Roy Hodgson

Den tidligere engelske landstræner Roy Hodgson var ungdomsspiller hos Premier League-klubben Crystal Palace, men han fik aldrig sit gennembrud på førsteholdet og fik derfor aldrig en kontrakt. Siden stoppede hans interesse for fodbolden på selve banen og han spillede derfor kun lokalt fodbold i mindre klubber. Som 23 årig tog han den højeste træneruddannelse og blev assistens for Bob Houghton i Maidstone United.

Herfra tog Hodgsons træner-karriere fart og det var ikke svært at få øje på den dengang unge Hodgsons kvaliteter på sidelinjen. Han var, og er stadig den dag i dag, rigtig god til at omstille sit hold, hvis der kommer uventede problemer, ligesom et af hans nøgleord er kompakthed og en god defensiv.

Han har trænet klubber som Fulham, Liverpool, Udinese, West Bromvich Albion og også landshold for Finland, England, Saudi Arabien.

5.Avram Grant

Avram Grant har brugt det meste af sin træner-karriere i Israel, hvor han har trænet flere klubber og også det israelske landshold. Cirka 30 år har han brugt i det mellemøstlige land og med stor succes tilfølge. Han har vundet et utal af nationale titler og pokaltriumfer.

Karrieren startede som 18-årig, i dag er han 62 år, men først i 2007 kom den israleske træner til Europa. Selveste Chelsea ansatte ham, men kun efter en sæson i London-klubben blev ejer Roman Abramovich utilfreds med han spillestil og fyrede ham, selvom han havde ført Chelsesa til Champions League-finalen i 2008. Siden gik Grants tur til West Ham United og Portsmouth og i dag er han så træner for det ghanesiske landshold.

Brug piletasterne herunder for at komme videre til næste side