Du har helt sikkert prøvet det før. Haft nerver på, fordi du skulle præstere. Sådan føles det også, når man skal sparke et straffespark.

 (Photo by Dan Istitene/Getty Images)

Men nu skal en ny metode gøre op med det psykologiske pres i at sparke som en af de sidste spillere i en straffesparkskonkurrence.

Den originale straffesparkskonkurrence står over for nye dage. I forbindelse med U17-EM i Kroatien testes et nyt system, der skal forhindre det ekstra pres, der opstår på holdet, som ikke sparker først.

Systemet blev i marts godkendt af IFAB, der står for at lave reglerne i moderne fodbold.

Metoden bliver kaldt for ABBA – men hvis man går og tror, at det har noget som helst at gøre med det svenske 80’er-band, må man tro om igen. Årsagen er nemlig lidt mere kompliceret.

Metoden vil nemlig ændre på rækkefølgen i straffesparkene, som vi kender fra i dag. I dag er det først hold A, så hold B og så videre.

I stedet skal Hold A – i den nye metode – sparke det første, og så sparker Hold B det andet og tredje.

Hold A sparker dernæst det fjerde og femte, indtil begge hold har sparket fem. Kort sagt laves metoden om til at skulle hedde: A-B-A-B til A-B-B-A.

UEFA’s kommission udtaler:

“Vi har den hypotese, at den spiller, der sparker det andet spark i parret, er under større mentalt pres.

Hvis der scores på det første spark, så kan et brændt straffe af spiller nummer to i parret betyde, at man taber – især fra fjerde par og fremad.”

Undersøgelser har vist, at det hold, der sparker først i en straffesparkskonkurrence i 60 procent af tilfældene også vinder.