Manager Jose Mourinho er lige nu i spidsen for et underpræsterende Manchester United-mandskab og henover julen ligger holdet på en sjetteplads. Én plads dårligere end Van Gaal sidste sæson. Men hvad er så det, der gør Mourinhos United meget bedre end Van Gaals?

Af David Paris  

Det gør ondt helt ind i hjertet på Sir Alex Ferguson, når han kigger på Premier League-stillingen ved juletid. For hvad han ser, er efterhånden blevet et mere eller mindre velkendt billede. Den klub, hvor han har været træner i 27 år, vundet et utal af titler og trofæer og gjort til blandt verdens bedste klubber, ligger i skrivende på en sjetteplads – og der er 13 point op til nummer et.

(Photo by Shaun Botterill/Getty Images)

I dag er det den tidligere Real Madrid- og Chelsea-træner, Jose Mourinho der står i spidsen for Sir Alex’ Manchester United og resultatmæssigt ser det ikke du til, at han klarer sig meget bedre end sine forgængere, David Moyes og Luis van Gaal.

Det United-hold, der ligger nummer seks, er det samme hold, som for under seks måneder siden brugte over 1,3 milliarder danske kroner på spillerindkøb.

Mourinho udsat for fair kritik?

Af den grund har Mourinho, der tidligere har vundet både Premier League, La Liga og Champions League, været udsat for en del kritik af pressen og flere og flere vil have ham fyret, hvis han ikke klarer sig bedre end Van Gaals femteplads sidste år. 30 point i 17 kampe er selvfølgelig ikke optimalt for en klub af Manchester Uniteds kaliber, men sandt at sige, har The Red Devils været udsat for en del uheld. Det er de uafgjorte kampe mod Stoke City, Everton og Burnley et bevis på. Kigger man på hver enkel kamp burde klubben have haft i hvert fald 36 point, hvis ikke flere, og så have virkeligheden lige pludselig været en hel anden.

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 14:  Zlatan Ibrahimovic and Manager Jose Mourinho of Manchester United celebrate after the Premier League match between Crystal Palace and Manchester United at Selhurst Park on December 14, 2016 in London, England.  (Photo by Matthew Peters/Man Utd via Getty Images)

Nederlagene til f.eks. Watford og Chelsea har været lærerige for den portugisiske træners mandskab og der bliver hele tiden bygget positive ting oven på. Faktisk er holde fra den røde del af Manchester blandt ligaens formstærkeste hold med fire sejre i de seneste fire kampe.

Og faktisk det særdeles godt. Verdens dyreste fodboldspiller, Paul Pogba, ligner en mand, der er tilbage i Juventus-form og den kontroversielle angriber Zlatan Ibrahimovic er begyndt at score igen efter en kortere tørke. I forsvaret viser Phil Jones nogle af kvaliteter, som fik Sir Alex Ferguson til at bringe ham til klubben fra Blackburn for nogle år siden og så er Marcos Rojo ved at genfinde sig selv efter nogle turbulente sæsoner med skiftende trænere, skader og dårlig form.

De fleste fans er fortrøstningsfulde og med nogle gode kampe henover julen, burde en Champions League-plads være en realistisk mulighed. Det er dog bare sådan, at fakta er fakta og lige nu er Mourinho dårligere end Van Gaal på samme tidspunkt sidste år. Det ligger tættere at begynde at sammenligne Mourinho med David Moyes end det gør at sammneligne med Sir Alex.

Kun en titel er tilfredsstillende

Det eneste, der kan få kritikkerne til at holde mund er i sidste ende, at der kommer en Premier League-titel til pokalskabet i Manchester. Det sker højst sandsynligt ikke denne sæson, og derfor er det vigtigt at give Mourinho tid til at bygge videre på, hvad han har gang i i denne sæson. For selve spillet på banen er noget helt andet med Mourinho på sidelinjen end med den hollandske Luis van Gaal.

(Photo by Matthew Ashton - AMA/Getty Images)

(Luis van Gaal blev i sommers fyret som træner i Manchester United) 

Mere energisk, direkte og flere driblinger har kedetegne Mourinhos form for fodbold, mens Luis van Gaal mest af alt forsøgte at implementere en ny form for hollandsk total-fodbold, og resultat blev som bekendt noget rode-fodbold med et par gode indlæg og et tremandsforsvar hist og her. Mourinho har sagt, at han vil bedømmes efter tre år som træner, og at han først har de spillere han vil have, til sommer.

Han kan ikke få alt, hvad han vil have, selvom han måske kunne ønske sig det og det er bestemt ikke noget vi skal bekymre os over, men resultater skal nok komme forsikrer han os med og mon ikke også de gør det i sidste omgang.