Andres Iniesta

Andres Iniesta er en spansk midtbanespiller, som blandt andet er kendt for at have scoret det vindende mål for Spanien i VM-finalen i 2010 mod Holland. Igennem hele karrieren har han næsten kun repræsenteret én enkelt klub, og det er FC Barcelona (han skiftede til Vissel Kobe fra Japan i 2018 efter 22 år i klubben). Han skiftede til klubbens ungdomsakademi i en alder af bare 12 år. Stille og roligt steg Iniesta i graderne hos Barcelona, og i 2009 vandt han sammen med klubben imponerende seks titler. Han var en primær drivkraft for Spaniens succes ved EM i 2008 og i 2012.

Andres Iniesta

JOHANNESBURG, SOUTH AFRICA – JULY 11: Andres Iniesta of Spain celebrates scoring his side’s first goal during the 2010 FIFA World Cup South Africa Final match between Netherlands and Spain at Soccer City Stadium on July 11, 2010 in Johannesburg, South Africa. (Photo by Jamie McDonald/Getty Images)

Fulde navn: Andrés Iniesta Luján

Klub: I en stor del af karrieren tørnede han ud for FC Barcelona. Nu spiller han dog for Vissel Kobe i Japan

Løn: I omegnen af 200 millioner kroner om året

Land: Spanien

Født: Andrés Iniesta blev født den 11. maj 1984 i Fuentealbila

Højde: 1,71 meter

Vægt: 68 kilo – en BMI score på 23,3 (sund og rask)

Position: Midtbanespiller

Andres Iniestas klubhistorie

Andres Iniesta FC Barcelona

BARCELONA, SPAIN – MARCH 16: Andres Iniesta of FC Barcelona celebrates after scoring his team’s third goal during the La Liga match between FC Barcelona and CA Osasuna at Camp Nou on March 16, 2014 in Barcelona, Spain. (Photo by Alex Caparros/Getty Images)

Iniesta fik sin debut for FC Barcelonas førstehold i en Champions League-kamp i oktober 2002. Han blev fast mand i startopstillingen i 2004/05-sæsonen, hvor klubben i øvrigt vandt det spanske mesterskab. Andrés Iniesta bragte sig selv på tavlen to gange i løbet af den sæson.
I den efterfølgende sæson vikarierede han en skadet Xavi Hernandez og FC Barcelona vandt både La Liga og Champions League-trofæet i den sæson.

Iniesta er en naturlig midtbanespiller med en fantastisk afleverings- og driblingsevne, og derfor var han også alsidig nok til at styre catalanernes offensiv. På trods af at hans talenter blev rost til skyerne af både med- og modspillere, så holdt Iniesta sig lidt i baggrunden på et FC Barcelona-hold, som rådede over stjerner som Ronaldinho, Lionel Messi og Samuel Eto’o.

På grund af rygter om et snarligt skifte i 2008, skrev han under på en forlængelse med FC Barcelona, som betød, at han nu var på kontrakt hos catalanerne frem til 2014.

På toppen

I 2008/09-sæsonen var Andres Iniesta i sit es og på toppen af karrieren. Det blev tit til stående bifald. Ikke blot på Camp Nou, men også på modstanderholdenens stadions.

I 2009 spillede han FC Barcelona videre i Champions League-finalen, da han scorede et mål mod Chelsea i semifinalerne. Finalen blev vundet mod Manhcester United. Efter finalen fortalte Wayne Rooney fra Manchester United, at han mente, Iniesta var den bedste spiller i verden.

Sammenholdt med forrygende præstationer på landsholdet, røg han ind på en andenplads ved Ballon d’Or-uddelingen i 2010. Kun holdkammeraten Lionel Messi var bedre end ham det år.

I 2011/12-sæsonen scorede han vigtige mål for FC Barcelona, og hjalp blandt andet holdet med at vinde Supercopa de España titlen. Den samme sæson var FC Barcelona ubesejrede i 51 kampe i træk i La Liga.

Den nye kontrakt og skiftet til Japan

I 2013 skrev han under på en ny kontrakt med FC Barcelona. Denne gang varede aftalen fem år. Han blev samtidig anfører for holdet i det kommende år.

I Champions League-finalen I 2015 scorede han det kampvindende mål og blev kampens spiller.

Utroligt nok sluttede Andrés’ FC Barcelona-karriere i 2018, da han skrev under med japanske Vissel Kobe.

Andres Iniestas barndom, opvækst og skiftet til FC Barcelona i en ung alder

Andrés Iniesta Luján blev født den 11. maj 1984 i byen Fuentealbilla i Albacete i Spanien. Han er søn af José Antonio og Maria Luján. Hans far var en velkendt forretningsmand i Albacete. Privat er han gift med Anna Ortiz, som han begyndte at være sammen med i 2008. Parret har tre børn: en søn og to døtre.

Efter at have tiltrådt Albacetes ungdomsrækker som 10-årig, blev han hurtigt interessant for mange klubber, herunder FC Barcelona. Sidstnævnte skiftede han til som 12-årig.

Andrés var et genert barn, og det var ikke noget nemt skifte for ham, da han skiftede tilværelsen i Albacete ud med en tilværelse i den noget større by, Barcelona. I første omgang bad han om ikke at skifte væk, men hans far overbeviste ham om, at det var det rette valg.

Andrés var ikke en gang en teenager, da han skiftede til La Masia akademiet. Han blev således den yngste spiller på akademiet, og det satte ledelsen spørgsmålstegn ved.

Iniesta fik en lille smagsprøve på, hvad det vil sige at have succes, da han førte Spanien frem til sejre ved U17-EM i 2001 og ved U19-EM det efterfølgende år.

Andres Iniestas landsholdskarriere

Andres Iniesta Spanien

PRETORIA, SOUTH AFRICA – JUNE 25: Andres Iniesta of Spain celebrates scoring the second goal for his team with David Villa during the 2010 FIFA World Cup South Africa Group H match between Chile and Spain at Loftus Versfeld Stadium on June 25, 2010 in Tshwane/Pretoria, South Africa. (Photo by Jasper Juinen/Getty Images)

På trods af sin stille natur, så var Iniestas brilliante spillestil svær at overse. Især glimrede han ved EM i 2008, hvor han fik en plads på turneringens hold, efter Spanien slog Tyskland i finalen.

Højdepunktet i Iniestas karriere kom, da han hev sejren over på Spaniens side i VM-finalen i 2010. Med et mål i forlænget spilletid, sikrede han således Spanien landets første Verdensmesterskab nogensinde.

Spanien skrev historie som det første landshold til at vinde tre store turneringer i træk med finalesejren ved EM I 2012. Iniesta blev kåret til turneringens spiller ved slutrunden. Senere den sommer slog han to af sportens mest berømte fodboldspillere, Lionel Messi og Cristiano Ronaldo, da han blev tildelt UEFA Best Player prisen.

Vidste du…

  • at Andres Iniesta oprindeligt er fan af Real Madrid, og at han hadede FC Barcelona, lige siden de slog hans lokale klub, Albacete, med 7-1?
  • hans kærlighed for Real Madrid blot blev endnu større, da hans ikon, Michael Laudrup, skiftede fra FC Barcelona til netop Real Madrid?