For godt og vel tre år siden stod Brøndby IF i et sandt mareridt. Man var på randen af en deroute. Både økonomisk og sportsligt. Med nød og næppe undgik man derouten. Økonomisk skyldtes det først og fremmest en aktieemission, der sikrede klubben 224 millioner. Sportsligt undveg man den ved hjælp af en udesejr mod AC Horsens i sidste spillerunde af sæsonen 2012/13.

Nu her tre år efter, udtaler klubben som så ofte før, at man vil udstede aktier til en værdi af mindst 100 millioner kroner. Samtidig kan Ritzau afsløre, at hvis man i år 2000 købte en Brøndby-aktie og sidenhen har beholdt den, er den i dag mindre end 1/100 dele værd, end det, der i sin tid blev givet for den.

Man kan såre simpelt sige, at når et selskab – i dette tilfælde Brøndby IF – udsteder nye aktier via en aktieemission, så inviterer de flere personer til at få del i den samme kage.

I år 2000 havde Brøndby samlet set 3,1 millioner aktier. Til sammenligning har de i dag omkring 102 millioner aktier, og med dagens udmelding bliver der blot udstedt endnu flere artikler. Hvis den udmeldte plan går igennem, så vil det tal blive øget til 357,1 millioner aktier.

Investeringsøkonom hos Nordnet, Per Hansen, gør os i et interview klogere på, hvorfor Brøndby gør, som de gør:

Brøndby mangler penge, så de har trykket på aktieprinteren. Det betyder, at investorerne skal dele værdierne i Brøndby med flere, og det bliver man ikke rig af.

Man kan selvfølgeligt så håbe på, at Brøndby med de nyindskudte penge får rettet op på de nuværende problemer, så der kan blive et overskud, som aktionærerne så kan få en del af.

Men sådan er det ikke i Brøndby. Aktionærerne bliver bedt om at sponsorere, når det går dårligt, og bliver som regel ikke inviteret med til fest, når det går godt.

Sidst klubben fra den københavnske vestegn udstedte en aktieemission, var man altså i ganske alvorlige problemer. Men investorerne fra 2013 har ikke fået noget som helst udbytte af investeringerne. Det berører dog nok ikke så mange, for som Per Hansen siger, så investerer mange fodboldfans udelukke i deres hjerteklubber, og det er dermed ikke med tanke på at vinde noget hjem igen.

Brøndby har selv meldt ud, at pengene skal bruges på at gøre klubben gældsfri, og de resterende penge, der eventuelt vil være til overs, skal skydes ind i investeringer.

Økonomisk ser det derfor fornuftigt ud, hvis planen går igennem, og på det sportslige plan har klubben også forbedret sig væsentligt de seneste par år. Der er derfor ingen grund til at snakke om krise på Vestegnen, så længe klubben holder fast i de nuværende strategier.