David Silva

David Silva er en professionel fodboldspiller fra Spanien. I øjeblikket spiller han for Manchester i Premier League. Han har spillet på det spanske landshold fra 2006 til 2018.

Han spiller hovedsageligt på den centrale eller offensive midtbane, men kan også spille kantspiller og angriber.

Hans evner på en fodboldbane har givet anledning til flere øgenavne såsom ’Merlin’ og ’El Mago’.

Han regnes for at være en af de bedste midtbanespillere i Europa. David Silva er venstrefodet.

Silva tilbragte seks år af sin professionelle karriere hos Valencia, hvor han fik mere end 150 optrædener. Han var også med til at vinde den spanske pokalturnering, Copa del Rey, i 2008, før han i 2010 skiftede til Manchester City.

Og her har han været lige siden. Det er blevet til over 300 kampe og i øjeblikket er han i gang med sin ottende sæson i det engelske.

Han har vundet FA Cuppen tre gange, Liga Cuppen tre gange og Premier League-trofæet tre gange.

Han anses for at være en af de bedste spillere, der nogen sinde har tørnet ud for Manchester City. Blandt disse spillere er også Billy Meredith, Bert Trautmann, Colin Bell og Sergio Aguero.

Silva har også spillet på det spanske landshold. Det har han gjort, lige siden han fik debut i 2006. Han trak sig dog tilbage fra international fodbold i 2018.

Han var en del af det spanske landshold, som vandt tre trofæer i træk: EM i Østrig og Schweiz i 2008, VM i Sydafrika i 2010 og EM i Polen og Ukraine i 2012.

Klubhistorie

David Silva er et produkt af Valencias ungdomsakademi. Mne det var ikke for Valencia, at han fik sin professionelle debut. Det skete nemlig, mens han var på udlån hos Eibar i Segunda Division i 2004/05-sæsonen. Hos Eibar spillede han 35 kampe og scorede fem mål.

I den kommende sæson blev han lejet ud igen. Denne gang til Celta Vigo. Her fik han 34 kampe og scorede fire mål.

Silva vendte tilbage til Valencia i sommeren i 2006, hvor han automatisk blev førstevalg som bare 20 år gammel.

I de efterfølgende to sæsoner gik han kun glip af seks kampe. Det blev tilmed til 14 mål. Hans første mål i La Liga kom i 1-1-kampen mod Espanyol den 5. november 2006.

I august 2008 skrev han under på en forlængelse af kontrakten med Valencia. Dette på trods af stor interesse fra flere klubber i Premier League.

Han var med til at vinde den spanske pokalturnering, Copa del Rey, i 2008, som blev hans første titel i spansk fodbold.

I de første tre måneder af 2008/09-sæsonen var han skadet, og derfor var det først i midten af december, han kunne komme i gang igen.

Den 3. januar 2009 scorede han to gange, da Valencia besejrede Atlético Madrid med 3-1.

I den resterende del af sæsonen blev det til 19 kampe og fire mål for Che, som kvalificerede sig til Europa League via ligaen.

I 2009/10-sæsonen scorede David Silva otte mål for Valencia. Klubben sluttede på tredjepladsen og vendte derfor tilbage til Champions League for første gang i mange år.

Den 15. april scorede han alle målene, da Valencia besejrede Athletic Bilbao med 2-0 hjemme på Mestalla.

Ligeledes var han med til at lægge op til tre mål i 4-4-kampen mod Werder Bremen i ottendedelsfinalen i Europa League.

Manchester City

Den 30. juni 2010 kunne Manchester City offentliggøre, at klubben var nået til enighed med Valencia angående en aftale om David Silva.

Den spanske midtbanespiller skrev i første omgang under på en fire-årig aftale med klubben, og han blev givet trøje nummer 21. Dette var det samme nummer, som han spillede for i Valencia og på det spanske landshold.

Manchester City havde før forsøgt at købe ham og hans holdkammerat, David Villa, tilbage i 2008. Dog uden held.

Silva fik sin debut i Premier League den 14. august 2010 i en 0-0-kamp mod Tottenham.

Han scorede sit første mål for klubben i en Europa League-kamp mod Salzburg den 16. september.

Den 17. oktober scorede han sit første mål i Premier League, da Manchester City vandt med 3-2 mod Blackpool.

Tre gange i træk blev han kåret som månedens spiller i Manchester City, fra oktober til december 2010.

I hans første sæson i Premier League lagde han op til hele 15 mål. Efter hans debutsæson stod det klart, at Silva var en af de bedste playmakere i ligaen, og Carlos Tevez kaldte ham endda det bedste køb, Manchester City havde lavet.

I den efterfølgende sæson lavede han ligeledes 15 oplæg. Han var en af de fire Manchester City-spillere i den pågældende sæson, der kom på årets hold i Premier League.

Den 17. september 2012 skrev David Silva under på en ny kontrakt med Manchester City. Kontrakten ville løbe frem til sommeren 2017.

I 2012/13-sæsonen blev det til 32 kampe i Premier League for David Silva med fire mål og ti oplæg til følge. Manchester City sluttede som nummer to i ligaen, lige efter rivalerne fra Manchester United.

Den 10. maj 2015 scorede han et af målene i 6-0-sejren mod Queens Park Rangers. Sidstnævnte rykkede ned i The Championship som følge af ydmygelsen.

Den 15. september 2018 scorede han sit mål nummer 50 i Premier League i 3-0-sejren over Fulham. Det var tilmed hans kamp nummer 350 for klubben.

David Silvas landsholdskarriere

Silva fik sin debut for Spanien i et 0-1-nederlag mod Rumænien den 15. november 2006.

Den 22. august 2007 scorede han sine første mål for Spanien, da han scorede to gange mod Grækenland i en venskabskamp, der endte med en 3-2-sejr til spanierne.

Han var med til at vinde EM i Østrig og Schweiz i 2008, men spillede ikke finalen, da han kom op at toppes med tyskernes Lukas Podolski. Derfor blev han skiftet ud og erstattet af Santi Cazorla.

David Silvas spillede regelmæssigt i kvalifikationen til VM i Sydafrika i 2010. Spanien vandt alle ti kampe i kvalfikationen. Han blev også udtaget til slutrunden, men fik ikke den store spilletid. Således blev det kun til en hel kamp mod Schweiz, og derefter de sidste fire minutter i sejren mod Tyskland i semifinalen.

Efter VM i Rusland i 2018 trak David Silva sig tilbage fra landsholdsfodbold.