Dele Alli

Bamidele Jermaine Alli, også kendt som Dele Alli, er en engelsk professionel fodboldspiller. Han startede sin professionelle karriere hos MK Dons og tørner i øjeblikket ud for Tottenham Hotspur. Han blev født ind i en fattig familie og voksede op hos en adoptivfamilie.

Dele Alli Tottenham

Dele Alli jubler, efter han har scoret et mål for Tottenham imod Manchester United på White Hart Lane. Foto: Julian FInney/Getty Images

Han har repræsenteret det engelske landshold på mange ungdomsniveauer og er for tiden en aktiv medspiller på det engelske A-landshold. Han startede sin karriere hos City Colts, før han skiftede til Milton Keynes Dons (MK Dons), indtil han endeligt skiftede til Tottenham Hotspurs i 2015.

Fulde navn: Bamidele Jermaine Alli

Øgenavn: Dele

Idol: Steven Gerrard og til dels Frank Lampard

Klub: Tottenham Hotspur – her er han blandt andet holdkammerater med Harry Kane og Christian Eriksen

Løn: 5 millioner pund om året fra Tottenham. Han har dog en sponsoraftale med Adidas, som gør, at han nok nærmere tjener i omegnen af 15 millioner pund (125 millioner kroner) om året

Land: England – har dog en nigeriansk far

Født: 11. april 1996 i Milton Keynes, Buckinghamshire, England

Højde: Dele Alli måler 1,88 meter

Vægt: Dele Alli vejede 80 kilo, sidst han stillede sig op på vægten. Det giver ham en samlet BMI på 22,6. Det placerer ham i den sunde ende af BMI-skalaen

Position: Midtbanespiller

Dele Allis klubhistorie

Dele Alli MK Dons

Dele Alli var med til at sikre MK Dons oprykning til Sky Bet Championship i 2015. Her ses han efter en hjemmekamp mod Yeowil i maj 2015 med League One-trofæet i hånden. Foto: Pete Norton/Getty Images

I 2007 blev han meldt ind i MK Dons, og fem år senere, i 2012, fik han debut på klubbens førstehold. I 2013/14-sæsonen blev han fast mand på førsteholdet. Han scorede mod Northampton Town i sin første Football League Trophy-kamp. Han scorede sit første mål i ligaen som professionel i en kamp mod Stevenage.

Hans karriere måtte dog sættes tilbage på grund af en skade i anden halvdel af 2013. Han kom dog tilbage nogle få måneder senere og scorede i en kamp mod Shrewsbury Town. Som 17-årig scorede han hattrick i en kamp hjemme mod Notts County, som endte 3-1 til hjemmeholdet.

I 2013/14-sæsonen optrådte han 37 gange for førsteholdet med syv mål til følge. Dermed blev han en værdifuld spiller for truppen som helhed.

Han fortsatte sin gode form i den efterfølgende sæson. Her spillede han på den centrale midtbane. På trods af sin position på banen scorede han i fire kampe i træk: mod Gillingham, AFC Wimbledon, Peterborough United og Crawley Town.

I februar 2015 skrev han under på en kontrakt med Tottenham Hotspur. Han fortsatte dog med at spille for MK Dons på en lejeaftale sæsonen ud.

Tottenham ‘dele’r ham ikke med nogen!

Dele Alli hopla

Dele Alli har været i hopla for Tottenham, lige siden ankomsten i sommeren 2015. På dette billede ser man ham bogstavelig talt i hopla efter et mål mod Watford i april 2017. Foto: Dan Mullan/Getty Images

I august 2015 fik han debut i den bedste engelske række, Premier League, i en kamp mod Manchester United, da han blev skiftet ind 13 minutter før tid. Han scorede sit første mål for klubben mod Leicester og blev sidenhen en fast mand i startopstillingen for Spurs. Sæsonen sluttede han af med at score to mål mod Stoke City, og han blev kåret til årets unge spiller i ligaen.

Han scorede sit første mål i 2016/17-sæsonen mod Stoke City og herefter scorede han otte mål i de efterfølgende seks kampe. I februar 2017 blev han for første gang i karrieren udvist i en kamp mod belgiske KAA Gent. Hans gode form i ligaen fortsatte dog og han kom på årets hold i Premier League i den sæson.

Dele Allis opvækst og barndom

Dele blev født Bamidele Jermaine Alli den 11. april 1996 i Milton Keynes i Buckinghamshire i England. Hans far, Kenny, var nigerianer, mens hans mor, Denise, er englænder. Hans forældre skiltes kort efter Deles fødsel, og kort efter rejste hans far til USA. Det førte til, at han i første omgang voksede op hos sin mor, som havde tre andre børn fra tre tidligere forhold.

Hans mor var alkoholiker, og derfor flyttede han ind hos Alan og Sally Hickford som 13-årig. Selvom han juridisk set ikke blev adopteret, så refererer han til dem som adoptivforældre. Han voksede op sammen med familien Hickfords søn og spillede også fodbold i MK Dons sammen med ham.

Alli blev en del af MK Dons som ungdomsspiller som 11-årig. Da han fyldte 16-år, fik han debut på førsteholdet. Han scorede sit første mål for klubben i en kamp mod Cambridge og fik debut i ligaen i en kamp mod Coventry City i december 2012.

Privatliv:

Som barn var han stor tilhænger af Liverpool FC og hans helt store idol var midtbanestyrmanden Steven Gerrard. Han var også stor fan af Chelseas Frank Lampard. Han er kendt for at se og studere andre fodboldspillere, herunder Lionel Messi, Andrés Iniesta og Xabi Alonso, for at forbedre sit eget spil.

Hans far blev gift på ny, da han flyttede til USA. Dele kunne dog ikke holde hans stedmor ud. I 2016 droppede han derfor sit efternavn “Alli”, da han ikke ville have noget at gøre med farens familie. Mange mener, at det var hans kæreste, Ruby Mae, som tvang ham til at gøre det.

Dele Allis landsholdskarriere:

Dele Alli England

Også på landsholdet kører det for Dele Alli. Her har han netop scoret i en venskabskamp mod Frankrig i november 2015. Foto: Paul Gilham/Getty Images

Dele Alli har optrådt for det engelske landshold på mange forskellige niveauer. U17, U18, U19 og U21, foruden A-landsholdet.

Han fik debut på A-landsholdet som indskifter i oktober 2015 i en kamp mod Estland i kvalifikationen til EM. En måned senere fik han debut i startopstillingen, og kvitterede for tilliden ved at score åbningsmålet mod Frankrig på Wembley. I marts 2016 blev han kåret til kampens spiller i 3-2-sejren over de regerende verdensmestre fra Tyskland.