Eden Hazard

Eden Hazard er en professionel fodboldspiller fra Belgien, der i øjeblikket spiller for Premier League-klubben, Chelsea. Derudover er han også anfører for det belgiske landshold, hvor han spiller sammen blandt andre Kevin de Bruyne.

Pressen, trænere og spillere drager ofte paraleller mellem ham og de to Ballon d’Or-vindere, Lionel Messi og Cristiano Ronaldo.

Den belgiske midtbanespiller anses da også som en af de bedste fodboldspillere i hele verdenen.

Hazard er søn af to tidligere fodboldspillere og han begyndte sin tidlige karriere i Belgien, hvor han spillede for en række lokale klubber.

I 2005 flyttede han til Frankrig for at begynde sin professionelle karriere. I første omgang skiftede han til Lille, der var en form for grå mus i Ligue 1.

Hazard tilbragte to år på klubbens ungdomsakademi, men i en alder af 16 år fik han sit livs oplevelse, da han debuterede for klubben i en kamp i november 2007.

Han blev hurtigt en fast del af Lille-mandskabet under den daværende træner, Rudi Garcia. I alt blev det til 190 kampe for den franske storklub.

Vinder både Ligue 1 og den franske pokalturnering

I 2010/11-sæsonen var han en del af det Lille-mandskab, som vandt både Ligue 1 og den franske pokalturnering. Som følge af hans præstationer for klubben blev han kåret til årets spiller i Ligue 1. Dermed blev han den yngste spiller nogensinde til at tage prisen.

I juni 2012 skrev han under med engelske Chelsea, hvor han i sin første sæson vandt Europa League.

I 2014/15-sæsonen blev det til både en Premier League-titel og en Liga Cup-titel. To år senere hjalp han endnu engang Chelsea med at løfte trofæet i Premier League.

Hazard spiller for det belgiske landshold, hvor han fik debut i november 2008. Næsten tre år efter debuten for belgierne scorede han sit første mål.

Siden debuten i 2008 har han spillet over 90 landskampe. Han var en del af det Belgien-mandskab, som nåede kvartfinalen ved både VM i Brasilien i 2014 og EM i Frankrig i 2016.

Hazard var anfører for det belgiske landshold ved VM i Rusland i 2018, hvor det blev til en flot tredjeplads. Den bedste placering nogensinde for et belgisk landshold.

Tidlige liv

Hazard blev født i La Louviere og voksede op i Braine le Comte. Hans mor, Carina, og far, Henry, spillede begge fodbold på et højt plan.

Eden Hazard er den ældste i en søskende flok på fire. Han har tre brødre, som også alle spiller fodbold. Heriblandt er Thorgan Hazard, der skiftede til Chelsea i 2012 (hvor Eden også spillede), men dog rykkede videre til Mönchengladbach i 2015.

Hazards yngre brødre hedder Kylian og Ethan. Den 15. juli 2013 skrev Kylian Hazard kontrakt med White Star Bruxelles, men skiftede siden da til Ujpest fra Ungarn, før også han skiftede til Chelsea. Hans bror, Ethan, har dog primært spillede for ungdomsakademi hos Edens tidligere klub i Belgien, Tubize.

Hazard-familien voksede op blot tre meter fra en fodboldbane, og derfor voksede brødrene altså op med fodbold på hjernen.

Hans idol, da han var barn, var Zinedine Zidane. Eden Hazard kunne således tilbringe flere timer foran tv’et og på internettet på at kigge på den franske midtbanespiller, der havde en storartet karriere.

Klubhistorie

Hazard begyndte sin tidlige fodboldkarriere hos den lokale klub, Royal Stade Branois, i en alder af fire år.

Hazard tilbragte otte år i klubben, før han rykkede videre til en anden belgisk klub, nemlig Tubize. Mens han spillede for Tubize, blev han spottet af en talentspejder fra Lille.

Hazards forældre accepterede tilbuddet fra Lille, i håbet om, at han ville have bedre muligheder for at udvikle sit talent i den franske klub.

Senere kom hans bror, Thorgan, også til en klub i det nordlige Frankrig, nemlig Lille’s største rival, RC Lens. Hans far har senere udtalt, at det var den bedste løsning for dem, at søge mod Frankrig for at udvikle deres talenter.

Lille

Eden Hazard skiftede til Lille i 2005. Den 28. maj 2007 skrev han under på sin første professionelle kontrakt, da han indgik en aftale med klubben.

På grund af mange spillere, som var rejst på landsholdstjeneste, blev Hazard kaldt op på førsteholdet til en venskabskamp mod Club Brügge den 16. november 2007.

På grund af hans gode præstationer i venskabskampen, blev han også udtaget til den næste kamp mod Nancy i ligaen.

Officiel debut for Lille

Her fik Hazard sin officielle debut for Lille med en indskiftning i det 78. minut.

Forud for 2008/09-sæsonen blev Hazard givet trøje nummer 26. Ydermere blev han rykket permanent op på førsteholdet af den daværende træner, Rudi Garcia.

Første mål for Lille

Hazard scorede sit første mål for Lille i en kamp, som endte 2-2 mod Auxerre. Han var samtidig den yngste spiller for klubben til at score et mål i Ligue 1.

Fire dage efter sit første professionelle mål, fik han sin første professionelle plads i startopstillingen. Det skete, da Lille blev slået ud af liga cuppen med et nederlag på 2-4 til Montpellier.

I sin første hele sæson som førsteholdsspiller hos Lille kvalificerede klubben sig til Europa League. Efter sæssonen blev han kåret som årets unge spiller i Ligue 1, og dermed var den første udlænding til at modtage prisen.

Efter 2008/09-sæsonen blev Eden Hazard udsat for en del interesse fra en række store klubber rundt om i Europa.

Der var blandt andet interesse fra klubber som Arsenal, Manchester United, Inter Milan, FC Barcelona og Real Madrid.

Hazards idol anbefaler: ‘Skift til Real Madrid!’

Den franske fodboldlegende og Eden Hazards idol som barn, Zinedine Zidane, anbefalede ham at skifte til Real Madrid.

I 2009/10-sæsonen blev Eden Hazard igen givet prisen som årets unge spiller i Ligue 1. Han blev dog ikke årets spiller i ligaen. Her måtte han se sig slået af Lyons giftige angriber, Lisandro Lopez.

Den efterfølgende sæson blev særdeles god for Eden Hazard og Lille. Således vandt klubben både den franske pokalturnering samt Ligue 1.

Eden Hazard spillede også en rolle i at de to titler kom hjem til den franske klub. Han spillede nemlig 89 minutter af finalen i pokalturneringen, hvor Lille vandt med 1-0 mod Paris Saint Germain.

Eden Hazard og Lille vinder det franske mesterskab for første gang siden 1953/54

En uge senere var det også netop Paris Saint Germain, Lille skulle op imod. Her sørgede for man for at spille 2-2, og så var det første mesterskab siden 1953/54-sæsonen i hus.

Dagen efter, at Lille vandt det franske mesterskab blev han kåret til årets spiller i ligaen. Han fik også en plads på årets hold.

Forud for 2011/12-sæsonen kom der helt andre boller på suppen. Nu blev Eden Hazard pludselig fremhævet som en af Lilles vigtigste spillere. Det var da også derfor, at han blev givet trøje nummer 10, til at markere lige netop dette.

Den 15. april spillede Eden Hazard sin kamp nummer 100 i Ligue 1, da han scorede og lagde op til et mål i 4-1-sejren over AC Ajaccio.

I en kamp mod Paris Saint Germain den 29. april scorede han sit niende straffespark i sæsonen.

I midten af maj blev han endnu engang tildelt prisen som årets spiller i Ligue 1. Det skete for andre succesfulde spillere som Olivier Giroud og Younes Belhanda.

Den 20. maj 2012 spillede han sin sidste kamp for Lille, og tilfældigvis var det også mod netop Nancy, som han jo havde fået debut imod godt og vel fem år tidligere.

Og hvilken kamp. Eden Hazard scorede karrierens første hattrick i en kamp, som endte med en 4-1-sejr.

Chelsea

Den 4. juni 2012 offentliggjorde Chelsea på klubbens hjemmeside, at den belgiske midtbanespiller, Eden Hazard, havde accepteret en kontrakt med klubben.

Transfersummen rapporteredes dengang til at have været 32 millioner pund.

Eden Hazard udtalte, at han var tilfreds med endelig at have været havnet i Chelsea, og at det var en vidunderlig klub.

Hazard blev givet trøje nummer 17, som førhen var blevet båret af portugisiske José Bosignwa.

Den 12. august 2012 fik Hazard sin rigtige debut for Chelsea i Community Shield kampen mod Manchester City, som The Blues måtte se sig besejret i.

En uge senere fik han debut i Premier League på udebane mod Wigan, hvor han lagde op til et mål og fik tildelt et straffespark i 2-0-sejren.

Hazard selv scorede sit første mål i 2-0-sejren mod Newcastle, da han omsatte et straffespark til et mål.

Hazard fik debut for Chelsea i Champions League i gruppekampen mod Juventus.

Chelsea vandt Europa League i 2013, men på grund af en skade var Eden Hazard dømt ude af finalen. Han sluttede sin første sæson hos Chelsea af med 13 mål tværs over alle turneringer.

Første hattrick for Chelsea

Den 8. februar 2014 scorede han sit første hattrick for klubben i en kamp mod Newcastle United på Stamford Bridge.

Den 27. april samme år vandt han årets unge spiller i Premier League, men kom på andenpladsen i årets spiller, som i stedet gik til Luis Suarez.

Efter nederlaget i semifinalen i Champions League mod Atlético Madrid beskyldte Hazard Mourinho og Chelsea for at være et hold, der kun går efter kontrastød.

Mourinho svarede igen ved at sige, at Hazard endnu ikke var mentalt klar til at forsvare, og at han havde kostet det ene mål.

I maj 2014 blev Hazard kåret til årets spiller i Chelsea efter hans blot andet år på Stamford Bridge.

WHAT? Eden Hazard scorer på hovedstød!

Den 13. december skete noget mærkværdigt. Eden Hazard scorede nemlig på hovedstød i 2-0-sejren over Hull City. Det var spillerens blot andet mål på hovedstød i karrieren, og Mourinho var da også i chok efter kampen.

– Jeg er overrasket over, at han scorede i luften. Han springer en masse, men normalt lukker han øjnene. Så det blev jeg overrasket over. Det var et meget godt mål.

Den 12. februar 2015 skrev Eden Hazard under på en ny kontrakt med Chelsea, som ville binde de to parter sammen til sommeren 2020.

– Jeg har skrevet under på en ny kontrakt, og det er jeg meget glad for. Jeg spiller nemlig i en af de bedste klubber i hele verden, fortalte Hazard efter forlængelsen.

Han var med til at vinde liga cuppen den 1. marts, da Chelsea slog Tottenham med 1-0. Hazard spillede alle 90 minutter.

Årets spiller i Chelsea… for andet år i træk

Den 26. maj 2015 blev Eden Hazard kåret som årets spiller i Chelsea for andet år i træk. Det er der kun fire spillere, som har prøvet før: John Hollins, Ray Wilkins, Juan Mata og Frank Lampard.

Hazard fik en sløv start på 2015/16-sæsonen, da han brændte et straffespark imod Maccabi Tel Aviv i Champions League.

Ligeledes brændte han et straffespark den 27. oktober, da Stoke City og Chelsea måtte ud i en straffesparkskonkurrence i liga cuppens fjerde runde. Han var den eneste Chelsea-spiller til at brænde forsøget fra 11-meter pletten.

Eden Hazard scorede det eneste mål i FA Cup finalen i 2018 den 19. maj, da han omsatte et straffespark til et mål.

Han scorede sit mål nummer 150 i karrieren den 26. december 2018, da han scorede i 2-1-sejren over Watford i Premier League.

Eden Hazards landsholdskarriere

Den 18. november 2008 blev Eden Hazard for første gang udtaget til det belgiske landshold. Det skete til kampen mod Luxembourg. I hans debut blev han tilmed den 8. yngste spiller i belgisk fodbold til at debutere på landsholdet med sine 17 år og 316 dage.

Den 12. august 2009 fik han sin første plads i startopstillingen på det belgiske landshold i en venskabskamp mod Tjekkiet.

For første gang i karrieren spillede han alle 90 minutter for landsholdet i 3-0-sejren over Ungarn, hvor han kvitterede med to assists.

Efter hans landsholdsdebut søgte det franske fodboldforbund om tilladelse om at Eden Hazard i stedet blev fransk landsholdsspiller. Dette var Eden Hazard dog ikke synderligt interesseret i.

– På grund af min tilstedeværelse i Frankrig i syv år, føler jeg mig 99% belgier og 1% fransk. Idéen om et fransk statsborgerskab har aldrig strøget mig en tanke.

VM i 2014

Den 13. maj 2014 blev Hazard udtaget til landsholdstruppen, som skulle repræsentere Belgien ved VM i Brasilien samme år. I den første kamp ved slutrunden mod Algeriet lagde han op til Dries Mertens mål til 2-1, som også blev kampens slutresultat.

Også i den næste kamp mod Rusland var Hazard assistmager, da Divock Origi scorede kampens enlige mål på oplæg af den belgiske midtbanespiller.

EM i 2016

På grund af fraværet af Vincent Kompany, der normalvis var anføreren på det belgiske landshold, blev anførerbindet i stedet givet til Eden Hazard til EM-slutrunden i Frankrig i 2016.

Han scorede et mål i ottendedelsfinalen mod Ungarn, men Belgien måtte se sig besejret af Wales i kvartfinalen. Sammen med Aaron Ramsey var han den spiller, som lavede flest assists ved slutrunden. De lavede nemlig fire hver især.

VM i 2018

Hazard blev også til at lede Belgien ved VM-slutrunden i Rusland i 2018. I den første kamp mod Panama lagde han op til belgiernes tredje mål i 3-0-sejren. Derefter scorede han to gange i den næste gruppekamp imod Tunesien.

Hazard spillede ikke i Belgiens sidste gruppekamp, som skulle spilles mod England, da han blev sparet. Det belgiske landshold vandt dog kampen på 1-0, og dermed var det alle gode gange tre for Roberto Martinez’ tropper, der med lethed avancerede sig videre fra gruppen.

Belgien måtte sig se slået af sin storebror, Frankrig, i semifinalen på grund af Samuel Umtitis mål på hovedstød.

I kampen om tredjepladsen mod England sikrede Eden Hazard belgierne sejren endegyldigt med sit mål i det 82. minut. Således endte bronzemedaljerne om halsen på belgierne via en 2-0-sejr.

Ved VM-slutrunden i Rusland i 2018 scorede Eden Hazard to gange og lagde op til to mål. Han blev kåret til turneringens næstbedste spiller, hvilket resulterede i, at han blev tildelt ’Sølvbolden’.