Dommerfløjte

En dommerfløjte er den måske vigtigste del af dit dommerudstyr. Med den dirigerer du hele kampen og skærer igennem både larm og tumult. Derfor er det vigtigt, at vælge en dommerfløjte, der passer til dig og som du nemt kan få frem og blæse i, så det kan høres over hele banen.

Hele hemmeligheden ved en god dommerfløjte er nemlig, at den skal være højlydt, uden at du behøver at blæse lungerne ud af halsen. Derfor er det vigtigt, at fløjten er designet, så den giver mest muligt lyd selv ved et beskedent blæs – uanset om den er fremstillet i metal eller plastik.

Samtidig skal den ikke veje for meget, for så kan du nemt komme til skade, når det skal gå lidt stærkt med at få fløjten til munden eller hvis du har den hængende om halsen og den svipper op i ansigtet på dig selv eller en spiller – eller en spiller får viklet sig ind i snoren med fløjten, hvis vedkommende løber ind i dig ved et uheld.

Dommerfløjte med fingergreb

dommerfløjte

Dommerfløjte med fingergreb

Vil du undgå den løsthængende dommerfløjte, bør du se nærmere på en dommerfløjte med fingergreb. Den kan du have siddende på pege- og langefinger under hele kampen, så den altid er klar til blæs. Forventer du ikke at få brug for den lige med det samme, kan den ligge i lommen.

Hvorvidt det er en bedre løsning end den traditionelle fløjtesnor er en meget personlig sag, for selvfølgelig er risikoen for at tabe en fløjte, der sidder fast på en eller fingre da større, end hvis den hænger i en snor om halsen. Samtidig kan du også nemt beskadige fingrene, hvis du falder eller skal tage for dig på anden vis.

Du kan finde dommerfløjten med fingergreb her. 

En dommer taler med fløjten

Som dommer taler du med fløjten. Derfor er det vigtigt, at du nemt kan blæse et kraftigt fløjtesignal, så ingen bagefter kan komme og sige, at de ikke hørte fløjten. For når først bølgerne går højt og spillet er intenst, slår de fleste spillere hjernen fra og spiller fodbold med deres følelser.

Derfor er det vigtig, at du som dommer er tydelig på banen og her hjælper fløjten dig til at få alles – også tilskuernes – opmærksomhed og så er det op til dig at give nogle klare indikationer og anvisninger på, hvad du mener, der er galt og hvad der skal ske derefter.

Kun derved bevarer du din myndighed og autoritet som dommer, så ingen er i tvivl om, hvem det er, der bestemmer kampens formløb.

Dommerfløjte med eller uden kugle

Nu har vi personligt aldrig hørt om, at der er nogen der er kommet til at sluge kuglen i en fløjte. Det er simpelthen ikke fysisk muligt, uanset hvor mange tegnefilm du har set det i. Så du behøver ikke vælge en dommerfløjte uden kugle af den grund.

Kuglen sørger for den trillende lyd, som vi kender den fra vores barndoms legetøjsfløjter. Den trillende lyd opstår, ved at kuglen lukker for lyden og lukker op for den igen ved at drøne rundt inde i fløjten flere hundrede gange i løbet af et sekund – når du blæser i den forstås. Det giver en lyd, der er ekstra skinger og opmærksomhedsskabende i modsætning til den konstante lyd, som fløjten ville have, hvis der ikke var nogen kugle i.

Vil du have den samme lydeffekt i en fløjte uden kugle, kræver det et særligt tre-kammersystem, der skaber en høj, gennemtrængende lyd, der er lige så opmærksomhedsskabende som trillefløjten – hvis ikke mere.

Køb eventuelt både en fløjte med og uden kugle og se, hvilken type fløjte der passer bedst til dig. Selv om du godt kan høre forskel på de to forskellige fløjter, kan lyden kan blive lige så skinger fra den uden som den med kugle. Det er bare et spørgsmål om at blæse til.

Metal eller plastik – hvilken dommerfløjte skal jeg vælge?

Hvorvidt du vælger en dommerfløjte i metal eller plastik, er stort set helt op til dig. Plastikfløjten er lidt mere behagelig at bide i, hvis du har for vane at gøre det, for at holde fløjten i munden mens du løber, mens metalfløjten er lidt mere hård.

Lyd- og lydstyrkemæssigt er der ikke rigtig nogen forskel, så det skal ikke være på grund af det, at du vælger den ene type fløjte i forhold til den anden.

Vandtætte dommerfløjter

En dommerfløjte er per definition altid vandtæt, fordi den er lavet af enten plastik eller metal. Så når der reklameres med en vandtæt dommerfløjte, betyder det ikke, at der ikke kan komme vand i den, hvis det regner. Det betyder bare, at det er muligt at rengøre den med varmt vand før og efter kampen, så du er helt sikker på, at den er fri for bakterier. Blæs et par gange i fløjten efter du har renset den, så er den helt tom for vand.

Se Unisports udvalg af fløjter og andet dommerudstyr her