Franck Ribery

Franck Ribery er en fransk professionel fodboldspiller, der i øjeblikket spiller for tyske FC Bayern München. Han har tidligere spillet for det franske landshold. Han spiller hovedsageligt på kanten.

Siden han skiftede til FC Bayern München, er han blevet anset som en af de bedste, franske fodboldspillere nogensinde. Zinedine Zidane, som tidligere har stået i spidsen for et af de bedste franske landshold nogensinde, har kaldt Ribery for ”fransk fodbolds juvel”.

Ribery begyndte sin fodboldkarriere i 1989 hos den lokale klub, Conti Boulogne. Han forlod klubben i 1996 til fordel for den professionelle klub, Lille. Her havde han dog vanskeligt ved at indrette sig efter forholdene, og derfor skiftede han klub igen i 1999. Denne gang til US Boulogne, hvor han var frem til 2001.

I 2004 skiftede Ribery til Metz i Ligue 1, hvor han var i et halvt år, før han skiftede til den tyrkiske klub, Galatasaray.

Han var også kun i Istanbul-klubben i et halvt år, før han drog videre. Denne gang til hjemlandet, Frankrig, hvor et ophold hos Olympique Marseille ventede.

Hos Marseille var han blandt andet skyld i, at klubben nåede frem til finalerne i Coupe de France i to år i træk.

I 2007 skiftede han så til tyske FC Bayern München, hvor han har spillet lige siden. Hos sydtyskerne har han vundet Bundesligaen otte gange, pokalturneringen fem gange, Champions League en enkelt gang og Verdensmesterskabet for Klubhold en enkelt gang.

Nomineret til Ballon d’Or sammen med Messi og Ronaldo

MUNICH, GERMANY – MAY 03: Saul Niguez (L) of Atletico Madrid challenges Franck Ribery of Bayern Munich during UEFA Champions League semi final second leg match between FC Bayern Muenchen and Club Atletico de Madrid at Allianz Arena on May 3, 2016 in Munich, Germany. (Photo by Boris Streubel/Getty Images)

Hans præstationer for den tyske klub i 2012/13-sæsonen førte til, at han var iblandt de tre nominerede til Ballon d’Or titlen i 2013, sammen med Lionel Messi og Cristiano Ronaldo.

Han spillede på det franske landshold i otte år, fra 2006 til 2014. Det blev til i alt 81 kampe.

Han fik sin debut for Frankrig i en testkamp mod Mexico i maj 2006. En måned senere, ved VM i Tyskland i 2006, scorede han sit første mål for Les Bleus i en kamp mod Spanien. Han spillede også med i VM-finalen imod Italien.

Franck Riberys klubhistorie

Stade Brest

Hans professionelle karriere begynder med Stade Brest i Ligue 2 i 2003.

Metz

Året efter, i 2004, skriver Franck Ribery under på en kontrakt med Metz fra Ligue 1. Ribery optrådte på den højre kant, og han scorede to gange i løbet af 20 kampe.

Galatasaray

Dette førte til, at Galatasaray i vinteren 2005 valgte at skyde penge efter den unge Ribery. På trods af, at han var elsket af fansene i Istanbul, og tilmed fik øgenavnet ’Ferraribery’, opstod der uenigheder om lønforholdene i klubben, og han forlod dem efter blot fem måneder.

Olympique Marseille

I juli 2005 kunne Olympique Marseille dermed snuppe ham kvit og frit, og midtbanespilleren fik endelig en betydning for fransk fodbold. Han førte klubben frem til to pokalfinaler og en andenplads i Ligue 1 i 2006/07-sæsonen.

Hans præstationer hos Olympique Marseille førte til, at han den 27. maj 2006 blev udtaget til en venskabskamp mod Mexico, kort før VM-slutrunden.

To uger senere startede han inde i Frankrigs åbningskamp ved VM imod Schweiz. Han optrådte i hver eneste kamp frem mod finalen.

På trods af stor interesse fra både Arsenal og Lyon i kølvandet på VM-slutrunden, besluttede Ribery sig for at blive i en sæson mere hos Olympique Marseille.

FC Bayern München

MUNICH, GERMANY – FEBRUARY 27: Franck Ribery of FC Bayern Muenchen in action during the Bundesliga match between FC Bayern Muenchen and FC Koeln at Allianz Arena on February 27, 2015 in Munich, Germany. (Photo by A. Pretty/Getty Images for FC Bayern)

Et år senere, den 7. juni 2007, skrev han dog under på en fire år lang kontrakt med FC Bayern München. Franz Beckenbauer udtalte dengang, at klubben havde vundet i lotteriet, så heldige de var med at skrive med den franske kantspiller.

Ribery scorede sit første mål for den sydtyske klub, da han den 18. august samme år omsatte et straffespark til mål i en 4-0-sejr mod Werder Bremen.

Bayern nåede frem til semifinalen i UEFA Cuppen det år, og det blev til tre mål fra franskmandens side.

Igennem sin debutsæson hos FC Bayern München var resultatet af Franck Riberys kampe, at han havde assisteret 17 gange og scoret 16 gange i 46 kampe.

Den 24. februar 2009 scorede han to gange i en 5-0-sejr mod Sporting Clube de Portugal i ottendedelsfinalen i Champions League. I ligaen måtte FC Bayern München dog se sig slået af Wolfsburg, som kunne løbe med titlen. Det på trods af, at Ribery scorede 14 mål og bidrog med 19 assists.

Den 20. oktober 2012 scorede han sit første hattrick i karrieren i en 5-0-sejr mod Fortuna Düsseldorf.

Ribery vandt sammen med resten af Bayerns trup Champions League-trofæet i 2013 med en sejr mod de tyske rivaler fra Borussia Dortmund.

Den 1. september 2018 spillede Franck Ribery sin kamp nummer 250 i Bundesligaen, da FC Bayern München kørte Stuttgart over med 3-0.

Franck Riberys landsholdskarriere

POLOKWANE, SOUTH AFRICA – JUNE 17: Franck Ribery (L) of France is followed by Ricardo Osorio of Mexico during the 2010 FIFA World Cup South Africa Group A match between France and Mexico at the Peter Mokaba Stadium on June 17, 2010 in Polokwane, South Africa. (Photo by Christof Koepsel/Getty Images)

Ribery fik sin første kamp for det franske landshold i en venskabskamp mod Mexico den 27. maj 2006. Hans gode præstationer i kampene forud for VM-slutrunden, førte til, at han blev udtaget til VM i Tyskland i 2006.

Ribery fik minutter i benene i alle syv kampe, som Frankrig spillede ved VM-slutrunden. Blandt andet scorede han et mål mod Spanien i ottendedelsfinalen, som franskmændene vandt med 3-1.

Ribery spillede også i VM-finalen i 2006, som Frankrig tabte til Italien efter forlænget spilletid og straffespark.

Ved EM-slutrunden i Østrig og Schweiz i 2008, underpræsterede Franck Ribery sammen med det franske landshold. Les Bleus røg ud allerede i gruppespillet.

Ribery var en del af den skandaleramte VM-trup i Sydafrika i 2010, hvor det hele sejlede for det franske landshold. Frankrig røg ud allerede i gruppespillet, og landsholdstruppe måtte sende en samlet undskyldning til nationen.

Ribery blev i første omgang udtaget til VM i 2014 i Brasilien, men kom aldrig med på grund af en skade, ifølge landstræner, Didier Deschamps.

I august 2014 trak han sig tilbage fra landsholdsfodbold. Han har ikke spillet for Frankrig siden.