Otte ud af 10 personer oplever hovedpine i løbet af et år, og cirka fem procent oplever det én eller flere gange om ugen.

 

Her på siden kan du blive klogere på årsagerne, hvad du selv kan gøre for at lindre og forebygge smerten, og hvornår du skal søge læge.

Hvad er hovedpine?

Hovedpine kan være en sygdom i sig selv – en primær tilstand – eller et symptom på en anden sygdom, hvor hovedpinen er sekundær.

 

Der findes tre typer hovedpine, der hver har forskellige symptomer som dunkende, skarp eller spids smerte. For at behandle og forebygge smerten i fremtiden er det en god idé at vide, hvilken type du lider af.

Spændingshovedpine

Den mest almindelige og hyppige form er spændingshovedpine, der opstår som resultat af muskelspændinger i nakke og hovedbund.

 

Smerterne kan være milde til moderate og føles typisk som et stramt bånd, der presses rundt om hovedet. Det er normalt en kortvarig smerte, som føles ligeligt på begge sider af hovedet.

Årsager

Spændingerne kan udløses af forskellige faktorer såsom stress, dårlig arbejdsstilling eller smerte i musklerne i nakke og skulder.

Klyngehovedpine

Klyngehovedpine er den mest intensive form for hovedpine og også den mest sjældne. Smerten opstår regelmæssigt i en periode med op til otte anfald om dagen i flere uger eller måneder.

 

Smerterne er ofte intense og ofte beskrevet som ulidelige. De kan vare fra 15 minutter til tre timer og er lokaliseret til den ene side af hovedet, rundt om og bag øjet, hvor de tager til i styrke med tiden.

 

Typisk lider mænd oftere af klyngehovedpine end kvinder, hvor andre symptomer også kan være hævelse af øjet, tåreflåd, rødme og stoppet/løbende næse, men kun på den ene side af hovedet.

Årsager

Årsagen er ukendt, men man ser ofte, at det udløses af alkohol og tobak.

Migræne

Migræne er oftest afgrænset til den ene side af hovedet, hvor smerterne beskrives som dunkende og moderate til svære.

 

Udover smerten, der kan vare fra få timer til få dage, kan midlertidig følsomhed for lys og lyde samt kvalme og opkast også være tegn på migræne.

 

Smerten er ofte med tilbagevendende anfald og kan indledes af sløret syn eller lysglimt.

Årsager

Det kan variere fra person til person, men stress er ofte nævnt som en udløsende faktor.

Hvad kan du selv gøre mod hovedpine?

Selvom hovedpine oftest ikke er alvorligt, kan det være irriterende at døje med. Herunder kan du få mere viden om, hvad du selv kan gøre for at lindre og forebygge lidelsen.

Identificér årsagen

Først bør du identificere årsagen. Eftersom muskelspændinger forårsager den mest almindelige form, spændingshovedpine, kan du eksempelvis øve dig på bedre arbejdsstillinger samt afspænding og strækøvelser.

 

Strækøvelser og styrketræning af nakken hjælper især med at reducere hyppighed og intensitet af din hovedpine.

Dårlige vaner og livsstil

Får du nok søvn? Drikker du nok vand? Får du motioneret? Ofte kan en fornuftig livsstil hjælpe på at komme af med hovedpinen, hvorfor du med fordel kan begynde at se på dine (dårlige) vaner og gøre noget ved dem.

Advarselstegn

Er hovedpinen kraftig og opstået pludseligt samtidig med andre symptomer, kan det være tegn på en mere alvorlig lidelse.

 

Du skal søge læge, hvis du oplever stiv nakke, feber, følelsesløshed, synsforstyrrelser, sløret tale eller gangbesvær kombineret med hovedpinen.