Den unge portugisiske talenter, Gomes, Sanches og Joao Mario er alle skiftet klub efter sommerens EM-triumf, men ingen af dem af slået igennem endnu og for samlet 600 millioner burde det være på tide at bevise sit værd. 

Af David Paris 

Efter Portugals overraskende EM-triumf under sommerens slutrunde i Frankrig, skiftede mange af landsholdets bærende kræfter klub. Cristiano Ronaldo var godt den alt-overskyggene stjerne, men spillere som Andre Gomes, Renato Sanches og Joao Mario gjorde det så godt, at henholdvis Barcelona, Bayern München og Inter åbnede tegnebogen.

Indtil videre er ingen af spillerne egentlig slået igennem og flere eksperter snakker om skuffende sæsoner for alle tre spillere. Forventninger er i hvert fald ikke blevet indfriet, men er der grund til bekymring? Lad os starte med Andre Gomes i Barcelona…

(Photo by VI Images via Getty Images)

Den 23-årige midtbanespiller Andre Gomes skiftede i sommers til Barcelona, lige for næsen af Real Madrid, der var forrest i jagten på portugiserens underskrift allerede før slutrunden. Overgangssummen var på 260 millioner kroner med mulighed for at stige til 410 millioner kroner. Kvaliteten af Gomes’ egenskaber er ikke til at tage fejl af, men han har indtil videre ikke lignet den spiller, som Luis Enrique har haft brug for, når kampene har været tætte.

Han er startet inde i 12 kampe ud af 21 han har spillet, men hans indflydelse på spillet har været minimal; ét mål og én assists er det blevet til. Ni af de ti kampe, som han ikke har spillet, har den catalanske storklub vundet og hvis man bare ser kampene, som Gomes har været med i, så bidrager han stort set ikke meget nogen frem ad banen, og mange af hans pasninger går sideværs.

(Photo by Carlos Rodrigues/Getty Images)

Omvendt er det lige for Renato Sanches, der i en alder af kun 19 år, allerede har etableret sig på international topplan og som fast mand på det portugisiske landshold. Han har den fysiske styrke og de tekniske færdigheder til spille hver kamp for Bayern München, men med kun 19 somre på rygraden er det stadig for meget at forlange og det psykiske pres kan hurtigt blive for stort.

For 260 millioner kroner skiftede han til den tyske Bundesliga, og såfremt han spiller x-antal kampe, kan summen stige til 600 millioner kroner.

Da han først kom til klubben, blev han skadet og spillede derfor i starten rigtig mange kampe enten fra bænken på førsteholdet eller på klubben U-21-hold. På begge hold er mål og assists blevet en mangelvare for den tidligere Benfica-spiller; men i Bayern München er der ingen panik og klubbens ‘wonderkid’, som ikke præsterer som forventet. Han er nemlig købt ind som Xabi Alonsos afløser på midtbanen  og med spanierens 35 år, behøver der ikke gå lang tid før Sanches seriøst får chancen på førsteholdet.

Sportdirektør Karl-Heinz Rummenigge siger følgende: “Vi håber, Renato Sanches følger i Alonso fodspor – det er derfor, vi købte ham. Han har alle de nødvendige kvaliteter, men vi bliver nødt til at være tålmodig med ham”

Alonso selv har været imponeret og udtaler: “… Han vil komme til at være en meget vigtig spiller. Han har en masse energi, er meget stærk og sulten efter at vinde hver titel. Hans alder betyder ikke noget, han er 19, men han er allerede klar. Han er en topspiller.”

Hos Joao Mario er der imidlertid grund til bekymring: Han kommer tilsynelande skidt ud af det med træner Frank de Boer, der ikke er fan af Marios måde at spille fodbold på. På trods af dette er Mario startet inde flere gange og har også scoret tre gange, med fire assists til følge.

João Mário. (Photo by Carlos Rodrigues/Getty Images)

Inter måtte betale dyre summer for portugiseren for at slå Liverpool og Chelsea; svimlende 300 millioner kroner, med mulighed for at stige til 335 millioner kroner, måtte den italienske Serie A-klub af med.

Når man kigger på hans spil er det faktisk godt nok. Han arbejder defensivt og bidrager med offensive indputs – det sidste mangler dog bare. Kendetegnet ved hans spil lige nu, er at ideerne og tankerne faktisk er fornuftige nok, men at det er afslutningen og fuldførelsen af netop disse ideer, der halter efter – og det måske netop hvad træneren har indset.

Han har udtalt, at han er glad i Italien og han skød dermed spekulationer om et eventuelt skifte til sommer, ned. Han fortæller selv følgende om opholdet i Serie A og Italien:

”Serie A er meget svært ud fra et taktisk synspunkt. Jeg havde ikke ventet italiensk fodbold at være så aggressiv. I min forberedelse, forsøgte jeg at forbedre mig fysisk, fordi der er så mange udfordringer i kampene.”

”Jeg er stadig ung og forsøger at forbedre mig hver dag. Jeg føler, at jeg har udviklet mig siden EM-slutrunden, fordi jeg spiller i en meget konkurrencepræget liga, et højere niveau end den portugisiske liga, og det har hjulpet mig til at blive en mere komplet spiller.”

Om 24-årige Joao Mario, og Renato Sanches og Andre Gomes bliver et flop, må tiden vise, men én ting er sikkert; de skal til at bevise sit værd!