Ivan Perisic

Ivan Perisic er en professionel fodboldspiller fra Kroatien. Han spiller for Inter Milan i Serie A, samtidig med, at han er landsholdsspiller. Han spiller hovedsageligt som kantspiller, men kan også fungerer som offensiv midtbanespiller og sågar angriber.

Kroatiske Perisic fik sin fodboldopdragelse hos Hajduk Split i Kroatien, samt hos Sochaux i Frankrig. Han skabte dog først et navn for sig selv, da han kom til Club Brügge fra Belgien. Her blev han topscorer i den belgiske liga og blev samtidig kåret til årets fodboldspiller i Belgien i 2011.

Dette førte til et skifte til Borussia Dortmund, med hvem han vandt Bundesligaen i 2011/12-sæsonen, før han skrev under på en kontrakt med Wolfsburg i vinteren 2013. Perisic kostede efter sigende 8 millioner euro.

Han blev hos Wolfsburg i to og et halvt år og vandt blandt andet den tyske pokalturnering i 2015, før han skiftede til Inter for 16 millioner euro.

Perisici fik sin landsholdsdebut for Kroatien  i 2011. Han har repræsenteret sit land ved flere forskellige lejligheder. Blandt andet ved EM-slutrunden i Polen og Ukraine i 2012, VM-slutrunden i Brasilien i 2014, EM-slutrunden i Frankrig i 2016 samt ved VM-slutrunden i Rusland i 2018.

I den sidstnævnte turnering kom Kroatien frem til finalen, som man dog tabte til Frankrig.

Klubhistorie

Tidlige karriere

Hajduk Split dannede base for Ivan Perisic’ ungdomskarriere. Det var også netop Hajduk Split, som han var tilhænger af i sine unge år.

Han tiltrak sig interesse fra flere klubber rundt om i Europa. Blandt andet fra Anderlecht, PSV, Ajax og HSV. Men det var dog den franske klub, Sochaux, som rendte med kroaten i sidste ende.

Sochaux betalte således 360.000 euro for Ivan Perisic i sommeren 2006.

Hans evner førte til sammenligninger med den tidligere kroatiske fodboldspiller, Aljosa Asanovic, af flere journalister.

Hos Sochaux fik han aldrig en debut for klubbens førstehold. Han blev dog lejet ud til belgiske Roeselare i vinteren 2009 frem til slutningen af sæsonen.

Ved slutningen af 2008/09-sæsonen gik der rygter om, at Ivan Perisic var på vej til Anderlecht. Det skulle dog vise sig ikke at være tilfældet.

Club Brügge

I sommeren 2009 skrev Ivan Perisic under med Club Brügge fra Sochaux for 250.000 euro. Den kroatiske landsholdsspiller skrev under på en tre-årig kontrakt med den belgiske klub.

Forud for hans skifte var han blevet rygtet til andre klubber. Blandt andet Hertha Berlin, som han havde deltaget i flere prøvetræninger med.

I den første kamp i sæsonen scorede han sit første mål for Club Brügge i 1-1-kampen mod RKC Genk.

I den første sæson hos Brügge blev det til ni mål i 33 kampe i den belgiske liga for Ivan Perisic. I slutningen af sæsonen forlængede han sin kontrakt med klubben frem til 2015.

De belgiske fodboldeksperter spåede ham en stor karriere. I 2010/11-sæsonen var kroaten topscorer i den belgiske liga, efter at have scoret 22 mål for klubben. Ligeledes blev han kåret til årets spiller i Belgien. En af hans bedste kampe i lige netop denne sæson var i kampen mod Charleroi den 29. december 2010, hvor han scorede fire mål og så lagde han endda også op til et.

Borussia Dortmund

Den 23. maj 2011 skrev Perisic under på en fem-årig kontrakt med den tyske Bundesliga-klub, Borussia Dortmund. Tyskerne gav angiveligt i omegnen af 5 millioner euro for ham.

Han fik sin debut for klubben i 3-1-sejren mod HSV den 5. august samme år.

I begyndelsen af opholdet hos Dortmund gik det egentlig meget godt for Perisic. Han scorede regelmæssigt og lagde også op til en del mål. Men i efteråret 2012 blev det meget begrænset med spilletid til kroaten. I et interview med den kroatiske tv-kanal, Nova TV, fortalte han, at han ikke havde modtaget nogen som helst støtte fra klubbens daværende træner, Jürgen Klopp. Han mente, at han favoriserede andre spillere.

Som en kommentar til disse udtalelser kaldte Klopp opførslen fra Perisic for barnlig. Den kroatiske landsholdsspiller modtog også en bøde for hans udtalelser.

Wolfsburg

Den 6. januar 2013 blev det offentliggjort, at Ivan Perisic havde skrevet under på en kontrakt med ligarivalerne fra Wolfsburg for en sum på omkring 8 millioner euro.

Han fik sin debut for klubben i en Bundesliga-kamp mod Stuttgart den 19. januar 2013.

I begyndelsen af marts måned pådrog han sig en skade, som holdt ham ude i to måneder. I maj fik han dog comeback i en kamp mod HSV, hvor han blev skiftet ind og lagde op til et mål.

Den 11. maj 2013 mødte Wolfsburg Perisic’ tidligere klub, Borussia Dortmund. Her scorede kroaten to gange.

Inter Milan

Den 30. august 2015 skrev Perisic under på en fem-årig kontrakt med italienske Inter Milan. Han blev købt fri af kontrakten med Wolfsburg for 16 millioner euro. Han blev givet trøje nummer 44, og udtalte, at klubben var for stor, til at man kunne afslå et sådan tilbud.

Perisic fik sin debut for italienerne den 13. september imod rivalerne fra AC Milan, som kroatens klub vandt med 1-0.

I sin femte kamp i Serie A scorede Ivan Perisic sit første mål for Inter. Det skete i 1-1-opgøret mod Sampdoria.

Målet blev fulgt op af et nyt to uger senere i kampen mod Palermo.

Marts 2016 blev en af Perisic’ bedste måneder i hele karrieren. Han scorede fire mål og lagde op til tre mål.

Perisic sluttede sin første sæson hos Inter af med at spille 37 kampe og score ni mål.

Inter sluttede på en fjerdeplads i Serie A. Dette resulterede i, at klubben kvalificerede sig til en europæisk turnering igen efter et års fravær.

Klubben blev endvidere slået ud i semifinalen i den italienske pokalturnering. Han var også den Inter-spiller, som lagde op til flest mål i den pågældende sæson med i alt seks assists.

Perisic spillede sin første kamp for Inter i europæisk sammenhæng den 29. september, da klubben mødte Sparta Prag i Europa League. Skuffende for det italienske mandskab, så vandt tjekkerne med 3-1.

Stor bedrift: Første røde kort i karrieren

Den 5. februar 2017 modtog Ivan Perisic sit første røde kort i karrieren. Det skete i runde 23 i kampen mod Juventus, hvor Inter måtte se sig besejret med 0-1.

Perisic sluttede sin anden sæson hos Inter af med 42 optrædener i alle turneringer. Heraf var 31 fra start. Klubben sluttede på en 7. plads i Serie A, og endnu engang lykkedes det ikke at kvalificere sig til Champions League.

Personligt blev det dog en god sæson for den kroatiske midtbanespiller. Han scorede nemlig 11 mål, og det var den højeste måltotal, han har haft, siden han forlod Club Brügge.

Derudover lagde han op til ti mål, heraf otte i Serie A, og dermed brød han sin rekord fra den sidste sæson i Serie A.

Den 8. september 2017 skrev Ivan Perisic under på en ny kontrakt med Inter, der skulle holde ham på San Siro frem til sommeren 2022.

I forbindelse med forlængelsen fortalte han følgende til klubbens hjemmeside.

-Det er en helt særlig dag. Den er meget følelsesladet, og jeg er meget glad for at have forlænget med Inter efter al den stress, som fulgte mig i sommer. Nu kan vi se fremad, og jeg tænker kun på denne klub. Efter at have skrevet under på denne forlængelse, skal jeg bare koncentrere mig om fodboldbanen.

Hans kamp nummer 100 for Inter spillede han den 30. december 2017, da Inter og Lazio optrådte i en kamp uden mål.

Landsholdskarriere

Den 26. marts 2011 fik Ivan Perisic sin landsholdsdebut for Kroatien. Som 22-årig debuterede han således mod Georgien. Han var en del af Kroatiens trup ved EM i Polen og Ukraine i 2012. Han startede inde i de første to kampe mod henholdsvis Irland og Italien og kom ind som indskifter i den sidste kamp i gruppespillet imod Spanien, der endte 0-1.

VM i 2014

Den 14. maj 2014 blev Ivan Perisic udtaget til den kroatiske landsholdstrup til VM i Brasilien i 2014.

Han var en del af startopstillingen, da Kroatien og Brasilien åbnede VM-slutrunden med åbningskampen. Værtslandet vandt kampen med 3-1.

I den efterfølgende kamp scorede han kroaternes andet mål, idet de sejrede over Cameroun med 4-0.

Den 23. juni scorede han et trøstemål i 1-3-nederlaget mod Mexico. Kampen betød også, at Kroatien var ude af slutrunden efter gruppespillet.

På trods af den tidlige exit ved VM, så blev Perisic kåret til den næstbedste spiller i hele turneringen.

EM i 2016

I Kroatiens anden kamp ved gruppespillet ved EM i Frankrig i 2016 scorede Ivan Perisic det første mål i 2-2-opgøret mod Tjekkiet. Fem dage senere scorede han det kampvindende mål mod Spanien, som betød, at Kroatien vandt gruppen og dermed avancerede til knockout-runden.

VM i 2018

I maj 2018 blev Ivan Perisic udtaget til Kroatiens trup til VM i Brasilien i 2014. I den tredje kamp i gruppespillet scorede han et mål i sidste minut i en 2-1-sejr mod Island. Sejren betød, at Kroatien vandt Gruppe D med maksimumpoint.

I semifinalen mod England den 11. juli scorede han Kroatiens udlignende mål. Senere lagde han op til Mario Mandzukic, der scorede kampens sidste mål til 2-1. Sejren over England sendte dem i VM-finalen for første gang i landets historie. Her skulle de møde Frankrig.

Fire dage senere, den 15. juli, blev han kåret til kampens spiller i finalen mod Frankrig. Kampen sluttede med et nederlag på 2-4.