Ivan Rakitic

Ivan Rakitic er en professionel fodboldspiller fra Kroatien. Han spiller i øjeblikket for FC Barcelona og på det kroatiske landshold. Han bruges primært i rollen som central eller offensiv midtbanespiller.

Rakitic begyndte sin professionelle karriere hos FC Basel, hvor han tilbragte to sæsoner, inden han blev købt af tyske Schalke 04.

Efter at have tilbragt tre og et halvt år i Gelsenkirchen, rykkede han sydpå til Sevilla i vinteren 2011.

To år senere blev Rakitic udtaget til anfører for Sevilla. Således førte han også, da klubben triumferede i Europa League i 2014.

Første sæson hos FC Barcelona: Rakitic vinder ‘The Treble’

I sommeren 2014 kom Barcelona og Sevilla til enighed om et skifte for Ivan Rakitic. I hans første sæson med FC Barcelona vandt han ”The Treble”, bestående af La Liga, Copa del Rey (den spanske pokalturnering) og Champions League.

I 2015 scorede han det første mål i Champions League-finalen for FC Barcelona. Dermed blev han den første spiller til at vinde Champions League året efter at have vundet Europa League, men for to forskellige klubber.

På landsholdsplan spiller Ivan Rakitic på det kroatiske landshold. Selvom han er vokset op i Schweiz, så valgte han at gøre sine forældre stolte ved at optræde for det kroatiske landshold, hvor de begge stammer fra.

Han fik sin debut for Kroatien i 2007 og har siden repræsenteret landet ved flere lejligheder: EM i Østrig og Schweiz i 2008, EM i Polen og Ukraine i 2012, VM i Brasilien i 2014, EM i Frankrig i 2016 og VM i Rusland i 2018. I sidstnævnte turnering vandt han en sølvmedalje. Ved samme turnering fik han også sin kamp nummer 100 for Kroatien.

Klubhistorie

FC Basel

Rakitic fik sin førsteholdsdebut for Basel den 29. september 2005, da klubben mødte Siroki Brijeg på udebane i Europa League.

Han fik sin første kamp i ligaen den 15. april 2006, da Basel mødte Neuchatel Xamax på udebane.

Dette var de eneste to kampe, som Rakitic fik i den sæson, men i den kommende sæson blev der plads til Ivan Rakitic på midtbanen, og han blev mere eller mindre en fast starter.

Således blev det i 2006/2007-sæsonen for 11 mål i 33 kampe for Ivan Rakitic i den schweiziske liga. Han blev kåret til årets unge spiller i sæsonen. Derudover vandt han også årets mål i Schweiz.

Schalke 04

Ivan Rakitic var genstand for en del transferspekulationer i sommeren 2007, og det resulterede da også i, at han rykkede nordpå, til Schalke 04 for 5 millioner euro.

Rakitic fik debut for Schalke den 21. juli 2007 mod Karlsruher i en venskabskamp.

Den 5. august 2007 fik han sin første betydningsfulde kamp for Schalke, som vandt med hele 9-0 mod Eintracht Trier i første runde af den tyske pokalturnering.

Den 10. august startede den nye Bundesliga-sæson med et brag af en kamp mellem de nykårede mestre fra Stuttgart og Schalke 04. Rakitic kom på banen i anden halvleg og scorede et mål syv minutter før. Hans mål blev samtidig kampens sidste. Kampen endte 2-2.

Den 15. september 2007 imponerede han endnu engang, da han scorede Schalkes eneste mål i 1-1-kampen ude mod FC Bayern München.

I alt blev det til 3 mål og 10 assists i 29 optrædener for Schalke 04 i 2007/08-sæsonen.

Sevilla

I vinterens transfervindue i 2011 skrev Ivan Rakitic under på en kontrakt med den spanske fodboldklub, Sevilla. Kontrakten skulle vare frem til sommeren 2015, og Sevilla spenderede dengang 2,5 millioner euro.

Han fik sin debut for Sevilla i en kamp i La Liga mod Málaga. I den næste kamp mod Racing de Santander kom han til at score et selvmål, men rettede op i den efterfølgende runde mod Hercules, hvor han scorede i den rigtige ende.

På grund af en skade i foden blev han nødt til at være ude i de sidste fire kampe i La Liga.

Han scorede fem mål sin første halve sæson i den andalusiske klub. Han fik 13 kampe i startopstillingen.

I løbet af 2011/12-sæsonen blev Ivan Rakitic oftere og oftere benyttet i Sevillas foretrukne startopstilling. I slutningen af sæson havde han optrådt i 39 kampe, lavet seks oplæg og scoret et enkelt mål. Dét scorede han i Copa del Rey (den spanske pokalturnering). Det skulle vise sig at blive hans eneste sæson i klubben, hvor han ikke scorede et eneste mål i La Liga.

I 2012/13-sæsonen scorede han sit første mål i den femte runde mod Deportivo de La Coruña.

Rakitic scorede endvidere to mål i de første 20 minutter af Sevilla-derbyet mod bysbørnene fra Betis.

Konklusion på 2012/13-sæsonen: 42 kampe og 12 mål

I slutningen af sæsonen havde Rakitic optrådt 42 gange i alle turneringer for Sevilla. Det blev til i alt 12 mål, hvoraf de tre kom i Copa del Rey. I den samme sæson blev det også til 10 assists i ligaen.

I begyndelsen af 2013/14-sæsonen blev han valgt til at være den næste anfører for Sevilla af den daværende træner, Unai Emery.

I januar 2014 blev han kåret til månedens spiller i La Liga, da han scorede to gange mod henholdsvis Atlético Madrid og Levante.

Han blev kampens spiller i Europa League-finalen samme år, hvor Sevilla vandt med 4-2 over Benfica. Han blev udtaget til sæsonens hold i Europa League.

Rakitic sluttede sæson med at have scoret 15 mål og lavet 17 oplæg. Han blev også nomineret til den bedste midtbanespiller i sæsonen til LFP Awards. En pris, der dog blev givet til Andres Iniesta fra FC Barcelona.

FC Barcelona

I sommeren 2014 skrev Ivan Rakitic under på en aftale med FC Bacelona. Kontrakten gjaldt fra og med 1. juli samme år og indtil sommeren 2019.

Rakitic blev givet trøje nummer 4 i klubben.

Hans officielle debut for FC Barcelona kom i kampen mod Elche. Kort efter, at anden halvleg var begyndt, assisterede han Munir, som kunne gøre det til 2-0 for catalanerne.

Rakitic’ første mål for FC Barcelona skete den 21. september 2014, da han scorede et mål i Barcas 5-0-sejr mod Levante.

Den 8. marts 2015 scorede han sit første mål i Champions League. Det skete i ottendedelsfinalen mod de forsvarende engelske mestre fra Manchester City. FC Barcelona vandt kampen med 1-0.

Han var også med til Champions League-finalen i juni måned. Her scorede Rakitic det første mål for klubben. FC Barcelona vandt finalen med 3-1 mod Juventus.

I oktober 2015 blev Ivan Rakitic kåret til årets fodboldspiller i Kroatien. Ligeledes blev han samme år kåret til årets sportsperson i samme land.

Ivan Rakitic’ landsholdskarriere

Ivan Rakitic spillede oprindeligvis på Schweiz’ ungdomslandshold, på både U17-, U19- og U21-niveau, men valgte at takke ja, da Slaven Bilic, den kroatiske landstræner, udtog ham til Kroatiens landshold.

Han fik sin debut for det kroatiske landshold i en kvalifikationskamp til EM i Østrig og Schweiz i 2008 imod Estland hjemme i Zagreb.

I den næste kvalifikationskamp mod Andorra scorede han sit første mål for Kroatien. Kroaterne vandt kampen med 6-0.

EM i 2008

I maj 2008 blev han udtaget til det kroatiske landshold, som skulle repræsentere landet ved EM i Østrig og Schweiz i 2008.

Ivan Rakitic høstede store roser for sine fine præstationer på midtbanen, der foruden ham også bestod af Luka Modric og Niko Kranjcar.

Han spillede også godt i kvartfinalen imod Tyrkiet ved slutrunden, men brændte i straffesparkskonkurrencen, således tyrkerne avancerede.

Det lykkedes ikke Ivan Rakitic og Kroatien at kvalificere sig til VM i Sydafrika i 2010.

EM i 2012

Ivan Rakitic blev udtaget til Kroatiens trup til EM i 2012 i Polen og Ukraine. Det kroatiske landshold havnede i gruppe C, hvor Spanien, Italien og Irland ventede.

Rakitic startede inde i alle tre kampe i gruppespillet. Efter de første to kampe havde Kroatien fire point på kontoen. Jesus Navas fra Spanien scorede i det 88. minut til 1-0 i den sidste gruppekamp, og sendte dermed kroaterne hjem fra EM-slutrunden.

VM i 2014

Kroatien blev udtrukket i samme gruppe som Brasilien, Mexico og Cameroun. Kroatien spillede åbningskamp mod Brasilien ved slutrunden, som resulterede i en 3-1-sejr til værtsnationen.

I den anden kamp i gruppespillet vandt Kroatien med 4-0 mod Cameroun, men gik ikke videre, da det blev til et 1-3-nederlag mod Mexico i den sidste kamp. Rakitic lavede oplæg til kroaternes eneste mål i den sidste kamp.

EM i 2016

Ved EM i Frankrig i 2016 kom Kroatien i gruppe med Spanien, Tjekkiet og Tyrkiet. Rakitic var med i startopstillingen, da Kroatien vandt en snæver sejr mod det tyrkiske landshold.

I kampen den 17. juni mod Tjekkiet fordoblede Ivan Rakitic kroaternes føring. Kampen måtte dog afbrydes i nogle minutter, da kroatiske fans kastede romerlys på banen.

Kort efter, at kampen gik i gang, blev tjekkerne tildelt et straffespark, som de omsatte til mål. Kampen endte 2-2.

Kroatien vandt med 2-1 over de forsvarende EM-mestre fra Spanien, men det var ikke nok til at gå videre fra gruppen, da man tabte med 0-1 til Portugal.

– Vi fortjente ikke at ryge ud. Det er det bedste hold i gruppen, som nu må rejse hjem, fortalte en skuffet Rakitic efter den ydmygende exit.

Rakitic spillede med i alle gruppekampene og scorede et mål.

VM i 2018

Den 21. juni 2018 vandt Ivan Rakitic og Kroatien over Lionel Messi og Argentina med hele 3-0. Rakitic scorede kroaternes tredje mål.

Den 1. juli var Ivan Rakitic med til at sende Kroatien videre i ottendedelsfinalen mod Danmark. Han scorede i straffesparkskonkurrencen på det sidste spark, som sendte Kroatien direkte til kvartfinalen.

En uge senere var han igen selvsikker bag 11 meter pletten, da Rusland blev sendt ud af turneringen efter straffesparkskonkurrence.

Kroatien nåede frem til finalen ved slutrunden, men måtte se sig besejret med 2-4 af Frankrig den 15. juli.