Jan Oblak

Jan Oblak er en professionel fodboldspiller fra Slovenien. Han spiller for den spanske La Liga-klub, Atlético Madrid, samt på det slovenske landshold. Han er målmand.

Oblak skrev under med portugisiske Benfica i en alder af 17 år, og var en del af det hold, som vandt den hjemlige ”Treble” i 2013/14-sæsonen.

Siden da skiftede han til Atlético for et beløb på 16 millioner euro. Beløbet gjorde ham til den dyreste målmand i La Liga på det daværende tidspunkt.

I 2015/16-sæsonen vandt han det såkaldte ’Ricardo Zamora’-trofæ, da han blot lukkede 18 mål ind i samtlige kampe i ligaen.

Han vandt det samme trofæ i de efterfølgende to sæsoner. Ligeledes blev han nomineret til Ballon d’Or for 2017 og 2018 på grund af hans stabile præstationer for Atlético Madrid.

Med over 175 kampe for den spanske hovedstadsklub på cv’et, har Jan Oblak været med til at vinde tre store trofæer. Heriblandt tæller UEFA Super Cuppen i 2018, som Atlético vandt ved at besejre ærkerivalerne fra Atlético Madrid.

Oblak fik sin landsholdsdebut for Slovenien i 2012.

Jan Oblaks klubhistorie

Tidlige karriere

Jan Oblak begyndte at spille fodbold i den lokale klub, Locan. Hans forældre meldte ham ind i klubben, da han var fem år gammel. Da han var ti år gammel, rykkede han videre til en af landets største klubber, Olimpija, hvor han blev meldt ind på klubbens ungdomsakademi.

Han forblev hos Olimpija frem til 2005, hvor klubben gik i opløsning. Herefter skiftede han til den nyligt stiftede klub, Bezigrad, som efter et par navneskift omdøbte sig selv til Olimpija Ljubljana i 2008.

Det efterfølgende år afviste han et kontrakttilbud fra italienske Empoli. I stedet var han til prøvetræning hos Fulham. Et skifte blev dog ikke til noget. Han bandt sin fremtid hos Olimpija Ljubljana, således kontrakten nu var gyldig frem til 2011.

Oblak fik sin professionelle debut for Olimpija Ljubljana i 2009/10-sæsonen, da han var 16 år gammel. Han gik kun glip af tre kampe i den slovenske liga. Olimpija Ljubljana endte som nummer fire i den pågældende sæson.

“Robert Volk var både målmand og målmandstræner på samme tid. Træneren for Olimpija Ljubljana havde både den unge Jan Oblak og den mere rutinerede Damir Botjonvic at vælge imellem, foruden Robert Volk. En dag lagde Volk mærke til Oblaks fremragende talent. Han havde kæmpet sig op, og var nu blevet den bedste målmand i truppen. Volk sagde, at Oblak var bedre end ham selv, og dermed lod han overtage sin egen plads. Oblak var kun 16 år gammel. Vi var lidt overraskede. Og det samme var Oblaks far mildest talt også. Han kunne ikke forstå, at han allerede skulle med førsteholdet på træningslejr. Men vi opdagede hurtigt, at Volk ikke havde taget fejl.”

Ovenstående er citat fra Olimpija Ljubljanas tidligere træner, Janez Pate, der snakkede om begyndelsen af Jan Oblaks karriere i et interview med RTV Slovenia.

Benfica

Den 14. juni 2010 skrev Jan Oblak under på en kontrakt med den portugisiske klub, Benfica. Klubben lånte ham med omgående virkning ud til ligakonkurrenterne fra Beira Mar.

I vinteren 2011 skiftede han til Olhanense på en lejeaftale, der gjaldt frem til slutningen af den pågældende sæson.

I 2011/12-sæsonen blev han atter lejet ud. Denne gang til União de Leiria. Han fik sin debut for klubben den 15. januar 2012 i en 2-2-kamp mod Nacional da Madeira.

I sommeren 2013 mødte Oblak ved en fejl ikke op til klubbens træninger frem til den næste sæsson. Han hævdede, at han ikke havde nogen kontrakt med klubben. Senere på måneden skrev han dog under på en kontrakt med klubben frem til 2018, og kaldte situationen for en misforståelse.

Det var til Oblaks held, at den normale førstemålmand, Artur, lavede en række drops og andre fejl midtvejs i 2013/14-sæsonen. Benficas træner, Jorge Jesus, besluttede sig i sidste ende for at kassere ham.

Det gav plads til Oblak. Og den slovenske målmand greb øjeblikkeligt chancen. Således imponerede han i sine første kampe fra start. Han kunne blandt andet notere sig et rent bur i 2-0-sejren mod Porto, og i 0-0-kampen mod Juventus i Champions League-semifinalen.

Senere på sæsonen vandt han årets bedste målmand i den portugisiske liga.

Atlético Madrid

Den 16. juli 2014 offentliggjorde Atlético Madrid købet af Jan Oblak. Atlético betalte 16 millioner for den slovenske målmand, hvilket gjorde ham til den dyreste målmand i La Ligas historie.

Oblak skiftede til den spanske hovedstad på en seks-årig kontrakt som en erstatning for Thibaut Courtois, der var vendt tilbage til Chelsea, da hans lejeaftale var udløbet.

Ved sin præsentation den 22. juli 2014 sagde den slovenske keeper følgende til klubbens hjemmeside:

“Jeg kommer ikke for at erstatte nogen. Jeg kommer som en hver anden spiller. Jeg er her sammen med resten af spillerne og målmændene. Jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt, for at forsvare denne trøje og opnå gode resultater i denne sæson. Jeg vil gøre alt for at mit hjælpe mit hold.”

Jan Oblak fik sin debut for Atlético Madrid den 16. september 2014, da den spanske hovedstadsklub tabte 2-3 til græske Olympiakos.

Han holdt målet rent for første gang i en kamp i pokalturneringen mod L’Hospitalt den 3. december 2014, som endte 3-0 til Oblak og co.

Den 21. marts 2015 fik han sin debut i La Liga for Atlético Madrid, da han holdt målet rent i 2-0-sejren mod bysbørnene fra Getafe.

Den slovenske målmand spillede en nøglerolle i, at Atlético Madrid nåede frem til finalen i Champions League i 2016, da han reddede Thomas Müllers straffespark i semifinalen.

2015/16-sæsonen var også lig med, at han vandt Ricardo Zamora-trofæet. Trofæet tilfalder den bedste målmand i La Liga. Med kun 18 indkasserede mål i 38 kampe var han selvskreven til titlen. Det var det mindste antal indkasserede mål for en målmand i La Liga siden 1998.

Han holdt buret rent for 100. gang for Atlético Madrid, da Borussia Dortmund blev besejret med 2-0 i gruppespillet i Champions League.

Landsholdskarriere

Jan Oblak fik sin debut på det slovenske landshold den 11. september 2012 i VM-kvalifikationskampen mod Norge. Slovenerne tabte kampen mod nordmændene med 1-2.

Han blev landsholdets førstevalg, da Samir Handanovic trak sig tilbage fra landsholdsfodbold i slutningen af 2015.