Luka Modric

Luka Modric er en kroatisk fodboldspiller, der i øjeblikket for Real Madrid, men også for det kroatiske landshold.

Modric spiller primært som central midtbanespiller, men han kan også fungere i en mere offensiv rolle.

Modric anses som en af de bedste midtbanespillere i hans generation og den bedste kroatiske fodboldspiller nogensinde.

Modric voksede op i Zadar i Kroatien, og var derfor førstehåndsvidne til Kroatiens krig for selvstændighed og uafhængighed.

I 2002 blev han købt af Dinamo Zagreb i en alder af 16 år, efter at have vist imponerende takter for den lokale klub i Zadar.

Han fortsatte sin henrivende udvikling i Dinamo Zagreb. Der var dog et stykke op til fast spilletid på førsteholdet, så derfor blev han lejet ud til blandt andre Zrinjski Mostar og Inter Zapresic.

Debut for Dinamo Zagreb

I 2005 fik han debut for Dinamo Zagreb. Klubben vandt tre kroatiske mesterskaber og pokalturneringer i træk. Han blev årets spiller i den kroatiske liga i 2007.

Skifter til udlandet – Tottenham

I 2008 skiftede han til Premier League-klubben Tottenham for det, der dengang var klubbens rekordbeløb givet for en spiller. Således blev Modric købt indf or 16,5 millioner pund. Han førte klubben frem til Champions League-fodbold i sin første sæson i London. Det var noget af en sensation, da det var første gang i 50 år, at Tottenham kvaificerede sig til Champions League. The Lilywhites nåede frem til semifinalen i Champions League i 2010/11-sæsonen.

I sommeren 2012 skiftede Modric til Real Madrid for 30 millioner pund, og han blev en nøglespiller under ledelse af Carlo Ancelotti. Han hjalp klubben med at vinde La Décima – det 10. Champions League-trofæ – og blev udtaget til årets hold i Champions League for 2013/14-sæsonen.

Efter Zinedine Zidane overtog styringen på Santiago Bernabeu, blev Modric’ rolle ikke mindre vigtigere. Således var han en central figur i de tre Champions League-titler i træk.

Landsholdsdebut i marts 2006

Modric fik sin landsholdsdebut for Kroatien i marts 2006. Det skete i en kamp mod Argentina.

Han scorede sit første landsholdsmål i en venskabskamp mod Italien.

Siden debuten i 2006, har Modric været med til samtlige turneringer, som Kroatien har kvalificeret sig til: VM i 2006, EM i 2008, EM i 2012, VM i 2014, EM i 2016 og VM i 2018.

Ved EM i Østrig og Schweiz i 2008 blev han valgt til at være med på årets hold. Dermed var han den blot anden kroat til at gøre lige netop dette.

Kroatien blev slået ud i gruppespillet ved VM i 2006 og ved VM i 2014. Men det blev der rådet bod på ved VM i 2018. Her førte Luka Modric sit kroatiske landshold frem til finalen, som skulel spilles mod Frankrig. Kroaterne tabte dog finalen til et yderst velspillende fransk mandskab, hvor blandt andre Paul Pogba imponerede.

Modric er blevet kåret til årets kroatiske spiller syv gange i perioden fra 2007 til 2018.

Tidlige liv:

Modric tilbragte starten af liv hos sine bedsteforældre. Han er blevet døbt Luka på grund af, at hans bedstefar hedder det samme. Da Modric var fem gammel arbejdede han som gedehyrde. Da den kroatiske uafhængighedskrig brød ud i 1991 blev han og familien nødsaget til at flygte fra området.

Klubhistorie

Med støtte fra sin familie begyndte Luka Modric at deltage ved træningslejre arrangeret af den lokale klub, NK Zadar.

Han blev fundet vejet for let af den kroatiske storklub, Hajduk Split, som ikke ville have noget at gøre med Luka Modric.

Efter at have vist nogle af sine talenter frem ved en ungdomsturnering i Italien blev der lagt mærke til hans kvaliteter fra Dinamo Zagreb, som han skiftede til i slutningen af 2001.

Efter en sæson hos Dinamo Zagrebs ungdomsakademi, blev han lejet ud til Zrinjski Mostar i 2003. Klubben spillede på daværende tidspunkt i den bedste, bosniske række.

Det efterfølgende år blev han igen lejet ud. Denne gang til Inter Zapresic, som han hjalp med at vinde sølv i den bedste række i Kroatien. Dette medførte også en kvalifikationsplads til UEFA Cuppen.

Han vendte tilbage til Dinamo Zagreb i 2005.

Dinamo Zagreb

I 2005/06-sæsonen skrev Luka Modric under på en 10-årig (!) kontrakt med en af Kroatiens største klubber, nemlig Dinamo Zagreb. Ved hjælp af sin første løncheck købte han en lejlighed i Zadar, som han gav i gave til sin familie.

Han spillede sig på en plads på Dinamo Zagrebs førstehold. Med sine syv mål i 31 kampe var han med til at vinde ligaen med Dinamo Zagreb.

Sammen med Eduardo (ham som brækkede benet efter nogle uger i Arsenal) dannede han et stærkt makkerpar i Dinamo Zagrebs offensiv.

Dinamo Zagreb spillede sig videre til gruppespillet i UEFA Cuppen i 2007/08-sæsonen via en sammenlagt sejr over Ajax på 3-2.

I alt blev det til fire år i kroatisk fodbold for Luka Modric. I den periode nåede han at score 31 mål og lave 29 assists.

Tottenham Hotspur

Modric kom til enighed om kontraktvilkårene med Premier League-klubben, Tottenham, den 26. april 2008.

Hos Tottenham fik han trøje nummer 14 som en hyldes til Johan Cruyff.

Modric fik sin debut i Premier League den 16. august samme år i et 1-2-nederlag til Middlesbrough. Det var samtidig Tottenhams første kamp i Premier League i den sæson.

Modric havde en noget sløj begyndelse hos Tottenham, og det var blandt andet på grund af skader. Flere medier kaldte ham alt for ’letvægtig’ til livet i Premier League – heriblandt Arsene Wenger fra Arsenal.

Han kom bedre ind i rytmen i engelsk fodbold, da den nye træner, Harry Redknapp, tog over på White Hart Lane. Således scorede han sit første mål for klubben i en Premier League-kamp mod Newcastle den 21. december.

Den 30. maj 2010 forlængede Modric sin kontrakt med Tottenham, således den nu udløb i sommeren 2016.

Modric spillede 32 kampe (ud af 38) i Premier League i 2010/11-sæsonen med tre mål og to assists til følge.

I slutningen af sæsonen blev han kåret til årets spiller i Tottenham.

Real Madrid

Den 27. august skiftede Luka Modric til den spanske kongeklub, Real Madrid. Han skrev under på en fem-årig kontrakt med den spanske klub.

To dage senere fik han sin debut for klubben i en kamp mod FC Barcelona i Supercopa de España. Madrid vandt kampen og således kunne Modric løfte et trofæ blot 36 timer efter sin ankomst til klubben.

På trods af sin positive start i klubben, så havde Modric svært ved at falde til i den spanske hovedstad.

Den daværende træner, José Mourinho, skød skylden på en dårlig opstartstræning, da han havde været fokuseret på alt andet end fodbolden.

Med spillere som Xabi Alonso, Sami Khedira og Mesut Özil til rådighed, blev der ofte ikke fundet plads til Luka Modric.

Den 3. novemeber scorede han sit første mål for Real Madrid i 4-0-sejren mod Real Zaragoza i La Liga. Den overflødige scoring faldt i det 90. minut.

Med ankomsten af den nye træner, Carlo Ancelotti, op til 2013/14-sæsonen blev Modric fast mand i startopstillingen. Han dannede makkerpar sammen med Xabi Alonso på midtbanen.

Fra 2015 til 2017 var han med til at vinde tre Champions League-titler i træk hos Real Madrid. Klubben har skiftet en del trænere på det seneste. I øjeblikket er det Santiago Solari, som har ansvaret for, at det går godt inde på banen.

Landsholdskarriere

Modric fik sin landsholdsdebut for Kroatien i en venskabskamp mod Argentina den 1. marts 2006. Kampen blev spillet i Basel, og kroaterne vandt med 3-2. Siden da har Luka Modric spillet over 90 landskampe for Kroatien.

VM i 2006

Modric fik to kampe ved VM i Tyskland i 2006. Det var dog kun som udskiftere i kampene mod Japan og Australien.

EM i 2008

Modric scorede Kroatiens første mål ved EM i Østrig og Schweiz i 2008, da han omsatte et straffespark til mål i 1-0-sejren over den ene af de to værtsnationer, Østrig.

Han fortsatte med at imponere ved slutrunden, og han blev kåret som kampens spiller, da Kroatien besejrede forhåndsfavoritterne fra Tyskland.

Kroatien røg ud til Tyrkiet i kvartfinalen, men Modric kom alligevel med på turneringens hold. Dermed var den blot anden kroat i historien til at komme med på et EM-allstar hold efter Davor Suker.

EM i 2012

Modric startede inde i alle gruppekampene ved EM i Polen og Ukraine i 2012. Kroatien var blevet matchet med Irland, Italien og Spanien, men nåede ikke videre.

VM i 2014

Kroatien havnede i Gruppe A ved VM i Brasilien i 2014. Gruppe A bestod foruden Kroatien også af Cameroun, Brasilien og Mexico. Kroatien tabte 1-3 til Brasilien, vandt 4-0 imod Cameroun og tabte 1-3 til Mexico. Det var ikke nok til at gå videre fra gruppen på trods af de høje forventninger fra de kroatiske medier inden VM-slutrunden.

EM i 2016

Modric pådrog sig en skade ved EM i 2016, og spillede derfor ikke ret meget. Det blev ikke nogen nævneværdig turnering for kroaterne, som røg ud allerede i ottendedelsfinalen til Portugal. I gruppespillet var man havnet med Tyrkiet, som man slog med 2-0, Tjekkiet, som man spillede 2-2 med, og Spanien, som man slog med 2-1.

VM i 2018

Ved VM i 2018 var der endnu engang høje forventninger til det kroatiske landshold, hvis største stjerner bestod af spillere som Ivan Rakitic, Mario Mandzukic og Luka Modric.

Kroatien havnede i Gruppe D sammen med Argentina, Island og Nigeria. Under turneringen blev Modric sammen med Ivan Rakitic og Mario Mandzukic kaldt for den ”anden gyldne generation” i kroatisk fodbold.

I den første kamp mod Nigeria vandt kroaterne med 3-0 takket være en storspillede Modric, som scorede på straffe og blev kåret til kampens spiller.

Han scorede også i Kroatiens næste kamp, da de udraderede Argentina med 3-0. Her var det dog lidt længere ude fra end blot 11-meter pletten. Således tyrede han et langskud ind i netmaskerne fra 23 meters afstand. Her blev han igen kåret til kampens spiller.

Han optrådte også i den sidste gruppekamp mod Island, som endte med en 2-1-sejr. På grund af sine fornemme præstationer blev han af flere medier – heriblandt FourFourTwo, The Daily Telegraph og ESPN – kåret som den bedste spiller i gruppespillet.

I ottendedelsfinalen mod Danmark den 1. juli brændte han et straffespark, som blev snuppet af Kasper Schmeichel. Modric hævnede sig dog i straffesparkskonkurrencen, som kroaterne vandt med 3-2.

I kvartfinalen skulle Kroatien så møde Rusland den 7. juli. Endnu engang måtte de ud i forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence på grund af 2-2 efter de 120 minutter.

Kroatien vandt straffesparkskonkurrencen, og var derfor gået videre til semifinalen. Her ventede England den 11. juli.

Kroatien avancerede til VM-finalen for første gang i landets historie med en historisk 2-1-sejr over englænderne efter forlænget spilletid.

Selvom Kroatien blev slået med 4-2 af Frankrig i finalen den 15. juli, så blev Modric tildelt turneringens gyldne bold som den bedste spiller.

Efter den helt store jubelhyldest i Zagreb, blev Modric og landsholdskammeraterne også hyldet i hans hjemby, Zadar, hvor titusinde mennesker var ellevilde af begejstring.