‘Say not to racism ‘ er et velkendt slogan i fodboldens verden. Racisme har tidligere været meget udbredt i den populære sport, men er de fleste et utalt emne. 

AF KRISTIAN PARIS

Det er superagent Mino Raiola dog ikke helt enig i. Han mener, at der stadig hersker en vis form for racisme i moderne fodbold.

Den lukrative agent har på sin liste over klienter mørke spillere som Romelu Lukaku, Paul Pogba og Mario Balotelli. Og han peger på, at ud fra hans egne erfaringer med disse spillere, at der stadig findes diskriminering af spillere på baggrund af deres hudfarve.

 

(Photo by Agence Nice Presse/Icon Sport via Getty Images)

– Først og fremmest: Fodbold er den mest demokratiske sport. Det bliver nødt til at være det samme for alle, udtalte Raiola til den svenske avis Expressen.

– Der er folk, der mener, at der ikke er noget racisme tilbage i fodbolden. Men sorte spiller bliver konstant diskrimineret – det er der ingen tvivl om. Nogle gange er der også diskrimination som vi ikke er opmærksom på, og som vi selv prøver at retfærddigøre, når det opdages.

– Når folk spørger ind til en af mine mørke klienter, er det altid sådan; ‘Er han ligesom…?’ Og så sammenligner de dem med anden spiller. ‘ Er han ligesom Pogba? Er han ligesom Balotelli? Er han ligesom Lukaku?’ Jeg hører aldrig spørgsmål som; ‘Er han ligesom Ibra? Er han ligesom Beckham? slog superagenten fast.

 – Sorte spiller er blevet sat i et hjørne, hvor de er blevet gjort til steoretyper. Når de unge bliver de nødt til at gøre endnu mere for at blive en succes. Det er godt nok at være lige så god som en hvid spiller – de skal være bedre.
Der er også nogen, der hævder, at sorte spillere er fysisk stærkere end deres hvide kolleger. Det er ikke rigtigt. Det er diskrimination. Det er intet videnskabeligt bevis på det.