Martin Ødegaard

Fulde navn: Martin Ødegaard

Klub: Vitesse Arnhem – i øjeblikket udlejet fra Real Madrid

Løn: 80.000 pund om ugen eller 476 i timen

Land: Norge

Højde: 1,78 meter

Vægt: 68 kilo

Position: Midtbanespiller

Martin Ødegaard er en ung, norsk professionel fodboldspiller, der spiller midtbanespiller for holandske Vitesse, som han i øjeblikket er lejet ud til fra Real Madrid. Derudover spiller han også på det norske landshold.

Han fik sin debut for Strømsgodset den 13. april 2014, og dermed blev han den yngste spiller til at optræde i en Tippeliga-kamp. Blot en måned senere, den 16. maj, scorede han sit første mål for klubben, og blev dermed den yngste målscorer i de norske rækker.

Martin Ødegaards tidlige karriere

Ødegaard tilbragte sine tidlige år hos den lokale klub, Drammen Strong. Hans far, Hans Erik Ødegaard, stiftede klubben, og var også træner for sin søn i en overgang.

I 2009 skiftede Ødegaard til Strømsgodsets ungdomshold. Han trænede og spillede sammen med drenge med en højere alder end ham selv.

Martin Ødegaard begyndte at træne sammen med Strømsgodsets førstehold i 2012 i en alder af 13 år. Han fik debut det samme år mod de lokale rivaler fra Mjøndalen IF. Herefter havde han prøvetræninger med både FC Bayern München og Manchester United.

I januar 2014 blev den 15-årige Ødegaard rykket permanent op på klubbens førstehold. Der blev dog ikke skrev nogen professionel kontrakt med ham endnu. Turneringsreglerne i Tippeligaen medfører, at ingen amatørspillere må spille. Der er dog en såkaldt B-liste, hvor visse spillere kan få op til tre kampe pr. sæson, og den blev Ødegaard tilmeldt.

Den professionelle karriere begynder at tage fart

Han fik sin debut for Strømsgodset den 13. april 2014. I en alder af 15 år og 118 dage, blev han således den yngste spiller nogensinde i Tippeligaen.

Den 5. maj samme år skrev han under med en professionel kontrakt med Strømsgodset, som løb i halvandet år.

11 dage senere scorede han sit første professionelle mål og blev dermed også den yngste målscorer i Tippeligaens historie.

Han fik debut i europæisk regi i en kamp mod Steaua Bukarest i UEFA Champions League-kvalifikationens anden runde den 16. juli.

Imponerer i Tippeligaen

En udekamp mod Sandnes Ulf i slutningen af juli, satte gang i snakken om, at Ødegaard burde på det norske landshold. Norske dagblade som VG, Dagbladet og Aftenposten var alle sammen imponerede over Ødegaards præstationer i kampen, hvor det var blevet til et mål og en assist.

I en udekamp mod IK Start den 15. august samme år, lavede han tre oplæg for klubben i en 3-2-sejr.

For første gang i karrieren scorede han to gange i en kamp mod Lillestrøm SK den 19. oktober.

I sæsonen blev Strømsgodset nummer fire og det førte til en kvalifikation til UEFA europa League. I 23 ligakampe havde Martin Ødegaard bidraget med fem mål og syv oplæg.

Det førte til, at han i slutningen af året trænede sammen med klubber som Liverpool, FC Bayern München, Manchester United og Manchester City. Ligeledes var han en tur i London, hvor han besøgte Arsenal. I januar 2015 trænede han sammen med Real Madrid, hvor han også skiftede til.

Til Real Madrid

Martin Ødegaard ses her i aktion for Real Madrid i en venskabskamp mod Vålerenga. Foto: Getty Images

Den 21. januar 2015 kom Real Madrid til enighed med Strømsgodset om et køb af Martin Ødegaard. Han har angiveligt kostet i omegnen af 3 millioner euro. Norske medier berettede dog om en pris på op til 8,5 millioner euro, afhængig af hans præstationer hos madrilenerne.

Den 23. maj samme år fik han debut for Real Madrid, da han blev skiftet ind i det 58. minut i en 7-3-sejr over Getafe. Han blev klubbens yngste debutant i en alder af 16 år og 157 dage.

Ødegaard fik sin første kamp i startopstillingen for Real Madrid, da han den 30. november 2016 spillede alle 90 minutter mod Cultural Leonesa i Copa del Rey. Real Madrid vandt kampen med 6-1.

SC Heerenveen (lån)

Den 10. januar 2017 kunne hollandske SC Heerenveen meddele, at de havde lejet Martin Ødegaard for de kommende 18 måneder. Han fik debut i Æresdivisionen blot fire dage senere i 2-0-sejren mod ADO Den Haag. Ødegaard scorede sit første mål for den hollandske klub i maj 2017 i et 1-3-nederlag til FC Utrecht.

Real Madrid-spilleren fortalte til den hollandske avis, De Gelderlander, at han udemærket er klar over de udfordringer, han møder hos den spanske klub.

– Jeg skiftede til klubben (Heerenveen, red.) i slutningen af august. Jeg trådte ind ude af form, og i Real Madrids pre-season fik jeg næsten ingen spilletid.

– Hvis man kommer fra Real Madrid, er forventningerne enorme. Alle forventer mål.

– Jeg er stadig teenager, og hvis jeg lige nu fik debut i den norske liga, ville jeg stadig være et ungt talent. Jeg har været kendt i et stykke tid nu.

– Jeg var 16 år, da jeg skiftede til Real Madrid. Jeg er blevet en kaldt masse.

– Men jeg kan ikke gå igennem alt. Jeg har stadig mine bedste år til gode. Jeg har brug for tid.

Vitesse (lån)

I sommeren 2018 vendte Ødegaard for en kort stund tilbage til Real Madrid, men opholdet i den spanske hovedstad varede heller ikke længe denne gang. Han blev nemlig lejet ud til Vitesse den 21. august 2018.

I en kamp mod SBV Excelsior den 19. januar 2019 viste Martin Ødegaard sit værd. Med to oplæg var han nemlig en vigtig figur i klubbens 3-2-sejr. Nedenfor kan du se videoen, hvor den norske midtbanespiller brillerer.

Martin Ødegaards landsholdskarriere

Den 19. august 2014 blev Ødegaard udtaget til det norske landshold til en venskabskamp mod De Forenede Arabiske Emirater i Stavanger. Han spillede hele kampen, som endte 0-0.

Den 30. september 2014 blev han kaldt op til to kampe mod Malta og Bulgarien i kvalifikationen til EM i 2016. Han fik debut i en betydende kamp imod Bulgarien, hvor Norge vandt med 2-1.

Den norske vidunderdreng har endnu til gode at score et mål for det norske landshold.