Fra tirsdag og frem til torsdag er Lionel Messi sammen med sin far på anklagebænken i Barcelona i en retssag om skatteunddragelse, hvor de begge risikerer op til næsten to års fængsel.

Foto: Reuters / Juan Medina.

Foto: Reuters / Juan Medina.

Af Emil Plovgaard

Sagen så dagens lys i 2013, hvor en række dokumenter blev lækket. Lionel Messi og hans far, Jorge Horacio Messi, er anklaget for i en periode fra 2007 til 2009 for at have snydt den spanske stat for mere end 30 millioner kroner.

Det skete ifølge anklageskriftet ved hjælp af firmaer i udenlandsk skattely. Pengene var tjent gennem verdensstjernens sponsorater.

Nedenfor er sportstjernens skattesags-udvikling i grove træk:

12. juni 2013: Det engelske medie, BBC, beretter som det første medie om, at Lionel Messi og hans far bliver undersøgt for skattesvindel. Ifølge mediet skulle den argentinske sportssjerne og hans far havde snydt for godt og vel 30 millioner kroner gennem firmaer i udenlandsk skattely.

20. juni 2013: Lionel Messi bliver indkaldt til at afgive forklaring over for en spansk domstol.

4. september 2013: Lionel Messi er klar til at betale beløbet tilbage, i tilfælde af at han har begået skatteunddragelse. Sammen med sin far vælger han at indbetale et depositum på fem millioner euro, som i danske kroner er cirka 37 millioner kroner.

27. september 2013: Lionel Messi afhøres i retten. Barcelona-spilleren samt hans far erklærer sig villige til at samarbejde og udtrykker tydeligt, at de ikke har forsøgt at snyde.

28. juli 2014: En spansk domstol beslutter at gå videre med den proces, der kan ende med en tiltale mod den argentinske angriber.

6. oktober 2015: Den offentlige anklager i Barcelona anbefaler, at alle anklager om skattesnyd mod Lionel Messi bliver droppet. Kun hans far har ansvaret, lyder det i en meddelelse.

8. oktober 2015: Lionel Messi skal i fængsel i 22 måneder, hvis det står til den offentlige statsanklager i Madrid, fordi Menes menes at have vidst, at faderen har begået skatteunddragelse. Anklageren kræver samme straf – altså 22 måneder i fængsel – til faderen.

4. april 2016: Messis navn dukker op i forbindelse med lækningen af Panama-papirerne. Ifølge tyske Süddeutsche Zeitung har Messi sammen med sin far oprettet firmaet Mega Star Enterprises – et firma i skattely. Messi benægter alt.

31. maj 2016: Skattesagen begynder 31. maj i retten i Barcelona og fortsætter til 2. juni. Da strafferammen lyder på under to år i fængsel, har argentineren ikke forpligtelse til at være til stede under hele retssagen. Han kan som minimum nøjes med at møde op som vidne på torsdag.