Mohamed Salah

Mohamed Salah er en egyptisk fodboldspiller, som i øjeblikket spiller for Premier League-klubben Liverpool. Derudover repræsenterer han også det egyptiske landshold, blandt andet ved VM-slutrunden i Rusland i 2018.

Salah begyndte sin professionelle karriere hos El Mokawloon, der befinder sig i Egyptens hovedstad, Kairo. Klubben spiller i den bedste egyptiske række, og i 2010 blev Salah en fast del af inventaret i førsteholdstruppen.

Men det var ikke længe, han blev hos El Mokawloon. Han skiftede nemlig til FC Basel fra Schweiz allerede i 2012 for et hemmeligt beløb.

I Schweiz vandt han mesterskabet i sin debutsæson, mens han også blev kåret til årets spiller.

Salahs imponerende præstationer kastede stor interesse af sig. Der var blandt andet interesse fra flere Premier League-klubber. Og det var også i Premier League, at Salahs karriere skulle fortsætte.

Roman Abramovich og Chelsea FC havde nemlig også set sig lune på den egyptiske angriber. Dermed skiftede Salah til den engelske hovedstad i vinteren 2014 for cirka 11 millioner pund.

Han blev dog ikke brugt særligt meget i sin første sæson i klubben. Dette resulterede i, at han blev lejet ud til Serie A. I første omgang til Fiorentina, hvor den tidligere Brøndby-spiller, Christian Nørgaard, i dag spiller. Næste gang, han blev lejet ud til en Serie A-klub, var det AS Roma, som blev den heldige ejer.

Netop AS Roma skulle købe ham fri af kontrakten med Chelsea. Helt nøjagtigt gav de 15 millioner euro for den egyptiske angriber, og Premier League-klubben lavede dermed en smal fortjeneste på egypteren.

Superbe præstationer i Rom

Efter vedvarende superbe præstationer i Rom, endte klubben i 2017 på en andenplads i ligaen og opnået et rekordthøjt antal point.

Det blev der lagt mærke til i udlandet. Endnu engang fra Premier League, hvor Salah jo allerede havde været på kontrakt hos Chelsea fra 2014 til 2016.

Men det mislykkede første ophold i Premier League skulle ikke forhindre Mohamed Salah i at skrive under på en kontrakt med Liverpool i 2017.

The Reds måtte smide et beløb, som var så højt, at det blev et rekordkøb, der var tale om. Således måtte hele 37 millioner pund på bordet, før AS Roma end ville tale med Jürgen Klopp og den øvrige stab hos Liverpool.

I sin første sæson med Liverpool skulle det gå over stok og sten for egypteren, som jo ellers havde haft et noget blakket ry i England. I sine 13 kampe for Chelsea var det nemlig kun blevet til sølle to mål.

Derfor var der da heller ikke meget tiltro til, at Salah kunne få en afgørende indflydelse hos Liverpool, og der blev ikke gjort det store nummer ud af skiftet i første omgang.

Men det var lige indtil, at sæsonen begyndte. I sin første sæson hos Liverpool blev det nemlig til rekordskabende 32 mål i 36 kampe i Premier League.

Hans rekordsæson betød blandt andet, at han vandt årets spiller i Premier League, lige såvel som de engelske fodboldjournalister også indstillede ham til deres pris for årets spiller.

Mohamed Salah: På landsholdsplan

På landsholdsniveau har Mohamed Salah repræsenteret Egypten på adskillige hold igennem tiden. Han startede hos U20, hvor han var med til årgangens Africa Cup of Nations. Derudover deltog han i VM for U20-landshold i 2011, og året efter var han med til OL i London.

Han blev tildelt prisen som det mest lovende talent i Afrika i 2012.

Han fik debut på det egyptiske A-landshold i 2011, og har siden da hjulpet landet med at nå til finalen i 2017-udgaven af Africa Cup of Nations.

Derudover blev han topscorer i den afrikanske VM-kvalifikation i 2018.

På grund af hans præstationer er han blevet kåret til afrikanske fodboldspiller to gange. Derudover kom han også på årets hold i Africa Cup of Nations.

Mohamed Salahs klubhistorie

El Mokawloon

Mohamed Salah begyndte at spille fodbold hos El Mokawloon, der er placeret i Kairo-bydelen, Nasr.

Han fik debut på førsteholdet den 3. maj 2010, da El Mokawloon spillede 1-1 ude mod El Mansoura.

I løbet af 2010/11-sæsonen fik Salah gradvist flere minutter på banen, og endte med at blive fast mand i startopstillingen til sidst.

Han scorede sit første mål for El Mokawloon den 25. december 2010, da man fik et point med hjem fra en af Egyptens største klubber, nemlig Al Ahly.

Han fortsatte med at være en vigtig figur på førsteholdet. Således missede han ikke en eneste kamp i løbet af 2011/12-sæsonen.

Men Salah fik ikke lige så mange kampe som normalt. Dette skyldtes, at den egyptiske liga blev afblæst for resten af sæsonen, da der havde været tilskueruroligheder på Port Said Stadium den 1. februar 2012, hvor 74 mennesker mistede livet.

Til udlandet for første gang – FC Basel

HAMBURG, GERMANY – JANUARY 18: Mohamed Salah of Basel runs with th ball during the friendly match between Hamburger SV and FC Basel at Imtech Arena on January 18, 2014 in Hamburg, Germany. (Photo by Martin Rose/Bongarts/Getty Images)

FC Basel fra den bedste, schweiziske række, havde holdt øje med Mohamed Salah i et stykke tid. Derfor arrangerede den schweiziske klub i kølvandet på balladen i den egyptiske liga en venskabskamp med Egyptens U23-landshold.

Kampen fandt sted den 16. marts på Stade Rankhof i Basel, og selvom han kun spillede i anden halvleg, så scorede Salah to gange. De to scoringer var med til at egypterne kunne kalde sig sejrherre i kampen, med en 4-3-sejr.

Derefter inviterede FC Basel forbi til en uges prøvetræning, hvor han også kunne opleve byen.

Den 10. april 2012 blev det offentliggjort, at Mohamed Salah havde skrevet under på en fire-årig kontrakt med schweizerne, som ville træde i kraft pr. 15. juni 2012.

Gennembruddet

Salah scorede for første gang for FC Basel, da han fik sin debut imod rumænske Steaua Bukarest i en venskabskamp.

Han fik sin ”rigtige” debut for klubben i en Champions League-kamp mod norske Molde den 8. august. Fire dage senere var han i aktion i gang. Denne gang fik han debut i den schweiziske liga mod Thun.

Han scorede sit første mål i ligaen en uge senere, da han scorede det andet mål i 2-0-sejren over Lausanne.

Salah var medvirkende til, at FC Basel avancerede til semifinalerne i Europa League i 2012/13-sæsonen, da han scorede sit første mål i Europa League-turneringen mod Tottenham. Schweizerne slog imidlertid noget sensationelt The Lilywhites ud af turneringen efter 4-1 på straffespark.

I semifinalen mod Chelsea på Stamford Bridge den 2. maj scorede Mohamed Salah et mål. Semifinalen blev dog også Basels endestation, da de måtte lide et samlet nederlag på 2-5 til klubben fra den engelske hovedstad.

Skuffelse i Europa – mesterskab i Schweiz

På trods af skuffelsen i Europa, så vandt FC Basel sikkert mesterskabet i den hjemliga, men måtte nøjes med sølvmedaljer i pokalturneringen.

Den 30. juli 2013 blev Salah involveret i en mindre konflikt, da han ikke ville give hånd til spillerne fra Maccabi Tel Aviv før en Champions League-kamp.

Den schweiziske klub kaldte situationen for en tilfældighed, og fortalte, at der ikke lå noget bag Salahs (bevidste eller ubevidste) beslutning.

Før kampen var Salah også kommet under gevaldigt pres fra hjemlandet, som ikke ville have, at han rejste til Israel.

I returopgøret, var Salah en del af den række spillere, som skulle give hånd til spillerne fra Maccabi Tel Aviv. I stedet for at give en ’åben hånd’, tilbød Salah en knyttet næve til hver af de israelske spillere.

Chelsea FC – første gang til Premier League

BREMEN, GERMANY – AUGUST 03: Mohamed Salah of Chelsea during the pre season friendly match between SV Werder Bremen and FC Chelsea at Weserstadion on August 3, 2014 in Bremen, Germany. (Photo by Martin Stoever/Bongarts/Getty Images)

Den 23. januar 2014 offentliggjorde Chelsea FC købet af Mohamed Salah. Beløbet for egypteren menes at have været i omegnen af 11 millioner pund. Tre dage senere blev handlen endeligt aktiveret, og dermed kunne Salah kalde sig Chelsea-spiller, som den første egypter nogensinde.

Den 8. februar fik Salah sin debut i Premier League i en kamp mod Newcastle, som endte 3-0 til The Blues.

Den 22. marts scorede han sit første mål for klubben. Det skete i London-derbyet mod Arsenal på Stamford Bridge. Det blev en kamp, Salah sent vil glemme. The Blues vandt nemlig kampen med hele 6-0.

Godt og vel to uger senere, havde Salah også en del af skylden for 3-0-sejren mod Stoke. Først scorede han åbnignsmålet, så fik han tildelt et straffespark, og til sidst lagde han op til et mål.

Hjemlig kaos – succes hos Chelsea

Op til 2014/15-sæsonen blev Salah igen, mere eller mindre bevidst, involveret i en konflikt. Denne gang handlede det om, at angriberen muligvis skulle hjem til Egypten for at afsone sin værnepligt. Situationen blev dog afblæst, efter Chelsea-angriberen havde været til møde med Egyptens premierminister, Ibrahim Mahlab, uddannelsesministeren samt landstræneren, Shawky Garib.

Salah fik ikke meget spilletid i den sæson. Efter en kamp i ligacuppen mod Shrewsbury Town, blev både han og kantspilleren, André Schürrle, hængt ud for deres dårlige præstationer, af den daværende træner, José Mourinho.

Fiorentina på leje

SEVILLE, SPAIN – MAY 07: Mohamed Salah of ACF Fiorentina controls the ball during the UEFA Europa League Semi Final first leg match between FC Sevilla and ACF Fiorentina at Estadio Ramon Sanchez Pizjuan on May 7, 2015 in Seville, Spain. (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

Den sidste dag i vinterens transfervindue i 2015 gjorde Salah en midlertidig ende på sin kontrakt med Chelsea. Således skrev han under på en lejeaftale med italienske Fiorentina. Lejeaftalen skulle vare i 18 måneder, og som en del af handlen, røg Juan Cuadrado til London-klubben.

Salah valgte at få trøje nummer 74 på grund af tilskuerurolighederne på Port Said Stadium, der havde kostet 74 mennesker livet.

Seks dage efter ankomsten fik han også debut for La Viola. Det skete i 3-2-sejren over Atalanta, da han blev indskiftet i det 65. minut, hvor han erstattede Joaquin.

Første kamp i startopstillingen

Salah fik sin første kamp i startopstillingen for Firenze-mandskabet den 14. februar i en kamp mod Sassuolo, hvor han tilmed scorede sit første mål for klubben i det 30. minut.

Blot to minutter efter scoringen begik han sit første oplæg i klubben. Kampen endte med stillingen 3-1 til Fiorentina, og der blæste dermed nye vinde omkring Mohamed Salah.

I slutningen af sæsonen skulle Fiorentina efter sigende have benyttet sig af at gøre aftalen permanent, men Salah afviste skiftet.

Selvom lejeaftalen oprindeligt skulle have varet 18 måneder, så nægtede Salah at vende tilbage til Fiorentina.

Roma på leje

ROME, ITALY – SEPTEMBER 20: Mohamed Salah of AS Roma celebrates after scoring the team’s second goal during the Serie A match between AS Roma and US Sassuolo Calcio at Stadio Olimpico on September 20, 2015 in Rome, Italy. (Photo by Paolo Bruno/Getty Images)

I stedet skiftede han til Serie A-rivalerne fra AS Roma. Lejeaftalen ville vare sæsonen ud, og ville i første omgang koste den italienske hovedstadsklub fem millioner euro. For 15 millioner euro ekstra kunne Il Capitale dog gøre aftalen permanent.

Hos AS Roma skulle han fremover bære trøje nummer 11.

Han fik debut for sin nye midlertidige klub den 22. august i sæsonpremieren, som endte 1-1 mod Preben Elkjærs gamle klub, Hellas Verona.

Den 20. september scorede han sit første mål for sin nye klub, da han hjalp klubben med at få ét point i 2-2-opgøret mod Sassuolo i Serie A.

Den 25. oktober 2015 var han tilbage på Stadio Artemio Franchi, hvor han tidligere havde tørnet ud for modstanderholdet, Fiorentina. Her scorede han det første mål i klubben. Kampen endte med en sejr til den italienske hovedstadsklub. Det var den fjerde sejr på stribe.

I slutningen af sæsonen blev Mohamed Salah kåret til sæsonens spiller i Serie A, da han sluttede som klubbens topscorer med 15 mål i alle turneringer samt seks oplæg.

Roma – på en permanent aftale

Den 3. august 2016 gjorde Roma aftalen med Mohamed Salah permanent. 17 dage efter, den 20. august scorede han sæsonens første mål i 4-0-sejren over Udinese, som havde danske Jens Stryger Larsen på holdkortet.

Den 6. november samme år scorede den egyptiske angriber hattrick i 3-0-sejren mod Bologna. Det var Salahs første hattrick i hans professionelle karriere.

Den 28. maj, i den sidste kamp i sæsonen, blev Mohamed Salah erstattet af klublegenden, Francesco Totti, som spillede sin sidste kamp for klubben. Tottis sidste kamp skulle ende med en 3-2-sejr over Genoa.

Liverpool FC

LIVERPOOL, ENGLAND – SEPTEMBER 22: Mohamed Salah of Liverpool celebrates after scoring his team’s third goal during the Premier League match between Liverpool FC and Southampton FC at Anfield on September 22, 2018 in Liverpool, United Kingdom. (Photo by Alex Livesey/Getty Images)

Den 22. juni 2017 sagde Mohamed Salah ja til de betingelser, Liverpool havde stillet ham. Han skrev under på en lang kontrakt med The Reds, som købte ham fri fra romerne for omkring 50 millioner euro.

Roberto Firmino måtte finde sig i at skifte trøjenummer. Salah skulle nemlig have nummer 11, så den brasilianske angriber skiftede over i trøje nummer 9 i stedet.

Han skiftede officielt til Liverpool den 1. juli, da sommerens transfervindue åbnede. Dermed blev han den første egypter til at kunne kalde sig Liverpool-spiller.

Scorer i debuten

Han scorede i sin debut, som var en kamp mod Watford, der endte med hele seks mål. Den blev 3-3.

Og netop Watford skulle også blive udsat for fyrværkeri af Mohamed Salah, da de to klubber mødtes i det omvendte opgør den 17. marts 2018. I kampen scorede den egyptiske angriber hele fire mål i 5-0-sejren. Det var i øvrigt også hans første hattrick for klubben.

I Champions League-finalen imod Real Madrid, blev han skadet i det 30. minut, hvorefter han måtte lade sig udskifte. Sergio Ramos, som havde skadet Salah, sendte en besked til egypteren dagen efter, hvor han ønskede ham god bedring.

LIVERPOOL, ENGLAND – APRIL 24: Mohamed Salah of Liverpool celebrates as he scores his sides second goal with Roberto Firmino during the UEFA Champions League Semi Final First Leg match between Liverpool and A.S. Roma at Anfield on April 24, 2018 in Liverpool, United Kingdom. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Den 2. juli 2018 skrev Salah under på en ny kontrakt med Liverpool. Den 12. august scorede han sit første mål i sæsonen i en kamp mod West Ham, som klubben vandt med 4-0.

Salah modtog i 2018 Puskas-prisen som følge af det mål, han scorede imod Everton i Merseyside-derbyet, der blev spillet på Anfield.

Med 50 mål i 65 kampe, blev han den hurtigste Liverpool-spiller til at nå lige netop det antal.

I slutningen af året, scorede han hattrick i 4-0-sejren over Bournemouth. Sejren gjorde, at Liverpool rykkede op på førstepladsen i Premier League.

Tre dage efter kampen mod Bournemouth, scorede han det kampvindende 1-0-mål mod Napoli i Champions League-gruppespillet, som sendte Liverpool videre i turneringen.

Mohamed Salahs landsholdskarriere

SAINT PETERSBURG, RUSSIA – JUNE 19: Mohamed Salah of Egypt before the 2018 FIFA World Cup Russia group A match between Russia and Egypt at Saint Petersburg Stadium on June 19, 2018 in Saint Petersburg, Russia. (Photo by Julian Finney/Getty Images)

Salah optrådte 11 gange på det egyptiske U20-landshold. Ligeledes var han med i 11 kampe for det egyptiske U23-landshold.

Salah blev udtaget til OL i 2012, hvor han scorede i landsholdets tre gruppekampe.

Den 3. september 2011 fik Mohamed Salah seniordebut for Egyptens landshold. Det skete, da egypterne tabte med 1-2 til Sierra Leone.

En måned senere scorede han sit første landsholdsmål i 3-0-sejren over Niger.

Hattrick på landsholdet

Den 9. juni 2013 scorede han hattrick for første gang på landsholdet, da Egypten vandt med 4-2 mod Zimbabwe. Sejren var egypternes fjerde i træk, og den sendte dem videre til VM-kvalifikationen.

Salah blev topscorer for Egypten under VM-kvalifikationen i 2018 med fem mål.

På trods af tvivlsspørgsmål angående hans skade, blev Salah udtaget til den trup, der skulle repræsentere Egypten ved VM i Rusland i 2018.

VM i Rusland blev dog ikke nogen stor succes for egypterne. De tabte alle tre kampe i gruppespillet til henholdsvis Uruguay, Rusland og Saudi-Arabien, men til trods for dette, præsterede Mohamed Salah alligevel at nette to gange.

Fun facts om Mohamed Salah

  • Han er den første egyptiske fodboldspiller, som skiftede til Chelsea. Det samme gør sig gældende med Liverpool. Der har aldrig været nogen egypter hos de to klubber, før Mohamed Salah kom til.
  • Da han skulle giftes med sin kæreste igennem lang tid, Magi Mohamed, inviterede han hele den landsby, han var vokset op i, med til bryllup i Argentina. Det skete i 2013.
  • Mohamed Salah er meget religiøs. Det kan man især se, når han jubler over en scoring. Herefter tilbeder han sin Gud.
  • Når han ikke lige spiller fodbold, kan Mohamed Salah godt lide at slappe af foran Tv’et. Han ser også tit motivationsvideoer på YouTube, som gør ham til en bedre person. Derudover læser han også bøger i fritiden.