N’Golo Kanté

N’Golo Kanté er en professionel fodboldspiller fra Frankrig. Han spiller for Premier League-klubben Chelsea samt på det franske landshold. Han bliver primært brug som defensiv midtbanespiller, hvor han ligger og erobrer bolde, inden de kommer ned til defensivens sidste linje.

Kantés professionelle karriere begyndte, da han fik debut for Boulogne. Herefter tilbragte han to sæsoner hos Caen, heraf foregik den sidste i Ligue 1. I 2015 skiftede han til Leicester City for cirka seks millioner pund. Han blev hurtigt en vigtig del af truppen, og han vandt Premier League-guld i sin første og eneste sæson hos The Foxes.

Det efterfølgende år blev han netop solgt til Chelsea for 32 millioner pund, og her vandt han endnu engang Premier League.

Det var dog ikke det eneste, han vandt i sin første sæson. Han blev nemlig også kåret til årets spiller i Premier League, vurderet af spilleren, samt årets spiller i Premier League, vurderet af de engelske fodboldjournalister.

Kanté fik sin debut for det franske landshold i 2016. Han blev udtaget til EM samme år, hvor franskmændene blev nummer to. To år senere var han en vigtig del af det Les Bleus-mandskab, som vandt guldmedaljer ved VM i Rusland i 2018.

Klubhistorie

N’Golo Kanté blev født i Paris, og derfor begyndte han sin karriere i den lokale klub, JS Suresnes, som 8-årig. Han blev der i godt og vel et årti, inden han skiftede videre.

Den 18. maj 2012 fik han sin professionelle debut for Boulogne i den sidste runde i Ligue 2, hvor Boulogne, som allerede var rykket ned, tabte med 1-2 til Monaco.

I løbet af 2012/13-sæsonen spillede han i Championnat National, som er den tredjebedste række i Frankrig.

Den 10. august 2012 scorede han kampens enlige mål imod Luzenac. I løbet af sæsonen blev det til yderligere to mål for Boulogne.

Caen

I 2013 skiftede han til Caen, som havde en tilstedeværelse i Ligue 2 på daværende tiddspunkt. N’Golo Kanté spillede alle kampene i den sæson, hvor Caen sikrede sig oprykning til Frankrigs bedste række, Ligue 1.

N’Golo Kanté udviklede sig til at blive en solid spiller for Caen, der holdt sig oppe i den bedste række. I løbet af 2014/15-sæsonen var han den spiller, som havde erobret flest bolde af alle fodboldspillere i hele Europa.

Leicester City

Leicesters talentspejder, Steve Valsh, satte et skifte i stand med N’Golo Kanté. Det var også Walsh, der havde fået de to andre Leicester-spillere, Riyad Mahrez og Jamie Vardy, til klubben.

Den 3. august 2015 skrev N’Golo Kanté under på en fire-årig aftale med Leicester for en sum på omkring 8 millioner euro / 5,6 millioner pund.

Han fik sin debut fem dage senere, da han erstattede Jamie Vardy i en 4-2-sejr over Sunderland.

Den 7. november 2015 scorede han sit første mål i Premier League, da Leicester vandt med 2-1 mod Watford.

Hos Leicester fortsatte N’Golo Kanté med at imponere, og det høstede han store roser for. Han anses også for at have spillet en stor rolle i Leicesters mesterskabssæson i 2015/16.

Kanté var den eneste nøglespiller, som forlod Leicester i sommeren 2016. Hans afgang betød, at Leicester bevægede sig ind i en deroute i sæsonen efter Premier League-mesterskabet. Klubben var nemlig ikke i stand til at finde en spiller af hans kaliber.

Chelsea

Den 16. juli 2016 skrev N’Golo Kanté under med Premier League-klubben, Chelsea, for 32 millioner pund, på en fem-årig kontrakt.

– Jeg er så glad for at have skrevet under med en af de største klubber i Europa. Det er en drøm, som er gået i opfyldelse, fortalte Kanté efter skiftet.

Kanté blev givet trøje nummer 7, som var blevet ledigt, efter Ramires havde forladt klubben i vinteren 2016.

Den 15. august fik N’Golo Kanté sin debut for klubben i den første kamp i sæsonen 2016/17 imod West Ham United.

Tre måneder senere efter skiftet til London mødte han sine klubkammerater fra Leicester. Det blev til en 3-0-sejr til Chelsea i den kamp, og det endte med, at N’Golo Kanté blev kåret til kampens spiller.

Den 23. oktober 2016 scorede han sit første mål, som hjemme på Stamford Bridge vandt med hele 4-0 imod José Mourinho og Manchester United.

Den 26. december 2016 blev N’Golo Kanté kåret som den 6. bedste spiller i verden af den pålidelige, franske sportsavis, L’Equipe.

Den 13. marts 2017 blev N’Golo Kanté kåret som kantens spiller, da han scorede det eneste mål i kvartfinalen i FA Cuppen mod Manchester United hjemme på Stamford Bridge.

Den 20. april samme år blev han udtaget til årets hold i Premier League. Senere blev han også kåret til årets spiller i Premier League, vurderet af spillerne, samt årets spiller, vurderet af de engelske fodboldjournalister.

I oktober 2017 blev N’Golo Kanté nomineret til Ballon d’Or for det indeværende år. I den pågældende sæson vandt han FA Cuppen, da han spillede i alle 90 minutter i 1-0-sejren over Manchester United i finalen den 19. maj 2018.

Den 23. november 2018 skrev N’Golo Kanté under på en ny kontrakt med Chelsea, der bandt ham frem til sommeren 2023.

N’Golo Kantés landsholdskarriere

Den 17. marts 2016 blev N’Golo Kanté for første gang udtaget til det franske landshold. Frankrig skulle møde både Holland og Rusland i nogle venskabskampe forud for EM-slutrunden, som de selv var værter for.

Han fik sin debut tre dage senere, da Frankrig slog Holland med 3-2 på Amsterdam Arena.

Da han fyldte 25 år den 29. marts startede han inde på det franske landshold for første gang, og han scorede samtidig, da Frankrig vandt med 4-2 på Stade de France. Dimitri Payet, der sjovt nok også havde fødselsdag den samme dag, scorede også et mål.

Den 10. juni 2016 optrådte N’Golo Kante i sin første betydningsfulde kamp for Frankrig, da landsholdet mødte Rumænien i åbningskampen til EM 2016.

Kanté blev ikke benyttet i finalen, hvor Frankrig tabte med 1-0 til Cristiano Ronaldo og Portugal efter forlænget spilletid.

Den 17. maj 2018 blev han udtaget til Frankrigs trup til VM-slutrunden i Rusland samme år. Frankrig havde en aldeles succesfuld slutrunde, og det lykkedes Les Bleus at vinde turneringen med en sejr over Kroatien i finalen på 4-2. N’Golo Kanté spillede alle 90 minutter.