Pablo Silva hedder manden, der for nogle år tilbage opfandt den spray som  ALLE professionelle fodbolddommeren løber rundt med i dag. De bruger den til at markere afstanden for en frisparksmur, og der hvor bolden skal ligge. 

AF KRISTIAN PARIS

En genial opfindelse blev den af mange betragtet lige da den kom ud. FIFA tog den hurtigt til sig og implementerede den i alle europæiske topligaer. Det er dog ikke gået helt efter reglerne.

For ophavsmanden til sprayen hedder Pablo Silva, og han sagsøger nu verden største fodboldorganisation for omkring 750 millioner kroner, eftersom han hævder, at FIFA ikke har betalt for den.

Silva og hans partner Heine Allegmane, havde arbejdet på produktet siden 2000 før det blev en succes og solgt videre til hele verden.

I et interview med avisen Ruptly hævder Silva dog, at handlen ikke blev gjort på ordentlig vis, og at FIFA faktisk slet ikke har betalt for den.

– Først tog vi patent på opbyggelsen af stoffet, og derefter tog vi patent på ideen.  Der er mange  ‘ pirat’ firmaer i verden, der prøver at fremstille og lave det samme, men de har ikke patent eller licens til at lave det.

Silva hævder også i interviewet, at FIFA tilbød de to opfindere omkring 30,7 millioner kroner – et tilbud, der dog hurtigt blev takket nej til og afvist.

Crystal Palace v Stoke City - Premier League

 – FIFA har brugt vores produkt inden de fik lov og havde købt rettighederne – det er stort, når vi har lagt så meget tid og arbejde i det.

En domstol i Rio de Janeiro slog tidligere fast, at FIFA havde brugt sprayen uden tilladelse, og derfor kan vi meget vel se en VM-slutrunde i Rusland til sommer, der kommer til at blive afviklet uden sprayen, som de fleste dommere og spillere ellers er blevet vant til at bruge nu.