Af David Paris 

For cirka et år siden spillede Cesc Fabregas for Chelsea U23-hold. Den spanske landsholdsspiller kunne tilspille sig en plads blandt de startende 11 spillere på banen, så for at holde sig i kampform, spillede han kampe for Chelseas andethold, mens spillere som N’Golo Kante og Nemanja Matic startede inde på midtbanen.

På det tidspunkt af sæsonen havde Fabregas kun startet inde i tre kampe – to af dem var i Liga Cuppen. Han var med andre ord sat af holdet og der var ikke noget, der så ud til at det skulle ændre sig foreløbig. Den tidligere VM- og EM-vinder var faldet til et af de laveste punkter i sin karriere og noget tydede på, at han ville få svært ved at få gravet sig selv af op af det store hul.

Men så skete der noget. Fabregas havde nemlig andre planer. Motivationen var, og er stadig, ambitionen om en dag at vinde Champions League, som er den eneste titel, den tidligere Barcelona-spiller har til gode.

 


(Photo by Kieran Galvin/NurPhoto via Getty Images)

Hovedårsagen til at Farbregas blev degraderet til minimal-spiller i London-klubben er nok træner Antonio Contes ankomst til klubben. Han indførste hurtigt 3-4-3-systemet, der stiller enorm store krav til de to centrale midtbanespillere, hvis opgave er at beskytte de tre midtstoppere lige bag dem. Det kræver to solide, boldsikre, erobrings- og tacklingssikre midtbanespillere. De sidste to kvaliteter besidder Fabregas ikke så godt – eller gør han?

Chelsea vandt mesterskabet i sidste sæson – en sæson,hvor Fabregas kun spillede få kampe fra start – nu er Nemanja Matic solgt og Fabregas er startet inde i 17 kampe i denne sæson. I sin tid i Barcelona lavede han 1,87 succesfulde tacklinger per kamp. I Chelsea i denne sæson har det været 4,56 succesfulde tacklinger per sæson. Det er formentligt det, der givet ham startpladsen ved siden af N’Golo Kante på midtbanen.

Fabregas comeback til Chelseas startopstilling beviser altså, at man kan opstille sig – at omstillingsparathed er et nøgleord i moderne fodbold. For havde Fabregas ikke været i stand til at omstille sig på at være den midtbanespiller, der skal tackle og agere som der er brug for, så havde han formentlig fortsat været ude i kulden i Chelsea.

Ikke at Chelseas U23-hold ville blive dårligere af det…