Sadio Mané

Sadio Mané er en professionel fodboldspiller fra Senegal. Han spiller i øjeblikket for Premier League-klubben, Liverpool, samt på det senegalesiske landshold.

Han begyndte sin professionelle karriere hos Metz i Frankrig, og skiftede siden da til Red Bull Salzburg fra Østrig i 2012. Efter at have været med til at vinde både den østrigske pokalturnering og mesterskab, blev han i 2014 købt af Southampton fra Premier League.

I 2015 satte Mané ny Premier League-rekord, da han lavede det hurtigste hattrick nogensinde. Det blev begået på blot 176 sekunder i 6-1-sejren over Aston Villa.

I 2016 skiftede Sadio Mané til Liverpool for 34 millioner pund. Dette gjorde ham til den dyreste afrikanske spiller nogensinde.

Siden han ankom til Liverpool har han været med til en række personlige og kollektive bedrifter. Blandt andet kan nævnes, at han scorede i Champions League-finalen i 2018, som Liverpool dog tabte med 1-3 til Real Madrid.

Mané har spillet over 50 landsholdskampe for Senegal, siden han fik sin debut for senegaleserne i 2012. Han har repræsenteret sit landshold ved en række begivenheder. Blandt andet kan nævnes OL i London i 2012, Africa Cup of Nations i 2015, Africa Cup of Nations i 2017 og VM i Rusland i 2018.

Klubhistorie

Tidlige karriere

Sadio Mané blev født i Sédhiou i Senegal. Han begyndte sin tidlige fodboldkarriere hos Académie Génération Foot, som er et fodboldakademi beliggende i Senegal.

Metz

Sadio Mané fik sin professionelle debut for Metz i Ligue 2 i en kamp mod Bastia. Han fik 19 optrædener i sin første sæson hos klubben – heriblandt 12 som startere. Metz røg ud af Ligue 2 og ned i Championnat National i slutningen af sæsonen. Dermed var tiden inde for Sadio Mané til at skifte videre.

Red Bull Salzburg

Den 31. august 2012 skiftede Sadio Mané til Red Bull Salzburg for 4 millioner euro.

Han scorede sit første hattrick for klubben, da den mødte Kalsdorf i pokalturneringen. Kampen endte med en 3-1-sejr, og dermed var Sané involveret i alle Salzburgs mål.

Den 27. oktober scorede han sit første hattrick i Bundesligaen – den bedste østrigske række – i 3-0-sejren ude mod SV Grödig.

Han scorede endnu et hattrick, da Salzburg besejrede Horn med hele 7-0 i semifinalen i pokalturneringen den 7. maj 2014.

I slutningen af august 2014 dukkede Mané ikke op til adskillige træninger hos Red Bull Salzburg, da han forlangte et skifte. Ydermere dukkede han heller ikke op til klubbens vigtigste kamp på det tidspunkt, netop kvalifikationskampen til Champions League.

Southampton

Foto: Getty Images.

Den 1. september 2014 lykkedes det så for Sadio Mané at få et skifte i hus. Denne gang til Southampton i Premier League. Han menes at have kostet sydenglænderne omkring 12 millioner pund. Han fik kontrakt frem til 2018.

Han fik sin debut 22 dage senere, da Southampton mødte Arsenal i Liga Cuppen. Sadio Mané tilspillede sig et straffespark i kampen, som endte 2-1 til Southampton.

Han fik sin første kamp i Premier League den 27. september, da han spillede hele kampen mod Queens Park Rangers, som endte 2-1. Han lavede i øvrigt oplæg til Ryan Bertrand.

Han scorede sit første mål for klubben, da de gennemsmadrede Sunderland med 8-0. Det blev dog senere noteret som et selvmål af Patrick van Aanholt.

Dermed kom hans første rigtige mål for klubben først en uge senere. Det skete i 1-0-sejren imod Stoke City.

I december og januar måned 2015 scorede han i tre kampe i træk mod forskellige modstandere. Det gik ud over Crystal Palace, Chelsea og Arsenal.

Mané scorede endvidere to yderst vigtige mål for Southampton i foråret 2015, da han afgjorde kampene mod henholdsvis Queens Park den 7. februar og mod Crystal Palace med et mål sent inde i overtiden.

Det var dog ikke kun lutter gammen for Sadio Mané i hans første sæson i klubben. Han blev således udelukket fra Saints’ startopstilling mod Liverpool, da han dukkede for sent op til kampen.

Den 16. maj 2015 scorede Mané tre gange på 2 minutter og 56 sekunder i 6-1-sejren imod Aston Villa. Dermed satte han samtidig ny rekord i Premier League med det hurtigste hat trick nogen sinde.

Sadio Mané sluttede sin første sæson i Southampton af med 10 mål i 32 kampe.

2015/16-sæsonen

Sadio Mané begyndte 2015/16-sæsonen med at lægge op til to mål i den tredje kvalifikationsrunde til UEFA Europa League opgøret imod Vitesse Arnhem. Southampton spillede sig med lethed videre i turneringen med cifrene 5 til 0.

Den 2. december 2015 tog det ham blot 39 sekunder, før han scorede et mål imod Liverpool i kvartfinalen i Liga Cuppen. The Saints tabte dog imidlertid kampen med hele 1-6.

Den 2. januar 2016 var der igen problemer med Sadio Manés disciplin. Han blev igen udeladt af truppen til kampen mod Norwich City, da han var dukket for sent op til et holdmøde.

I midten af sæsonen fik han også det, der bedst kan betegnes som en målkrise, da han ikke havde scoret i over fire måneder. Det blev der dog rådet bod på, da Southampton vandt med 3-2 over Liverpool, og Mané scorede to af disse.

Herefter scorede han fire mål i fem kampe. De tre af målene kom i samme kamp, da Southampton slog Manchester City med 4-2 den 1. maj.

Han sluttede sæsonen af som Southamptons topscorer med 15 mål henover alle turneringer.

Liverpool

LIVERPOOL, ENGLAND – SEPTEMBER 08: Sadio Mane of Liverpool poses with the EA SPORTS Player of the Month Award for August 2017 on September 8, 2017 in Liverpool, England. (Photo by Jan Kruger/Getty Images for Premier League)

Den 28. juni 2016 skrev Sadio Mané under på en kontrakt med Liverpool. The Reds gav angiveligt 34 millioner pund for ham og papir på angriberen frem til sommeren 2021.

De 34 millioner pund gjorde ham til den dyreste afrikanske fodboldspiller nogen sinde.

Den 14. august fik han debut i Premier League, og han scorede sågar også et mål, da Liverpool slog Arsenal med 4-3.

Den 19. december samme år scorede han Merseyside-derbyets enlige mål i kampens overtid.

Den 11. februar 2017 scorede han to gange på to minutter, da Liverpool for første gang vandt i Premier League i kalenderåret 2017. Det gik udover Tottenham, som måtte se sig besejret på Anfield.

Selvom han gik glip af den sidste del af sæsonen på grund af skader, så blev han kåret til sæsonens spiller i Liverpool FC den 9. maj 2017.

2017/18-sæsonen

I den første kamp i 2017/18-sæsonen scorede Sadio Mané Liverpools første mål i den nye Premier League imod Watford. Kampen endte dog noget skuffende kun 3-3.

Han blev kåret til månedens spiller i august i Premier League, da han scorede i alle Liverpools tre kampe i den måned.

Mané, Mohamed Salah, Roberto Firmino og Philippe Coutinho blev kaldt “Fab Four” i løbet af sæsonen. Med afgangen af Philippe Coutinho blev gruppen dog omdøbt til ”Fab Three”.

Den 14. februar 2018 scorede Sadio Mané sit første hattrick for Liverpool. Det skete i Champions League-kampen mod Porto, som endte 5-0 til The Reds.

Den 14. april samme år blev han den mest scorende senegaleser i Premier League, da han scorede sit mål nummer 43 i 3-0-sejren mod Bournemouth. Rekordholderen før ham var Demba Ba.

Den 26. maj, da Liverpool spillede Champions League-finale imod Real Madrid, scorede Sadio Mané til 1-1. Finalen endte dog med et nederlag til Liverpool på 1-3. Med målet blev han den første senegaleser i historien til at score i en Champions League-finale.

Den 22. november 2018 skrev Sadio Mané under på en kontraktforlængelse med The Reds. Således kan han nu kalde sig Liverpool-spiller frem til sommeren 2023.

Sadio Manés landsholdskarriere

YEKATERINBURG, RUSSIA – JUNE 24: Sadio Mane of Senegal celebrates after scoring his team’s first goal during the 2018 FIFA World Cup Russia group H match between Japan and Senegal at Ekaterinburg Arena on June 24, 2018 in Yekaterinburg, Russia. (Photo by Ryan Pierse/Getty Images )

Sadio Mané var en del af Senegals landshold, som var med til OL i London i 2012. Han startede inde i alle kampene i gruppespillet. Senegal avancerede fra Gruppe A på andenpladsen, lige efter værtsnationen fra Storbritannien.

De måtte dog se sig slået af de senere OL-vindere fra Mexico med 4-2 i kvartfinalen.

I første omgang måtte Sadio Mané se sig kasseret fra Senegals trup til Africa Cup of Nations i 2015, efter at have pådraget sig en skade i Southamptons 2-0-sejr imod Arsenal den 1. januar 2015.

Han kom dog ind i de sidste to kampe mod Sydafrika og Algeriet i gruppespillet, som de senere røg ud af.

Mané repræsenterede Senegal ved Africa Cup of Nations i 2017, som blev afviklet i Gabon. Han scorede et mål i hver af nationens to første kampe, imod henholdsvis Zimbabwe og Tunesien.

Efter et målløst opgør mod Cameroun i kvartfinalen, måtte de to lande ud i en straffesparkskonkurrence. Her brændte Sadio Mané sit straffespark. Det var en stor bet for senegaleserne, der måtte se sig slået af camerounerne.

I maj 2018 blev han udtaget til Senegals trup til VM i Rusland i 2018. Han scorede det første mål i 2-2-kampen mod Japan. Senegal fik fire point i tre kampe i gruppespillet. Det var ikke nok, og dermed var det farvel og tak.

Fun facts om Sadio Mané

  • Sadio Mané er blot den tredje senegaleser i Liverpool-trøjen. De to andre, der har været der for ham, er El Hadji Diouf og Salif Diao. Begge blev købt af Gerard Houllier i 2002.
  • Sadio Mané scorede det hurtigste hattrick i Premier League-historien. Det skete på 2 minutter og 56 sekunder, altså 176 sekunder, i 6-1-sejren over Aston Villa.
  • Sadio Mané er født den samme dag som Liverpool-legenden, Ian Callaghan. Callaghan er dog 50 år ældre.