Fodboldens største begivenhed, VM i Rusland, har nået sin ende, og det var Frankrig, som til sidst kunne triumfere, efter en sejr på 4-2 over Kroatien. Mål fra Antoine Griezmann, Paul Pogba og Kylian Mbappé samt et selvmål fra Mario Mandzukic var nok til at lukke VM-slutrunden for Les Bleus.

Det var en passende finale til et af de bedste VM nogensinde, og denne slutrunde vil blive husket for nogle væsentlige ændringer, samt forrygende fodbold – til tider.

Der var mange overraskelser, mål, og ikke mindst kontroversielle beslutninger. Men endnu mere vigtigt; der er nogle få ting, som dette VM i Rusland for evigt vil blive husket for.

Med alt det sagt: lad os dykke ned i de tre ting, som gør dette VM uforglemmeligt.

#3: VAR – Video Assistant Referee

SAINT PETERSBURG, RUSSIA – JUNE 19 (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)

Det internationale fodboldforbund, FIFA, besluttede op til denne slutrunde at indføre videodommere, det såkaldte VAR, for at komme menneskelige fejl til livs. Beslutningen om VAR blev trumfet igennem på et møde den 16. marts i år. Dermed blev denne VM-slutrunde den første af – formentlig – mange, som indeholdt VAR-systemet.

Interessant nok, så var det Frankrig, som først kunne nyde godt af VAR-systemet, da de blev tildelt et straffespark i deres første gruppekamp mod Australien.

Les Bleus bør nok rette en særlig tak til VAR-systemet. De blev nemlig også tildelt et straffespark efter en VAR-situation i finalen.

Der findes mange argumenter for og imod et sådant system, men mon ikke det er kommet for at blive?

#2: Selvmål og straffespark

MOSCOW, RUSSIA – JULY 15: Mario Mandzukic of Croatia scores an own goal from Antoine Griezmann of France’s free-kick, France’s first goal during the 2018 FIFA World Cup Final between France and Croatia at Luzhniki Stadium on July 15, 2018 in Moscow, Russia. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)

Der blev scoret mange mål ved denne VM-slutrunde. Faktisk er det kun ved VM i Frankrig i 1998 og VM i Brasilien i 2014, at der blev scoret flere mål. I alt blev der scoret 169 mål ved VM i Rusland – to færre end ved de førnævnte slutrunder. Men ved denne slutrunde er målene faldet anderledes. En stor bunke af målene er scoret på enten straffespark eller et selvmål.

Hele 34 mål stammer fra selvmål eller straffespark, og det er knap 20 procent af alle målene. Det er det højeste nogensinde ved et VM.

I finalen stod Kroatiens Mario Mandzukic også bag et selvmål, og det ændrede for alvor kampens karakter. I kvartfinalen mellem Spanien og Rusland blev begge kampens mål scoret på henholdsvis et selvmål og et straffespark.