Courtois’ snak om at vende tilbage til Spanien en dag, spår tvivl om belgierens loyalitet og salget af Petr Cech til Arsenal får ny kritik på grund af dårlig form for Courtois, som er blevet mere upopulær blandt fansene. Var det den rigtige beslutning at sælge Cech og gøre Courtois til førstevalg? 

Af David Paris 

Da Jose Mourinho blev fyret i Chelsea og forlod klubben til fordel for Manchester United, efterlod han flere transferfejl og forkerte beslutninger i London-klubben. Den største af dem alle er salget af klubbens legendariske målmand Petr Cech og beslutningen om at gøre Thibaut Courtois til førstevalg.

Den unge og uerfarne Courtois vendte tilbage til Chelsea i 2014 efter at have været udlånt til den spanske storklub Atletico Madrd i tre sæsoner. Han skubbede fra første øjeblik klubbens daværende førstevalg Cech ud på bænken og det resulterede i et salg af den tjekkiske målmand til ærkerivalerne fra Arsenal.

LONDON, ENGLAND - APRIL 30: Thibaut Courtois of Club Atletico de Madrid looks on during the UEFA Champions League semi-final second leg match between Chelsea and Club Atletico de Madrid at Stamford Bridge on April 30, 2014 in London, England. (Photo by Clive Rose/Getty Images)

Af andre fejl på transfermarkedet fra Mourinhos side kan man snakke om salget af Kevin De Bruyne og Romelu Lukaku – førstnævnte er i dag blandt Manchester Citys bedste spillere og sidstnævnte prøvede London-klubben at købe tilbage i sommers fra Everton. Men salget af Petr Cech er med afstand den værste beslutning længe taget i Premier League-klubben.

Courtois’ udtalelser om en eventuel tilbagevenden til den spanske hovedstadsklub, Atletico Madrid bekymrer enhver fan og involveret personlighed hos Chelsea. Den belgiske målmand siger til den spanske avis Marca følgende:

“Jeg har en kontrakt med Chelsea i tre sæsoner. I 2018, når jeg indtager det sidste år af kontrakten, vil vi vurdere, om jeg skal forny eller forlade klubben. Jeg føler mig halvt spansk, og da jeg sagde farvel, havde jeg en dårlig tid. Jeg havde koldt blod. Jeg græd.”

Samtidig afslørede den i dag 24-årige målmand, at selveste Real Madrid sendte ham en besked, da han var skadet sidste sæson, om at de gerne ville have ham til kongeklubben. Om han har afvist forespørgslen eller hvad der senere er sket, er uvist. Dette vidner blandt andet om manglende loyalitet og dedikation til klubben.

Cechs kvaliteter er der stadig – og han har hvad der skal til

Cech var derimod altid loyal overfor Chelsea, men var som tidligere skrevet nødt til at forlade klubben for omkring 100 millioner kroner til Arsenal for at sikre førsteholdsfodbold.

Cech

Han vil for altid blive husket som en verdensklasse målmand og bliver betragtet som en legende hos The Blues’ fans den dag i dag. Han var med til at vinde klubbens første mesterskab i 50 år, i 2004-05-sæsonen og spillede også en hovedrolle i Europa- og Champions League-trofæet, som klubben vandt med få års mellemrum.

I Champions League-finalen kan nævnes, at den i dag 34-årige målmand reddede et straffe i den forlængede spilletid og det samme gjorde han to gang i den efterfølgende straffesparkskonkurrence.

På daværende tidspunkt var han blandt verdens allerbedste målmænd og med sin karakteristiske hjelm på hovedet, som har haft på siden sammenstødet med stolpen mod Reading i 2006, er han let at kende og er derfor let at gøre til en fanfavorit. De sidste par år i Chelsea var formkurven dog nedad bakke og Courtois overtog hurtigt pladsen som førstevalg i 2015. Og selvom han skiftede til en anden London-klub, der kæmper med om mesterskabet hver sæson, er han ikke mindre elsket af fansene. Han gav nemlig så meget mere den anden vej.

I Arsenal har han genfundet glæden ved fodboldspillet  og hans gode overblik i feltet og lederskab i bagkæden. Samtidig har Courtois, sammen med resten af Chelsea-mandskabet, spillet nogle dårlige kampe og lavet nogle fejl, hvilket sår tvivl om Cech-salget kombineret med Courtois’ manglende loyalitet og respekt for klubben.

Conte og Begovic

Den nuværende Chelsea-træner Antonio Conte er kendt for at skille sig af med utilfredse spillere i sin trup – eksempler på det er Mario Balotelli og Antonio Casano på det italienske landshold, der ikke spillede meget under Conte.

COBHAM, ENGLAND - SEPTEMBER 09:  Antonio Conte, manager of Chelsea attends a press conference at the Chelsea Training Ground on September 9, 2016 in Cobham, England.  (Photo by Darren Walsh/Chelsea FC via Getty Images)

Så Courtois: Vær forsigtig, for du kan snildt ende ude i kulden i Chelsea og der er en afløser, der kan gøre arbejdet mindst lige så godt…

Asmir Begovic er en erfaren målmand med mange års fast spilletid i Stoke City og Portsmouth og vi er sikre på, at han ville være i stand til at levere på samme niveau som Courtois, hvis han får nok tillid og spilletid fra træneren.

På trods af dette er Courtois stadig en dygtig målmand, som har talentet til at blive en af verdens bedste spillere over en længere periode. Som han spiller lige nu, kan man ikke se det og med en usikkerhed om hans loyalitet til klubben, kan det ende hans tid i London, hvis altså Conte skønner det er det rigtige at gøre og hvis han har nosserne til at være cheftræner.