Virgil van Dijk

Virgil van Dijk er en professionel fodboldspiller fra Holland. Han spiller i øjeblikket for Liverpool i Premier League samt på det hollandske landshold.

Han begyndte sin professionelle karriere i Groningen i Æresdivisionen i Holland, men rykkede hurtigt videre til skotske Celtic i 2013. Her vandt han det skotske mesterskab og kom på årets hold i de to sæsoner, han var i klubben.

I september 2015 skiftede han til Southampton i Premier League.

Han skiftede til Liverpool i vinteren 2018 for 75 millioner pund, hvilket gjorde ham til den dyreste forsvarsspiller nogensinde.

Van Dijk nåede frem til Champions League-finalen med Liverpool i 2018 i hans første sæson hos klubben.

Virgil van Dijk debuterede på det hollandske landshold i 2015. I 2018 blev han anfører for Oranje.

Klubhistorie:

Virgil van Dijk begyndte sin karriere hos Willem II fra Tilburg i Holland. I 2010 skiftede han dog på en fri transfer til Groningen, efter en blot en enkelt sæson hos Willem II.

Han fik sin professionelle debut den 1. maj 2011 i 4-2-sejren mod ADO Den Haag.

I løbet af 2011/12-sæsonen spillede Virgil van Dijk 23 kampe for Groningen i Æresdivisionen. Han scorede sit første mål for klubben i en 6-0-ydmygelse af Feyenoord den 30. oktober 2011.

Celtic

Den 21. juni 2013 skrev Virgil van Dijk under på en kontrakt med skotske Celtic. Klubben menes at have givet omkring 20 millioner kroner for ham, heriblandt en videresalgsklausul på 10 procent til Groningen. Han fik oprindeligt fire år i Glasgow.

Han fik sin debut den 17. august 2013 i en 2-0-sejr over Aberdeen. En uge senere startede han første gang inde i en kamp for Celtic. Det skete i 4-1-sejren mod Ross County.

Den 26. december samme år scorede han sit første mål for klubben. Således afgjorde han kampen imod St. Johnstone.

I sin første sæson med Celtic vandt han det skotske mesterskab. Derudover kom han også på årets hold i ligaen sammen med to andre spillere fra klubben.

I den efterfølgende sæson scorede han sit første mål for klubben i en 2-1-sejr mod Aberdeen. Den hollandske forsvarsspiller afgjorde kampen på et hovedstød i det sidste minut.

For anden sæson i træk vandt Celtic det skotske mesterskab, samtidig med, at Virgil van Dijk kom på årets hold i ligaen.

Da Celtic røg ud til Malmø i de kvalificerende kampe til Champions League rygtedes det, at Virgil van Dijk overvejede sin fremtid i klubben.

Southampton

Den 1. september 2015 skrev Virgil van Dijk under på en fem-årig kontrakt med Premier League-klubben Southampton for en sum på omkring 13 millioner pund.

Han fik sin debut for klubben i en kamp mod West Bromwich Albion den 12. september. Kampen endte uden mål.

To uger senere spillede Virgil van Dijk sin tredje kamp for klubben, og det markerede han ved at score sit første mål for The Saints.

Den 7. maj 2016 skrev han under på en seks-årig kontrakt med klubben, som ville holde ham i Southampton frem til sommeren 2022.

Den 22. januar 2017 blev han udnævnt til anfører for Southampton, da José Fonte skiftede til West Ham United.

Han var ikke med i finalen i EFL Cuppen i 2017 på grund af en skade. Southampton tabte finalen på Wembley Stadium til Manchester United.

Efter en sæson fyldt med mange succeser, blev Virgil van Dijk omdrejningspunkt for en del interesse, heriblandt fra Liverpool.

Virgil van Dijk forblev dog Southampton-spiller i begyndelsen af 2017/18-sæsonen.

Han vendte tilbage – efter at have været ude i over otte måneder – den 26. september, da han blev skiftet ind i 1-0-sejren over Crystal Palace.

Hollænderen spillede sin sidste kamp for Southampton, da de blev slået med 1-4 af Leicester hjemme på St. Mary’s den 13. december 2017.

Liverpool

Den 27. december 2017 blev det offentliggjort, at Virgil van Dijk skiftede til Liverpool, når transfervinduet åbnede den 1. januar.

Hans tidligere klub, Celtic, ville modtage 10 procent af de 75 millioner pund, som han angiveligt kostede, på grund af en videresalgsklausul i kontrakten.

Transfersummen, der på det tidspunkt blev holdt hemmelig, ville, ifølge Southampton, gøre Virgil van Dijk til den dyreste forsvarsspiller i hele verden.

Han fik sin debut for Liverpool den 5. januar imod ærkerivalerne fra Everton i FA Cuppen. Han scorede det afgørende mål, som sikrede klubben en 2-1-sejr.

Med målet blev Virgil van Dijk den første spiller siden 1901 til at score i debuten i et Merseyside-derby.

Den hollandske forsvarsspiller spillede alle 90 minutter i løbet af Champions League-finalen i 2018. Liverpool tabte dog med 1-3 til Real Madrid, men det skulle ikke forhindre Virgil van Dijk i at komme på årets hold i turneringen.

Virgil van Dijk blev kåret til månedens spiller i november 2018. Den 21. december kom hans første mål for Liverpool i Premier League endelig. Det skete, da The Reds vandt med 2-0 ude mod Wolverhampton Wanderers.

Hollænderen fortsatte sine imponerede præstationer i sæsonen, og han blev endnu engang kåret til månedens spiller i december.

Landsholdskarriere

Virgil van Dijk fik sin debut for Holland den 10. oktober 2015, da Oranje vandt med 2-1 ude mod Kazakhstan i EM-kvalifikationen.

Han blev udnævnt til anfører for Ronald Koemans tropper den 22. marts 2018. Hans første kamp som anfører for Holland kom dagen efter, da man måtte se sig besejret af England med 0-1.

Den 26. marts scorede han sit første mål for Holland, da landet vandt med 3-0 mod Portugal.

Den 13. oktober 2018 scorede han et mål, da Holland besejrede VM-vinderne fra 2014, Tyskland, med hele 3-0 i Nations League.