Wayne Rooney

Wayne Rooney er en engelsk fodboldspiller. Han spiller for den engelske Premier League-klub Everton FC. Han er en af de bedste engelske angribere i nyere tid og har igennem sin karriere altid været garant for mål.

Fulde navn: Wayne Mark Rooney

Klub: Rooney er tilbage i sin barndomsklub, Everton FC. Her spillede han også i perioden 2002 til 2004, før en vis anden klub skulle opsnappe ham og blive afgørende for hans karriere. Mere om det senere.

Løn: Wayne Rooney tjener 5 millioner kroner om måneden. Det svarer til en årsløn på 60 millioner kroner.

Land: England.

Født: Født den 24. oktober 1985 og opvokset i Liverpool-forstaden Croxteth.

Højde: Wayne Rooney er 1,76 meter høj. Det er 1 centimeter lavere end den gennemsnitlige mand i Storbritannien (1,77 m.).

Vægt: Wayne Rooney vejer 83 kilo. Det giver en BMI på 26,79. Teknisk set lander han dermed i kategorien overvægtig, men det skyldes hans muskelmasse.

Position: Wayne Rooney er angriber.

Wayne Rooney mod Kasper Schmeichel

Kasper Schmeichel mod Wayne Rooney (Photo by Mark Runnacles/Getty Images)

Wayne Rooney – Klubhistorie:

Wayne Rooney kom til Everton som 9-årig, og fik sin professionelle debut for klubben i 2002 som 16-årig. Han tilbragte to sæsoner hos Merseyside-klubben som professionel, før han skiftede til Manchester United i 2004. Red Devils gav omkring 220 millioner kroner for den blot 18-årige angriber. Det blev til i alt 16 trofæer med klubben, herunder fem Premier League-mesterskaber, FA Cuppen og Champions League i 2008. Han scorede 253 mål for klubben i alle turneringer, som gør ham til den mest scorende spiller for Manchester United nogensinde. Hans 207 mål i Premier League gør ham til turneringens næstbedst scorende spiller i historien. Kun Alan Shearer har scoret flere mål i den bedste engelske række. Rooney er også indehaver af rekorden for flest mål for en enkelt klub i Premier League, med 183 for Manchester United.

Rooney Manchester United

Rooneys idol:

Mens Rooney som ung knægt voksede op i Liverpools gader og stræder, så han op til den daværende Everton-spiller, skotske Duncan Ferguson. De to har i dag et meget unikt tilhørsforhold, og Ferguson var blandt andet manden bag Rooneys retur til Everton.

Tidlige liv:

Wayne Rooney blev født den 24. oktober 1985 i Croxteth, Liverpool i England. Hans forældre er Wayne (far) og Jeanette Rooney. Rooney har to yngre brødre, og fik sin uddannelse på De La Salle-skolen. Fra en tidlig alder var Rooneys talent åbenlyst. Han scorede 99 mål for et lokalt miniputhold som 9-årig og vakte interesse hos en talentspejdere i Everton FC, som var og er en fast bestanddel i Premier League. Rooney skrev under på den tilbudte kontrakt og tilbragte de næste mange år i klubbens ungdomsrækker. I 2002 blev han rykket op på førsteholdet, hvor han slog til med et brag.

https://youtu.be/IPjt_Kl_T3c

Privatliv:

I 2006 tjente Rooney i omegnen af 7 millioner amerikanske dollars, da han landede en bogaftale med forlaget, HarperCollins, som stod bag hans selvbiografi, Wayne Rooney: Min historie indtil videre. Bogen blev udsat for stor kritik, blandt andet af den daværende træner hos Everton, David Moyes, som mente, at bogen var den rene bagvaskelse. De to parter nåede dog frem til et forlig, inden konflikten nåede at komme i retten. Rooney har sidenhen udgivet yderligere to bøger som en del af aftalen med HarperCollins.

Rooney privat

I 2008 blev han gift med sin kæreste gennem mange år, Coleen McLoughlin, i en villa i den italienske ferieby, Santa Margherita Ligure. I november 2009 blev parret forældre, da Coleen fødte en lille dreng, Kai Wayne Rooney.

Som en af verdens mest berømte fodboldspillere har Rooney løbende haft lukrative aftaler med store firmaer som Nike og EA Sports. Coca-Cola valgte at afslutte samarbejdet med den tidligere Manchester United-angriber i 2011. Årsagen skulle være, at Rooney havde været involveret i en skandale med prostituerede, og at han havde ytret skældsord i forbindelse med en fodboldkamp på tv.

Rooney scores again – og drinkdriving

Rooney blev berømt for at have besøgt endog meget gamle prostituerede – hvilket selvsagt ikke var populært hos Coleen. Der blev ovenikøbet lavet en t-shirt med en ‘granny’ og teksten ‘Ronny scores again’. Det seneste uheld i privatlivet handler om driving under the influence. Altid sandfærdige The Sun (ahøm) skriver om det her: https://www.thesun.co.uk/fabulous/4396986/prostitutes-grannies-wayne-rooneys-other-women-scandals-rocked-marriage-coleen/

Statistik:

Wayne Rooney scorede i sit første ophold hos Everton 15 mål i 67 kampe. Fra 2004 til 2017 blev det til 183 mål i 393 kampe for den engelske angriber. Fra 2017 og frem er det blevet til 10 mål i 17 kampe for den altid skarpladte og målrettede angriber. På det engelske landshold har han spillet 119 kampe og nettet 53 gange.

Bedste resultater:

Et af højdepunkterne i karrieren var, da han i 2002, fik lov til at optræde sammen med sine idoler fra Everton i sin debut for The Toffees. Derudover blev han året efter den dengang yngste spiller til at have optrådt for England i en alder af 17 år og 11 dage.

I 2004 scorede han fire gange under EM i 2004, før han pådrog sig en alvorlig skade.

Ti år efter blev han udråbt som kaptajn for det engelske landshold efter VM-slutrunden i Brasilien. Samme år (i 2014) blev han den yngste engelske spiller til at nå 100 landsholdskampe.

I 2015 blev han Englands mest scorende spiller, da han scorede sit 50. mål for landsholdet.

Efter 13 år succesfulde år hos Manchester United var det tid til at sige farvel. I stedet sagde han på gensyn til sin barndomsklub, Everton FC.

Wayne Rooneys Landsholdskarriere:

Rooney fik sin landsholdsdebut for England i februar 2003 som 17-årig, og blev dermed den yngste spiller til at optræde for The Three Lions. En rekord, der sidenhen er blevet slået af Theo Walcott. Wayne Rooney er dog stadig indehaver af rekorden som yngste målscorer for England. Han deltog ved EM i 2004 i Portugal og scorede fire mål. Han blev kortvarigt den yngste målscorer ved et EM. Rooney har sidenhen optrådt ved tre forskellige VM-slutrunder, i 2006, 2010 og 2014. Han anses som den bedste engelske spiller ved alle tre slutrunder. Den 23. august 2017 meddelte han, at han ville trække sig tilbage fra det engelske landshold.

Rooney England

Spillestil:

Rooney er en energisk og kreativ spiller, som besidder stor styrke og fysik, men også et stort temperament. Denne kombination gør ham særdeles god i luftspillet, hvor han ofte får timet sit opspring perfekt. Han er meget alsidig i frontkæden, hvor han kan give den som traditionel angriber, hængende angriber og sågar også som kantspiller. I de senere år er han blevet trukket lidt længere ned i banen, i en dybere – mere kreativ – rolle som offensiv midtbanespiller.

Fremtid:

I juli 2017 skrev han under på en to-årig kontrakt med Everton. Når hans kontrakt udløber med barndomsklubben, vil han være 33 år. Er det for tidligt til at indstille karrieren, eller venter der måske et udlandsophold for første gang i løbet af angriberens karriere? Kina kan være et bud, hvis penge er vigtigt.

Kendetegn:

Gode afslutninger. Både, når det kommer til skud tæt på målet og skud lidt længere udefra. Derudover er han også glimrende til at spille bolden rundt a la Barcelona. Han er desuden kendt for stor seriøsitet, der for alvor kommer til udtryk, når det rigtig gælder.

Opdatering: Wayne Rooney blev i februar 2018 fader til sit fjerde barn, da Cass Mac Rooney, kom til verden. Cass Mac er en dreng, og han bliver den fjerde i en stor søskendeflok, bestående af tre andre drenge: Kit Joseph Rooney, Klay Anthony Rooney og Kai Wayne Rooney.