Wengers mangeårige æra som Arsenal-træner er snart forbi. Det er blevet offentliggjort, at franskmanden ikke er at finde i klubben efter denne sæson. Dermed er en 22 år lang æra hos en London-klub forbi. 

LIVERPOOL, ENGLAND – MARCH 19: Arsene Wenger Manager of Arsenal looks on prior to the Barclays Premier League match between Everton and Arsenal at Goodison Park on March 19, 2016 in Liverpool, England. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)

6. Fodboldleksikon

Da Wenger tog over på Highbury i 1996, var engelsk fodbold et spil for drengerøve. Uden for banen herskede primalhjernerne i bedste stil, og næsten hver uge kom spillere som Tony Adams, Paul Merson og Ray Parlour på forsiden. Vel at mærke ikke for noget godt. Tit og ofte var det på grund af slagsmål og byture.

Wenger skulle dog komme til at ændre på denne attitude. Han skiftede spillernes løse livsstile ud med strenge diæter og træningsrutiner.

Wengers gode portioner af metaforer, humor og knivskarpe analyser vil helt sikkert blive savnet. Som fodboldjournalisten, Miguel Delaney, for nylig skrev: “Hvis du stillede ham et ordentligt spørgsmål, ville du også få et ordentligt svar – og sædvanligt en hel masse mere.”

5: Patriarken

Efter 22 sæsoner hos Arsenal, har Wenger forståeligt nok tilegnet sig megen magt i alle områder af klubben. Men det, som ofte bliver overset, er, at Wengers mangeårige styre hos Arsenal har gjort ham til en faderfigur blandt de unge spillere. Tag for eksempel Patrick Vieira, der som 20-årig kom til engelsk fodbold efter et mindre vellykket ophold hos AC Milan.

Efter nogle år var han blandt de bedste spillere på Arsenals hold, og det kan han så sandelig takke Wenger for. Den franske træner tog ham under armen ligesom mange andre spillere, som har haft fornøjelsen af at tørne ud for Arsenal.

Gilberto Silva, Robin van Persie og Kanu har alle rost Wenger til himlen for sin multikulturelle og meritokratiske tilgang til spillet.

Emmanuel Petit, Aleksander Hleb og Nicolas Anelka har alle udtrykt, at de fortryder, at de ikke blev hos Arsenal lidt længere, fordi de savner Wengers patriarkalske tilgang til sine spillere.

4: Loyalitet

Ja, Wenger tjener i omegnen af 8 millioner pund om året, og nej, han er ikke tjener til klubben på nogen måde. Men Arsenals fans skulle dog alligevel være taknemmelig over hans virke i klubben. Han har navigeret klubben gennem finansielt lavvande, og gjort det ganske fortrinligt på trods af et lavt rådighedsbeløb.

Fra 2005 til 2012 blev Wenger nødt til at sælge en række spillere – herunder Ashley Cole, Cecs Fabregas og Emmanuel Adebayor – bare for at få enderne til at mødes på Emirates.

Alt dette, mens han kunne se på blandt andet Chelsea og Manchester City, der betalte skyhøje beløb for spillere med oliepenge.