At lede et fodboldhold kræver en bred vifte af egenskaber, og en perfekt kendskabsgrad til spillet. Foruden taktisk snilde, skal en manager også kunne motivere sine spillere. Instruktionerne skal kommunikeres effektivt ud, så også her er det vigtigt, at manageren ved, hvad han bør forvente af holdet, og hvad holdet bør forvente af ham.

Den følgende liste har haft succes som managers i fodboldverdenen.

 

  1. Mircea Lucescu

Det er de færreste mennesker, som kender Mircea Lusescu. Men hans mange titler for en bred vifte af klubber, gør ham alligevel fortjent til en plads på denne liste. Den rumænske manager stod i spidsen for Shakhtar Donetsk fra 2004 til 2016, Foruden mange titler i klubbens hjemland, Ukraine, blev det også til en europæisk titel i form af UEFA Cuppen i 2009.

Shakhtar er nu en magtfaktor i europæisk fodbold, og i 2011 nåede man frem til kvartfinalerne i Champions League.

Lucescu har i alt 12 ligatitler og 9 pokalturneringer på sit cv i løbet af hans karriere, hvor han har stået i spidsen for hold fra Rumænien, Tyrkiet og Ukraine.

I 2016 forlod han den ukrainske klub til fordel for Zenit fra Sankt Petersborg i Rusland. I øjeblikket står han i spidsen for det tyrkiske landshold.

  1. Jürgen Klopp

Liverpools træner, Jürgen Klopp, er en lysende stjerne i fodboldverdenen. Han forvandle Borussia Dortmund til et hold i subtoppen i tysk fodbold til et rent tophold. Blandt andet førte han dem frem til mesterskabet i 2011 og 2012, og i samme år blev det også til en pokaltitel.

Klopps Dortmund-karriere satte kortvarigt en stopper for ellers ustoppelige Bayern München.

I 2012 var Dortmund ubesejrede i 28 kampe i træk – noget af en bedrift, når man tænker på kvaliteten af tysk fodbold.

Klopps mandskab nåede da også frem til finalen i Champions League, som man dog tabte.

Også med Liverpool har der været succes i Champions League. I 2018 nåede man frem til finalen mod Real Madrid. Endnu engang måtte Klopps mandskab dog tage til takke med en sølvmedalje.

  1. Pep Guardiola

Efter en karriere som professionel fodboldspiller hos FC Barcelona, blev han rykket op som manager for klubbens B-hold i 2007. Et år senere blev han udtaget til manager for førsteholdet.

Efter at have lavet drastiske og risikable ændringer på klubbens førstehold, vandt klubben en treble i den første sæson med ham ved roret.

Sidenhen lykkedes det Pep at vinde 3 La Liga-titler, 2 pokaltitler, 3 Super Cup-titler, 2 Champions League-titler, 2 Europæiske supercup-titler, og 2 VM for Klubhold-titler med FC Barcelona. I alt blev det til 14 trofæer i hans fire sæsoner hos FC Barcelona.

Guardiola tog derefter et sabbatår, inden han i 2013 besluttede sig for også at tage Bayern München med storm. I alt blev det til syv trofæer med Bayern fra 2013-2016.

I 2016 overtog han trænersædet hos olierige Manchester City. Og efter en sæson uden trofæer, slog Guardiola alle former for rekorder i hans anden sæson!

  1. Marcello Lippi

Den italienske manager førte et italiensk landshold frem til sejr ved VM i 2006. Han var også den ansvarlige person bag Juventus’ succes i Europa i 90’erne. Hans trænerstil fokuserer på holdstyrke og samemnhold frem for indivduelt talent og egoisme. Han vandt fem ligatitler, en pokaltitel og Champions League i 1996 med Juventus. I øjeblikket står han i spidsen for det kinesiske landshold.

  1. Antonio Conte

Antonio Conte er en tidligere professionel fodboldspiller, som tilbragte det meste af sin karriere hos Juventus i hjemlandet, Italien. Han repræsenterede støvlelandet 20 gange.

I 2011/12-sæsonen førte han Juventus frem til mesterskabet i Serie A. Uden et eneste nederlag.

Conte tilbragte tre år hos Juventus som træner, hvor det blev til guld i Serie A i alle sæsoner, før han overtog embeddet som landstræner for Italien under EM i 2016.

Efter turneringen – hvor Italien i øvrigt ud til Tyskland på straffespark – fortsatte han sin trænerkarriere i Chelsea FC.

Han vandt Premier League i sin første sæson med klub, men i sommeren 2018 fik han sparket.