Af Anders Lang Jensen

Af og til dukker der voldsomme historier op i fodboldverdenen, og det skal vi så sandelig love for er nu. Dansk landsholdsstjerne fortæller nu om en barks barndom.

Nadia Nadim blev i december kåret som Årets Dansker 2017. Flere flotte priser har den danske angriber fået og det er fuldt fortjent. I en alder af 30 år taler hun 9 sprog og uddanner sig til læge ved siden af fodbolden hos engelske Manchester City.

At hun overhovedet er dansker, skyldes en tilfældighed, afslører landsholdsspilleren i et interview med The Times. Her forklarer hun, at det var meningen, at familien skulle ende i England, da hun som ung pige flygtede fra Afghanistan og Taliban til Europa sammen med sine fire søstre og mor.

Turen gik med fly fra Kabul til Italien herfra op igennem Europa i en lastbilstur, der varede 50 timer. Da de blev sat af en tidlig morgen, stødte familien ind i en hundelufter, der fortalte, at de var i Danmark.

”Jeg vidste ikke engang, hvor Danmark lå. Jeg kendte til Tyskland, og jeg havde hørt om Norge, stedet hvor dagene kan være lange, men jeg vidste intet om Danmark. Men vi var ligeglade, alle var glade for at være i sikkerhed og sammen”, siger Nadim.

Angriberen havde ikke sin far, Rabani Nadim, med, da den tidligere general i det afghanske militær blev dræbt af Taliban. Det gjorde han, da Nadia Nadim var 10 år gammel. En dag kom Rabani Nadim ikke hjem, og senere fandt de ud af, at han var blevet henrettet.

”Vi fandt aldrig hans krop, fordi der var en masse vilde dyr i det område, og de ville bare spise mennesker. Det er lang tid siden. Jeg vil ikke leve i fortiden. Jeg er et andet sted nu, og jeg vil ikke hele tiden tænke på det”, siger Nadia Nadim.