England er i semifinalen. England, der de sidste mange slutrunder aldrig levede op til de potentiale og de evner, som deres spillere besad. Men nu, endelig, er de tilbage på international topniveau. Målsætning var semifinalen og nu er modstanderen Kroatien. En overkommelig modstander, der giver England gode muligheder for at komme i VM-finalen. Om de gør det må tiden vise.

I gruppespillet blev de nummer to efter en 2-1-sejr over Tunesien, 6-1 over Panama og en 1-0-nederlag til Belgien. Det betød, at modstanderen i ottendedelsfinalen var Colombia med stjerner som Falcao og James Rodriguez. England spillede 1-1 i ordinær-spilletid og det samme var tilfældet i den forlængede. Så måtte kampen afgøres på straffespark og der trådte målmand Jordan Pickford i karakter. Han reddede to gang og blev Englands helt og så skulle man tro, at kvartfinalen ville blive endnu sværere.

Her var modstanderen dog noget overraskende vores svenske naboer og de faktisk besejret stensikkert fra Englands side. 2-0 og så var England nået længere i VM-sammenhæng end de havde gjort sidste 20 år.

Nu er modstanderen så Kroatien, der i sidste to kampe (mod Rusland og Danmark) har fået sejren i hus på straffespark. Luka Modric er nationens helt store stjerne. Og det er nok også ham Englands træner Gareth Southgate har mest fokus på at lukke ned. Udover dette råd giver vi med inspiration fra The Telegraph nogle andre råd til, hvordan man som England kan vinde kampen over Kroatien. Selv tak England!

Hurtighed og Raheem Sterling er nøglerne

Raheem Sterling og Harry Kane har under denne slutrunde dannet et godt makkerpar for England. De har været effektive sammen og bevist, at de godt kan samarbejde for landets bedste. Selvom de kommer fra to rivaliserende klubber. De komplementerer hinanden godt og det har de bevist under slutrundens fem kampe – dog lige med undtagelse af Sverige-kampen, hvor Kane ikke var på sit bedste. Raheem Sterling er lynhurtighed og Kane fylder i boksen med sin fysiske tilstedeværelse og sin evne til at være placeret på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt. Kroatiens midterforsvarer Dejan Lovren og Domagoj Vida er ikke de hurtigste flok og derfor han Sterlings dybeløb være nøglen til mål for England.

Sterlings skal spilles dybt og så kan han enten gå direkte mod mål eller placere den for Harry Kane i boksen, der med lidt hjælp for sin holdkammerater nok skal Kroatiens midteforsvarer ud af position – og så skal der ikke mere end en enkelt inderside til.

Sterling møder stor kritik for tatovering – FA bakker ham op

3-5-2 er den rigtige opstilling

England har ikke ændret meget på deres taktiske opstilling uanset, hvem de har mødt som modstander. Træner Gareth Southgate holder fast på 3-5-2. Også selvom modstanderen var Sverige i seneste kamp, der brugte 4-4-2. Han har overvejet 3-4-3, men det ser ikke ud til at blive til noget.

Modstanderne Kroatien har konstant skiftet opstilling frem og tilbage, men det ser ikke ud til at det bekymrer Southgate. Han skifter nemlig ikke opstilling. 3-5-2 -opstillingen styrker Englands midtbane med blandt andet Dele Alli. Med 3 centrale midtbanespillere kan man komme i overtal på netop det område af banen og på den måde formå at spille fx Sterling dybt. Et overtal af engelske spillere på midtbanen vil også betyde noget andet. De vil nemlig erobre flere bolde på midtbanen og på den måde forhindre Kroatien i at spille egentlig fodbold. Det kan få dem til at spille på lange bolde og så bliver kampen lige pludselig anderledes. Så er det her fysikken hos blandt andet midterforsvarer Harry Maguire skal vise sig mod angriber Mario Mandzukic fra Kroatien.

Dødboldsituationer

England har scoret otte af deres 11 mål på dødbolde indtil videre i denne turnering. Det er det største antal nogensinde siden Portugal i 1966. Og det er den form for statistik, der kan skræmme enhver modstander. Kroatien er 100 procent hunderæd for alle former for dødbolde til England fra deres egen bane halvdel. Og det er det England skal udnytte. Sverige formåede ikke at lukke ned for det – Harry Maguire scorede flot og det netop Maguire og den anden midterforsvarer John Stones, der er farlige på frispark og hjørnespark.

Indlæggene er det vigtigste og der har England flere spillere, der kan lægge bolden. Blandt andet Raheem Sterling og Dele Alli. Mænd, der slå en halvliggende bold som en drøm. Kan England holde dem inde i kampen hele tiden, så skal de formentlig nok score på dødbolde. Og så er der jo også VAR-systemet, der lige pludselig gør spillerne ekstra påpasselige i feltet. Ellers dømmes, der straffespark.

En god præstation fra Jordan Pickford

Det var et meget modigt valg af Gareth Southgate at vælge Jordan Pickford som Englands nummer 1. Han er førstevalg og har været det gennem hele slutrunden, men inden han havde han ikke meget erfaring. Han har dog bevist sit værd. Senest med en fremragende præstation mod Sverige. Han lavede tre fantastiske redninger, sikrede England videre avancement i turneringen. Derudover er han en god målmand med evner i fødderne og autoritet i feltet. Sidste sæson med Everton i Premier League har modnet ham og han går en lys fremtid i møde. Ingen fatale fejl er det blevet til – kan han spille som mod Sverige, så skal Kroatien kreere en fem-seks 100 procent-chancer for at vinde kampen. Og mon de gør det?