‘Et drømmeskifte til Premier League’ er en cliche som mange spillere bruger når de skifter til Premier League og fortæller om deres drømme og forhåbninger om fremtiden som professionel fodboldspiller. I stedet burde det være Bundesligaen. Men nu ser en gruppe af unge, oprørske unge fodboldspillere, der allerede er på kontrakt i nogen af Premier Leagues største klubber, ud til at gøre noget drastigt. De skifter nemlig til den tyske Bundesliga.

Den første af de helt store unge profiler i Premier League til at foretage sådan et skifte var fløjspilleren Jadon Sancho. Han kom til Manchester City i 2015 som 15-årig fra Watfords ungdomsafdeling. To år senere, som 17-årig skrev han under på  en kontrakt med Borussia Dortmund i toppen af Bundesligaen. Her er han inde over førsteholdet og har en reel mulighed for at få førsteholds erfaring.

Sancho var ikke nærheden af Citys startellever

I Premier League har de engelske, unge spillere det rigtig svært. De fleste klubber har talentafdelinger og samarbejdsaftaler med udenlandske klubber og derfor er over halvdelen af spillerne på eksempelvis Manchester Uniteds akademi ofte ikke fra England. I sidste sæson var der kun 34 % engelske spillere, der var en del af alle spillere minutter i toppen af den engelske Premier League. Går man bare 30  år tilbage i tiden var det omvendt.

Og det er specielt slemt for spillere, der i en ung alder allerede spiller for en af topklubberne. Det skriver det engelske medie 90min.com. I 2016/17-sæsonen gav Chelsea kun spilletid til spillere af egenavl og fra England i 16 procent af alle spillede minutter. På en hel sæson. Med Manchester City lå tallet på 17 procent.

Brug piletasterne herunder hvis du vil videre til næste side – og læse meget mere om Bundesligaen som udklækningssted for unge britiske talenter