Det er efterhånden blevet en selvfølge at de største fodboldstjerner vælger at slutte karrieren langt væk fra Europa, for at tjene den sidste store kontrakt. Men i løbet af de sidste år er en række nye destinationer dukket op, og har hurtigt haft held til at tiltrække nogle af fodboldens største navne. Vi giver i denne artikel en forklaring på hvad der er op og ned når det kommer til lønninger i moderne topfodbold.

USA – Det klassiske valg for fodboldpensionister

USA har været en populær fodbolddestination for nogle af sportens største stjerner igennem tiderne. Det hele startede helt tilbage i 1970’erne og 1980’erne, da først den brasilianske megastjerne Pelé, og siden hen den hollandske ditto Johan Cruyff, valgte at tage turen over Atlanten for at få den sidste store kontrakt.

Siden da er mange stjerner, navnlig fra den engelske Premier League, fulgt efter, herunder David Beckham, Frank Lampard og senest Steven Gerrad. Men selvom USA er en yndet destination for fodboldspillere i karrierens efterår, så er det faktisk ikke her man finder de største lønninger – langt fra!

For i modsætning til i Europa, så er der vedtaget et lønloft i de amerikanske sportsligaer. Dette betyder, at ingen spiller kan tjene over 6 millioner dollars per sæson, hvilket svarer til knap 40 millioner kroner hvilket er på niveau med lønninger i Premier League.

Hvis man gerne vil tjene store penge i USA, gælder det derfor i højre grad om at tjene penge på reklamer fremfor på at spille fodbold. Dog kan amerikanske klubber gøre sig mere attraktive, da de gerne må tilbyde goder, herunder at stille fly til rådighed samt at betale for boliger, flybilletter og biler, hvilket i sidste ende kan være mere værd end lønnen over en længere kontraktperiode.

Indien – Den hurtige lønseddel

En anden destination, som i løbet af kort tid har trukket nogle af sportens største stjerner, er Indien. Den indiske Superliga skiller sig dog markant ud fra mange andre ligaer i verden. På grund af den ekstreme sommervarme i Indien afvikles hele fodboldsæsonen over en seksmåneders periode hvor spillere kun er på kontrakt i fire måneder. Derudover er der i Indien, ligesom i USA, vedtaget et lønloft for klubberne. Men dette lønloft gør sig dog ikke gældende for udenlandske profiler.

På trods af dette har mange indiske klubber dog valgt at være relativt tilbageholdende med at bruge store summer på dyre spillere. Som resultat af dette tjener de største udenlandske profiler imellem 1.4 millioner dollars og 360.000 dollar imens de bedst betalte indiske spillere tjener imellem 10.000-12.000 dollars for en sæson.

Selvom det ikke kan lyde af meget for spillere som Alessandro Del Piero og Nicolas Anelka, der har lagt vejen forbi Indien, så er det stadig en god løn for fire måneders arbejde!

Qatar – Oliepenge i spandevis

En tredje destination, som mange fodboldspillere vælger at tage til, når karrieren lakker mod enden, er Golfstaterne med Qatar i spidsen. Qatar er kendt for at tilbyde nogle af de højeste lønninger i fodboldverdenen, hvilket ikke mindst skyldes de store olierigdomme som regionen er i besiddelse af.

Flere store stjerner, navnlig fra den spanske liga, har i de senere år valgt at prøve lykken i Mellemøsten, herunder klublegenderne Raúl og Xavi fra henholdsvis Real Madrid og FC Barcelona. I Qatar tjener nogle af de største stjerner, såsom Xavi, omkring 10 millioner euro om året – og så er der ovenikøbet ingen skat på indkomster i Qatar. Derudover er det normalt at store spillere bliver skænket en lang række gaver af klubejerne, herunder dyre biler eller endda i nogle tilfælde øer, for at skrive under med en given klub.

De høje lønninger opvejes dog af de meget høje leveomkostninger der er forbundet med at leve i Qatar og derfor får pengene for de fleste hurtigt penge at gå på. I forhold til Xavi, som er ligaens største stjerne, tjener danske Michael Laudrup omkring 30 millioner kroner om året på at træne mesterholdet Al Rayyan.

Kina – Den sidste dimension

Det fjerde og sidste sted som mange fodboldspillere valfarter til i disse år, er Kina. Kina har i løbet af bemærkelsesværdig kort tid formået at tiltrække nogle af sportens største stjerner, som Carlos Tévez, Jackson Martinez og senest Oscar fra Chelsea. Kina skiller sig dermed markant ud fra de øvrige lande på listen, da det er lykkedes at tiltrække spillere, der stadig er på toppen af deres karrierer.

Når det kommer til lønninger, løber kineserne også fra alt og alle. Ifølge Daily Mail kommer brasilianske Oscar til at tjene fire gange mere end hvad han gjorde i Chelsea, hvilket gør at spilleren vil kunne sætte 14 millioner kroner i banken hver måned.

Forklaringen bag denne dramatiske udvikling i Kina skal dog ses i lyset af den høje økonomiske vækst den kinesiske økonomi har oplevet igennem de sidste mange år. Dette har skabt en lang række nye internationale virksomheder, som er ivrige efter at brande sig selv globalt, og derfor er der i kinesisk fodbold et større fokus på virksomheder end på private rigmænd som det kendes fra både Europa og Mellemøsten. Derudover har den øgede økonomiske vækst i Kina skabt en stor og købestærk middelklasse som driver væksten. I forhold til de øvrige lande på listen, bliver det sært på sigt at konkurrere med Kina fordi klubberne ikke ligger i én rigmands hænder, men hele virksomheder.