Hvis du, ligesom flere andre fodboldfans verden over, er betaget af den hollandske midtbanespiller Ibrahim Afellay, ved du sikkert en ting eller to om den dygtige hollænder. Vi vover dog alligevel pelsen og siger, at selv de største fans af Afellay, vil finde viden de ikke kendte til i forvejen, her i artiklen.

Her er X facts om Ibrahim Afellay:

Røverkøb

Kun sølle 20 millioner kroner, måtte Barcelona smide for at sikre sig en underskrift fra Ibrahim, som på daværende tidspunkt var fast mand på holdkortet hos PSV.

Endnu et talent fra PSV

Hvis der er noget de kan finde ud af hos PSV, så er det at producere talenter fra absolut øverste hylde. Spillere som Romario, Ronaldo, Ruud van Nistelrooy, Mark van Bommel, Klaas-Jan Huntelar og Arjen Robben, har alle været igennem talentfabrikken PSV, som altså også har en del af æren i Afellays succes.

Fire mesterskaber

Afellays fortjeneste i, at klubben PSV vandt hele fire mesterskaber på stribe fra ’05 til ’08, kan næppe underkendes. Udover at levere stabilt i den bedste hollandske række, Æresdivisionen, stod Afellay også bag flere mål for klubben.

Årets unge spiller

Trofæhylden hjemme hos den hollandske landsholdsspiller, er formentlig langt fra tom. Udover førnævnte mesterskaber, er det også blevet til flere anerkendelser i løbet af karrieren. I 2007 blev Ibrahim kåret til ”Årets unge spiller i Holland”.

Forældre fra Marokko
Afellay har rødder i Marokko, hvor hans forældre oprindeligt er fra. Hans far forlod hjemlandet i 1960, og drog mod Barcelona for at blive bokser. Senere pakkede familien rygsæk, kuffert og pusletaske til lille Afellay, for at immigrere til Holland.

Afellay har dog langt fra glemt sine afrikanske rødder, og da han vandt talentprisen i 2007, var en del af præmien en fodboldbane. Denne valgte han at sende til den by, som hans forældre var flyttet fra 40 år tidligere.

Hård konkurrence på landsholdet

At spille på det hollandske landshold er imponerende nok i sig selv, men det bliver bestemt ikke en mindre stor bedrift for Afellay, når man kigger på konkurrenterne på holdet. Stærke offensive midtbanespillere som Arjen Robben, Dirk Kuyt, Wesley Sneijder, Ryan Babel og Rafael van der Vaart, konkurrerede alle om en plads i startopstillingen.

Nej tak til Marokko

Vi har allerede berørt, at hjemlandet Marokko har en særlig betydning for Ibrahim. Da valget stod mellem det hollandske og marokkanske landshold, var kærligheden til hjemlandet dog ikke stor nok til, at han ville stille op for det nordafrikanske land. I stedet takkede han pænt nej tak og ventede på chancen for Holland.

Skader kom i vejen for karrieren i Barcelona

Der er naturligvis flere årsager til, at det aldrig blev rigtig magisk i den spanske storklub, men en del af forklaringen skal helt sikkert findes i, at en knæskade kom i vejen i starten af karrieren i Barcelona. I stedet for spilletid hos klubben, blev det til en udlejning til Schalke 04.