jose mourinho the special oneVi fortsætter vores serie af trænerprofiler, med en af de mest karismatiske fodboldtrænere nogensinde. José Mourinho er en mand, de fleste fodboldfans har et forhold til. Han har givet sig selv tilnavnet, ”The special one,” hvilket viser lidt om, hvilken person han er. Mourinho er en mand, der er kendt for at dele vandene. Han er en mand, som man enten elsker eller hader, der er ikke nogen mellemting, når det gælder Mourinho, og det er han også selv fuldstændig klar over.

 

José Mourinho er 52 år gammel og han kommer oprindeligt fra, Setúbal i Portugal. Han er en træner, med et hav af store titler på cv’et og han er meget kendt for hans evne til, at skaffe de nødvendige resultater, uanset hvad der kræves. Han har stor taktisk snilde og er altid godt forberedt på modstanderen. Han er også en meget kompromisløs træner og hvis det f.eks. er nødvendigt, ”at parkere bussen”, så har han intet problem med at gøre det.

 

José Mourinhos karriere som spiller

De fleste fodboldtrænere, har startet deres karriere som spiller. Nogle har haft en mere succesfuld spillerkarriere end andre. José Mourinho startede også ud som fodboldspiller. Hans karriere som spiller, kom dog aldrig i nærheden af den succes, han har opnået som træner. For Mourinho har fodbolden altid fyldt meget i hverdagen. Hans far, Felix Mourinho var også professionel fodboldspiller i Portugal, og han nåede blandt andet, at optræde en enkel gang for det portugisiske landshold. Mourinho fulgte altid hans fars kampe tæt og da faren blev træner, fulgte Mourinho fortsat med. Han begyndte at følge hans fars egne træningsmetoder, taktikker, mens han også analyserede modstanderne.

 

fodboldspilleren mourinhoMiddelmådig spillerkarriere

José Mourinho ønskede at følge hans fars fodspor som professionel fodboldspiller. Mourinho spillede altid på den centrale midtbane, og det første hold han optrådte for, var Belenenses ungdomshold. Da han blev gammel nok tilsluttede han sig Rio Ave, som spillede i den bedste portugisiske række. Rio Ave var netop også klubben hvor Josés far, Felix, var cheftræner. Mourinho havde dog ikke den fart og styrke, som der kræves for at blive en stor spiller, så efter opholdet hos Rio Ave gik turen videre til to mindre portugisiske klubber. Samlet set nåede Mourinho blot, at spille 94 kampe, hvori han scorede 13 mål.

 

Da Mourinho indså, at karrieren som professionel fodboldspiller nok var en smule urealistisk, besluttede han sig for at fokusere 100% på en karriere som fodboldtræner. Han var meget dedikeret og han var klar til at gøre alt, for at nå helt til tops som træner i international fodbold.

 

José Mourinhos karriere som træner

José Mourinho indså som nævnt, at en karriere som professionel fodboldspiller nok ikke var det han skulle satse på. Han havde dog stadigvæk passionen for fodbold og han havde fulgt sin egen far, i hans tid som træner. Derfor besluttede han sig for, at gå 100% efter at blive professionel fodboldtræner. Det hele startede for Mourinho med en uddannelse i ”sports science” i Lissabon. Herefter tog Mourinho en række kurser i England og Scotland. Disse kurser gav ham den nødvendige licens, som skal til for at man kan blive træner for en professionel klub. Flere af dem, der underviste Mourinho på disse kurser, har efterfølgende udtrykt deres beundring over hans taktiske evner samt han evne til at analysere selv de mindste detaljer i spillet.

 

Portugal

Mourinho startede for alvor sin træner karriere i Sporting Lissabon, hvor han arbejde under cheftræneren, Bobby Robson. Da Robson blev ansat som cheftræner for FC Porto, tog han Mourinho med sig. De tog skulle vise sig, at blive en rigtig god duo, som førte FC Porto til mange flotte resultater. Efter to år i FC Porto, tog Robson og Mourinho videre til FC Barcelona. Mourinho havde mange funktioner i Barcelona. Han stod blandt andet for, pressekonferencer, forberedelse af træning samt analyse af kommende modstandere. Da Robson senere forlod Barcelona blev Mourinho og fortsatte som assistenttræner i klubben.

 

I 2000 kom den chance Mourinho havde ventet på i årevis. Han var ansat som assistent for Jupp Heynckes. Det gik godt rent resultatmæssigt for Mourinho i Benfica, men allerede efter få måneder opstod der problemer. Der var præsidentvalg i klubben og den nye præsident ville i forlænge Mourinhos kontrakt, hvilket betød at Mourinho sagde op med det samme. Efter det korte ophold i Benfica, kom Mourinho til den lille klub, Uniao de Leiria. Klubben havde ikke de store ambitioner i den portugisiske liga, men Mourinho formåede at få holdet placeret på en tredje plads, da sæsonen ramte januar måned. Denne præstation skulle ikke gå ubemærket hen i Portugal.

 

FC Porto

Allerede i januar måned, blev Mourinho håndplukket af FC Porto, som ønskede at han skulle være cheftræner for klubben. Tiden i Porto var fyldt med succeser. Klubben blev blandt andet portugisisk mester, men den helst store triumf kom i sæsonen 2003/04, hvor FC Porto til hele fodboldverdenens overraskelse, vandt Champions League. Triumfen i Champions League betød, at Mourinho pludselig blev attraktiv for de største klubber i verden.

 

mourinho i chelseaChelsea

Chelsea blev klubben som Mourinho valgte og i juni 2004 blev han præsenteret, mens han samtidigt blev den bedst betalte træner i verden. Tiden i Chelsea var fyldt med succes og det blev blandt andet til to mesterskaber og fire forskellige pokaltitler. Det kom derfor også som en stor overraskelse, da Mourinho i september 2007 forlod Chelsea. Grunden til at han forlod klubben, skulle eftersigende have været, at han havde en række uoverensstemmelser med den russiske ejer, Roman Abramovich.

 

Inter

Efter tiden i Chelsea gik turen videre til Italien og Inter. Her skulle Mourinho endnu engang vise sig, at blive en uhyre succesfuld træner. Han førte Inter til to italienske mesterskaber, to pokaltitler og nok den største triumf i klubbens historie, da de vandt Champions League finalen over Bayern München i 2010. Mourinho havde nogle fantastiske år i Italien. En dag bankede mægtige Real Madrid dog på døren og deres tilbud kunne han ikke afslå. Real Madrid betalte angiveligt et af de største beløb i historien for en træner, da de købte Mourinho fri af hans kontrakt.

 

Real Madrid

Tiden i Real Madrid var ikke en udpræget succes. Det blev til et spansk mesterskab, en pokal titel og en supercup titel, men det var dog intet sammenlignet med Mourinhos tidligere resultater. I maj 2013 annoncerede Real Madrids præsident, Florentino Perez, at klubben og Mourinho var blevet enige om, at han ville forlade klubben til sommer. Mourinho skulle endnu engang på jagt efter et job og der gik ikke længe før han hjerteklub, Chelsea, tog kontakt. Han underskrev i juni 2013 en fire årig kontrakt med Chelsea, hvor han også er træner i dag.

 

Til sidst et par funfacts om José Mourinho og hans karriere

 

Fun Facts om Mourinho

Mourinho er en meget kontroversiel herre og han har igennem tiden været indblandet i mange dumheder, men dog også mange sjove episoder. Herunder får du nogle funfacts og kontroversielle historier om Mourinho.

  • Mourinhos mor meldte ham ind på handelsskolen i Lissabon, men han droppede ud første dag, da han hellere ville være fodboldtræner.
  • Louis van Gaal var grunden til at Mourinho fik sit første job som cheftræner hos Benfica. Van Gaal arbejde sammen med Mourinho i Chelsea og han rådede ham til kun, at skifte til Benfica, hvis de ville tilbyde ham jobbet som cheftræner.
  • Tilnavnet ”The special one” blev skabt på pressekonferencen, da han ankom til Chelsea i 2004. Her udtalte Mourinho: ”Please don’t call me arrogant, but I’m European champion and I think I’m the special one.”
  • Da Mourinho ledte Chelsea til Premier League titlen i 2004/05, var det første gang i 50 år at det skete.