Vi fortsætter vores serie af trænerprofiler, med en af de lidt nyere trænere i europæisk fodbold, nemlig Jürgen Klopp. De fleste kender nok godt Klopp, men sammenlignet med mange af hans trænerkolleger, så har han faktisk ikke været træner i voldsomt lang tid. Klopp har fået sit endelige gennembrud som træner hos Borussia Dortmund, hvor han har forvandlet holdet fra et midterhold i Tyskland til et af Europas tophold. Klopp er kendt for sine mange sjove kommentarer og han er aldrig bange for at sige sin mening. Han er ligeledes blevet meget kendt for hans unikke spillestil og evne til at udvikle fantastiske fodboldspillere..

Jürgen Klopps karriere som spiller

HAMBURG, GERMANY - OCTOBER 24: 2. BUNDESLIGA 99/00, Hamburg; FC ST. PAULI - FSV MAINZ 05 2:2; Juergen KRAMNY/MAINZ, Zlatan BAJRAMOVIC/ST.PAULI, Juergen KLOPP/MAINZ (Photo by Elisenda Roig/Bongarts/Getty Images)

Jürgen Klopp til højre i billedet.

Jürgen Klopp startede som mange andre fodboldtrænere, sin karriere som spiller. Klopp blev dog aldrig den helt store stjerne, men han nåede da at være professionel i 11 år i den tyrobske Bundesliga. Ungdomsårene brugte Klopp hos de to klubber, SV Glatten og TuS Ergenzingen, hvor han samlet set spillede i 14 år.

Spillede for FSV Mainz 05 i hele hans professionelle karriere

Jürgen Klopp havde ikke en specielt lang karriere som professionel fodboldspiller. Han er én af de få spillere, som kun har spillet i én klub igennem hele deres karriere, som professionel fodboldspiller.

FSV Mainz 05 er og var simpelthen bare Jürgen Klopps klub. I 1990 kom han til klubben og han spillede der helt indtil 2001. 11 som professionel var altså hvad det blev til for Klopp. Han startede faktisk som angriber, men i 1995 blev han omskolet til forsvarsspiller. Klopp spillede 337 kampe og scorede 52 mål for Mainz.

Jürgen Klopps karriere som træner

SINSHEIM, GERMANY - MAY 02: Head coach Juergen Klopp of Dortmund applauds the fans after the Bundesliga match between 1899 Hoffenheim and Borussia Dortmund at Wirsol Rhein-Neckar-Arena on May 2, 2015 in Sinsheim, Germany. (Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)

Jürgen Klopp nåede altså at spille en del sæsoner i Bundesligaen, men han blev dog aldrig den helt store stjerne. Han havde dog nogle unikke taktiske evner, som skulle vise sig at kunne bruges som træner. Klopp viste sig ligeledes at have en unik mentalitet, hvor han altid gik forrest og spredte massere af glæde og tro på tingene blandt holdkammeraterne.

Klopp stoppede i 2001 sin karriere som fodboldspiller, men blev med det samme ansat som træner for Mainz. Klopp var træner for Mainz i 7 år, hvor han blandt andet førte holdet frem til UEFA Cup kvalifikationen i sæson 2005-2006. Sæsonen efter rykkede Mainz dog ned i 2. Bundesliga, men Klopp holdte fast og forsøgte, at få holdet tilbage i Bundesligaen, men da det ikke lykkedes valgte han at stoppe efter sæsonen 2007-2008.

Fra en 13. Plads i Bundesligaen til Champions League finalen med Dortmund

Efter tiden i Mainz var Klopp opsat på at søge nye udfordringer som træner. Dortmund var på samme tid på jagt efter en ny træner, efter en skuffende sæson, hvor de var sluttet på en 13. Plads i Bundesligaen. Klopp fik tilbuddet om at tage over for Thomas Doll i Dortmund og det takkede han ja til.

Som de fleste nok ved, så har Klopp været én lang succes historie i Dortmund. Han fik vendt holdet 180 grader. Da Klopp overtog Dortmund var det en klub i både sportslig og økonomisk krise. Klopp begyndte at udvikle en ny spillestil, som fokuserede på boldbesiddelse og benhårdt helbane pres. Han satsede meget på unge talenter, som han selv kunne udvikle. Klopp har været med til at udvikle nogle af nutidens helt store stjern som f.eks. Mario Götze, Robert Lewandowski, Mats Hummels og Marco Reus. Igennem årene i Dortmund har Klopp vundet to Bundesliga titler, en pokaltitel og Dortmund har også været i Champions League finalen, som de desværre tabte til Bayern München.

Denne sæson (2014/2015) har dog ikke været nogen udpræget succes og derfor har Klopp meddelt, at han stopper efter sæsonen. Han fortsætter formentligt sin trænerkarriere i England.

Til sidst et par funfacts om Jürgen Klopp

  • Jürgen Klopp startede som angriber hos Mainz, men blev efter 5 år omskolet til forsvarsspiller.
  • Jürgen Klopp optræder stort set altid i træningsdragt og en flot gul Dortmund kasket, når han står som træner på sidelinjen.
  • Jürgen Klopp er en stor beundrer af Arsenal og specielt Arsene Wenger.
  • Jürgen Klopp blev aldrig den store succes som spiller. Grunden til det var ifølge ham selv: ”I had the talent of a player in fifth division and the mind of a Bundesliga player, the result was a carrer in the second division.”