Messi

Lionel Messi er en argentisk fodboldstjerne. I 2001 skiftede han hjemlandet, Argentina, ud med en tilværelse i Spanien for at spille for FC Barcelona. Messi regnes som en af verdens bedste fodboldspillere. At Lionel Messi er en ekstremt god fodboldspiller, kan man alene konkludere ud fra antallet af trofæer, han har stående i sit omfattende trofæskab.

FC Barcelona forever

Messi har tilbragt hele sin professionelle karriere hos Barcelona. Den katalanske klub betalte medicin og behandlinger for den hormonsygdom, som var lige ved at stoppe karrieren, før den kom i gang.

Titler titler titler: I løbet af tiden hos Barca har han vundet 29 titler, herunder otte La Liga-trofæer, fire Champions League-titler, foruden, at han fem gange har kunne løfte Copa del Rey-trofæet. Argentineren er indehaver af en række målrekorder, heriblandt i La Liga, hvor han er den bedst scorende spiller nogensinde. I alt er det blevet til 366 mål for angriberen i den bedste spanske række.

Scoringsrekorder:

Derudover er han indehaver af rekorden ’mest scorende La Liga-spiller i en enkelt sæson’. I løbet af 2011/12-sæsonen lykkedes det ham at finde vej til netmaskerne hele 50 gange. Derudover er han også indehaver af rekorderne:

 1. for flest scorede mål i en sæson i Europa (73),
 2. i et kalenderår (91),
 3. El Clásico (26), s
 4. åvel som værende den spiller, der har leveret flest målgivende afleveringer i La Liga (145)
 5. og Copa América (11).
 6. I løbet af seniorkarrieren er det blevet til 600 mål for både klub- og landshold.

Fulde navn: Lionel Andrés ”Leo” Messi Cuccittini

Klub: Siden han som 13-årig skiftede til FC Barcelona i 2001 har argentineren valgt at forblive loyal mod den klub, som gav ham medicin og behandlinger – catalanerne gav ham tillid og ro, og det har han valgt at betale tilbage i form af gode præstationer på banen. Utallige gange.

Løn: Efter længere tids spekulation skrev Messi i november 2017 under på en ny kontrakt med FC Barcelona. De har papir på argentineren frem til sommeren 2021, hvor Messi er 34 år gammel. Barcelona-angriberen tjener med sin nye kontrakt godt og vel 4 millioner kroner om ugen. Messi tjener 192 millioner kroner om året, foruden diverse bonusser, sponsoraftaler og signon-fees.

Lionel Messi

Land: Argentina. Messi er født i den argentinske storby, Rosario, som ligger centralt i landet, og 300 kilometer nordvest for hovedstaden, Buenos Aires. I 2012 estimerede man befolkningen til at udgøre 1,2 millioner indbyggere. Det gør Rosaria til den tredjestørste by i landet, kun overgået af Córdoba (1,3 millioner indbyggere) og Buenos Aires (2,9 millioner indbyggere).

Født: Lionel Messi er født den 24. juni 1987, som var en onsdag. Whitney Houstons megahit, ”I Wanna Dance With Somebody” lå på toppen af den britiske chartliste og præsidenten i USA hed dengang Ronald Reagan. Vidste du i øvrigt at Messi rival: Ronaldo er opkaldt efter Reagan? Læs portræt af ham her

Højde: Lionel Messi er 1,70 meter høj. Det er et stykke under den gennemsnitlige højde for mænd i Argentina (1,74 meter).

Vægt: Sidste gang FC Barcelona foretog en vægtmåling, viste den 72 kilo på Messis vægt. Det giver Messi en BMI på 24,91, og dermed er han i kategorien ’normalvægtig’.

Position: Lionel Messi bruges primært som højre kant. Han kan dog også spille i rollen som hængende angriber og endda også fungere som centerforward.

Lionel Messi – Klubhistorie:

Lionel Messis fodboldkarriere startede hos Newell’s Old Boys i Argentina i 1995. Her spillede han indtil år 2000. Som blot 13-årig krydsede Messi Atlanten for at hellige sig livet som professionel fodboldspiller og prøve lykken i FC Barcelona. Her strøg han direkte ind på klubbens U14-hold, men der gik ikke længe, før han blev sendt op i rækkerne. Sidenhen optrådte han for henholdsvis Barcelonas C- og B-hold, for endelig i 2004 at få debut på klubbens førstehold.

Første kamp for Barcelona

Messi fik sin første officielle kampe for Blaugrana, da han som 17-årig fik minutter i Barcelonas derbyopgør mod Espanyol. Et opgør, som Barca vandt med 1-0 på det olympiske stadion i Barcelona. Den 1. maj 2005 blev han den dengang yngste spiller til at score et mål for FC Barcelona, da han i en alder af 17 år, 10 måneder og syv dage, scorede i en kamp mod Albacete. Ved U20-VM i Holland det samme år, vandt Messi ikke bare titlen med Argentina, men også topscorertitlen, foruden at blive kåret som turneringens bedste spiller.

18-årig på vej mod superstjerneniveau

Som 18-årig blev han allerede anset som en af de bedste unge spillere i hele Europa. Kort efter triumfen i Holland fik han debut på Argentinas A-landshold i en venskabskamp mod Ungarn. Hans gennembrud for Barcelona kom i 2005/06-sæsonen, begyndende med en fantastisk indsats mod Juventus i Joan Gamper-turneringen. Han var også uimodståelig på Santiago Bernabeu, hvor Barcelona på uforglemmelig vis vandt med 3-0 over Los Blancos.

Messi var dog skadet i det meste af den sidste halvdel af sæsonen. Hans gennembrudssæson resulterede i 17 ligaoptrædener, 6 kampe i Champions League og to i Copa del Rey med otte mål til følge. Den efterfølgende sæson tog Messi skridtet helt op. Her betog han store dele af verden med utallige mål, såsom det han scorede imod Getafe i Copa del Rey.

Messi for Barcelona

Lionel Messi (Photo by Manuel Queimadelos Alonso/Getty Images)

Ballon d’Or – 1-2-3 og ja

I 2006/07 blev han nummer 3 i Ballon d’Or-kåringen på trods af, at FC Barcelona ikke havde vundet nogen trofæer. Han fortsatte med at udvikle sig i 2007/08-sæsonen, hvor han scorede 16 gange og lagde op til 10 mål i 40 kampe. I 2008/09-sæsonen, da Ronaldinho havde forladt holdet, trådte Lionel Messi for alvor i karakter. Han formåede at holde sig fri for skader hele sæsonen, og det kastede 51 kampe af sig, hvortil der blev scoret 38 mål. Den argentinske offensivspiller var hovedmanden bag Barcas triumfer i Copa del Rey og Champions League i den sæson. Han scorede i begge finalerne. I 2009 vandt han endelig Ballon d’Or.

Hvor langt kan han gå, den unge Lionel ”Leo” Messi?

Han blev Barcelonas topscorer i La Liga i 2009/10-sæsonen. Her lykkedes det ham at udligne Ronaldos historik fra 1996/97-sæsonen med 34 mål. Han scorede målet mod Estudiantes i VM for klubhold, som senere viste sig at være nok til at Barcelona vandt turneringen. Stadig sulten for succes tog argentineren skridtet videre i den efterfølgende sæson, 2010/11. Her scorede han intet mindre end 53 betydningsfulde mål. En spansk rekord, som kun Cristiano Ronaldo kunne matche (også i den sæson).

Champions League

Messi spillede også denne sæson en vigtig rolle i Barcelonas triumf i Champions League. Finalen blev spillet på Wembley i London, og her scorede argentineren noget af et drøn uden for feltet. Et mål, der bragte Barcelona foran. I 2011 vandt han Ballon d’Or for tredje gang i karrieren. En statistik kun Johan Cruyff, Michel Platini og Marco van Basten indtil da kunne bryste sig af. Året efter vandt Messi så Ballon d’Or for fjerde gang. Sæsonen 2011/12 er også lig med den sæson, hvor han gik forbi César Rodriguez’ rekord som den mest scorende spiller i FC Barcelona. Således scorede han sit 233. mål i 5-3-sejren over Granada den 20. marts 2012, hvor han i øvrigt scorede et formidabelt hattrick.

Legenden vokser

To uger tidligere, den 7. marts 2012, havde fodboldverdenen måbende kunne se til, mens han efterlod et Bayer Leverkusen-mandskab sønderknuste. Argentineren scorede intet mindre end fem gange! Den 5. maj 2012 blev legenden om Lionel Messi udbygget. I en kamp mod Espanyol, som indeholdt fire mål (for tredje gang i karrieren scorede han fire mål i samme kamp), lykkedes det argentineren at komme op på 50 ligamål. En statistik, som er fuldstændig formidabel og uden fortilfælde i den spanske La Liga. Han sluttede kalenderåret 2012 af med en ny række. I løbet af 2012 blev det til i alt 91 mål.

Noget af en serie…

2012/13-sæsonen skulle også føre til nærmest uforklarlige bedrifter for FC Barcelona og Lionel Messi. Argentineren scorede 19 gange i træk, indtil en skade ude mod PSG betød, at Messi tabte form i resten af Champions League-turneringen. På den hjemlige front var Messi nøglen, der skulle få FC Barcelona til at hænge sammen. I overlegen stil sikrede catalanerne sig ligatitlen med 100 point, som de i løbet af 38 kampe havde skrabet sammen. Messi blev topscorer med 46 mål i ligaen, og da sæsonen sluttede havde Messi leveret 60 mål i 50 kampe i alle turneringer.

Messi med den gyldne støvle

Lionel Messi of FC Barcelona holds the Golden Boot trophy (Photo by Alex Caparros/Getty Images)

Nedtur men med mål

Den efterfølgende sæson, 2013/14, var et svært år for Barcelonas nummer 10. Dette år blev i særdeleshed svært på grund af et ikke ubetydeligt antal skader. Messi pådrog sig en skade i november 2013, hvilket betød, at han gik glip af mere end en måned af den sæson. Ikke desto mindre formåede han stadigvæk at score 41 mål i 46 kampe i sæsonen, heraf blev 28 scoret i La Liga, 5 blev scoret i Copa del Rey, og 8 blev scoret i Champions League.

331 mål!

Messi optrådte i ligasammenhæng for 250. gang i en Copa del Rey-kamp mod Levante UD i den sæson, mens han også nåede sin 400. kamp for Barcelona i alle turneringer. Svimlende 331 basser havde den lille argentiner fra Rosario-egnen sendt i nettet.

Sæsonen da…

2014/15 vil nok gå over i historien som en af Messis mest imponerende sæsoner nogensinde. Messi var en af arkitekterne bag en af de største bedrifter i klubbens historie, da den for anden gang siden 1899 vandt en ”The Treble”. Således blev det til sejr i både ligaen, pokalturneringen og Champions League.

Takket være hans 56 mål i alle tre turneringer, stod Messi bag to næsten uvirkelige rekorder. Første gang da han hjemme på Camp Nou i en kamp mod Sevilla, strøg forbi Telmo Zarras 251 karrieremål og dermed blev klubbens mest scorende spiller i ligaen nogensinde. Den anden rekord, han satte i den sæson, var mod APOEL Nicosia, hvor han scorede et hattrick. Her gik Messi forbi Raúls 71 Champions League-mål, og blev den mest scorende spiller i Champions League nogensinde.

Ballon d’Or nummer fem!

Argentinerens imponerende formkurve resulterede i en Ballon d’Or i januar 2016. Messi har nu vundet den eftertragtede guldbold fem gange i løbet af sin karriere. En statistik den evige rival, Cristiano Ronaldo, udlignede i januar 2018.

Den 23. april 2016 satte han endnu en nærmest vanvittig milepæl. Leo Messi nåede op på 500 mål på førsteholdet takket være det kampvindende mål i El Clásico. Det var i en ligakamp mod Real Madrid på Santiago Bernabeu, som sluttede 3-2 i catalanernes favør.

El Capitan

Messi er også holdkaptajn på det argentinske landshold. Han har medvirket i tre VM-slutrunder (2006, 2010 og 2014) og tre Copa América-turneringer (2007, 2011 og 2015). I sommeren 2008 medvirkede han også ved de olympiske lege i Beijing og kom hjem med en guldmedalje.

Lionel Messi med gult hår

Lionel Messi mod Celtic FC (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)

Lionel Messis Idol:

Lionel Messi har afsløret, at han i sin barndom var stor beundrer af Diego Maradona. Han nød også at se Pablo Aimar spille. Flere nuværende fodboldstjerner, såsom Dortmund-profilen Christian Pulisic, har offentlig fortalt om deres beundring af den argentinske verdensstjerne.

Fattige kår

Lionel Messi blev født af Jorge Messi og Celia Cuccittini i byen Rosaria, som ligger i Santa Fe-provinsen i Argentina. Han har tre søskende, to storebrødre, Rodrigo og Matias, og en søster, der hedder Maria Sol. Hans far arbejdede på en stålfabrik i byen, mens hans mor ernærede sig  som rengøringsassistent på deltid.

Start som 5-årig

Som femårig begyndte Messi sin fodboldkarriere i klubben Grandoli, som var den lokale klub, hvor hans far, Jorge, også var træner. Da han fyldte otte år spillede han for Newell’s Old Boys. Årgangen, som Messi spillede på, indeholdt en vis portion talent. Således tabte de blot en enkelt turneringskamp i de kommende fire år. Det var deres fælles interesse for spillet og deres formidable færdigheder, som resulterede i tildelingen af øgenavnet ’87-maskinen’.

På vej mod at blive dværg?

Desværre blev Messi ramt af en ubalance i hans hormonregister, der standsede hans naturlige vækst som 11-årig. Selvom han var født med et usædvanligt stort talent var der ingen klubber i området, som ville hjælpe den purunge knægt med behandling. Argentina var på vejen mod statsbankerot, og der manglede penge alle steder. Behandlinger med væksthormoner er dyre, og familien havde ikke råd. Men…

Barcelona er redningsmand

Det var heromkring, at FC Barcelona trådte i karakter, da de hørte om den talentfulde dreng fra Rosario-egnen. Daværende sportsdirektør i klubben, Carlos Rexach, hentede ham til klubben, og lovede Messi, at han nok skulle betale regningerne for behandlinger og medicin…

13-årig skifter verdensdel

På én betingelse. Messi skulle skifte til Barcelona. En stor beslutning for en 13-årig dreng, der måtte finde sig i at skulle forlade sine holdkammerater og sit hjemland i jagten på at realisere drengedrømmen.

Hvordan ser det ud for Messi på den private front?

Messi har haft en del romantiske forhold i løbet af sit 30-årige liv, før han (til sidst?) slog sig ned med Antonella Roccuzzo. I midten af nullerne kom han sammen med Macarena Lemos, en kvinde fra hans hjemby, Rosario. Det siges også, at han har haft et tæt forhold til den argentinske supermodel, Luciana Salazar.

Gift

Messi blev først set sammen med hans nuværende kone, Roccuzzo, til et karneval i byen Sitges efter derbyopgøret mellem Barcelona og Espanyol. En slægtning(!) til Roccuzzo fødte deres første barn, Thiago, den 2. november 2012, mens deres andet barn, Mateo, kom til verden den 11. september 2015. Efter adskillige år med Roccuzzo som kæreste, friede han til hende, og de to blev gift den 30. juni 2017 på hjemegnen i Argentina. Deres bryllup blev afholdt på et luksushotel, Hotel City Center, i Rosario.

Skattesvindel

Af nævneværdige skandaler er der især den såkaldte skattesag, hvor han sammen med sin far blev anklaget og dømt for hvidvaskning og skattesvindel. Sagen endte under stor mediebevågenhed i juli 2016 med domme for skattesvig i en spansk retssag. Far og søn blev idømt en straf på 21 måneders betinget fængsel, ligesom de også skulle betale et samlet beløb på 25 millioner kroner i bøde. Der er nok mange fans som er glade for at Messis dom kun er betinget – hold loven!

Statistik:

Lionel Messi har spillet i alt 734 kampe for både klub- og landshold. Han har 591 mål og 241 oplæg på samvittigheden. I klubregi er det blevet til 611 optrædener og 530 mål samt 204 oplæg. I La Liga alene har Messi spillet 400 kampe med 366 mål og 145 oplæg . I europæisk sammenhæng har argentineren scoret 97 gange og assisteret 26 i 121 optrædener. Intet mindre end imponerende og behagelig statistik at læse. I løbet af karrieren er det blevet til

 1. tre Europæisk Super Cup-titler,
 2. fire Champions League-titler,
 3. syv spanske Super Cups,
 4. tre Verdensmesterskaber for Klubhold-titler,
 5. fem gange spansk pokalvinder
 6. og intet mindre end otte La Liga-trofæer.
Messi i Copa America

Messi og Argentina mod Chile i Copa America (Photo by Elsa/Getty Images)

Højdepunkter i karrieren

Hans bedste resultater har han opnået for FC Barcelona. I løbet af tiden som Barcelona-spiller er det blevet til utallige mindeværdige sejre. Således vandt man på en periode over fem år med 8-0 hele fire gange. Første gang skete det imod Almeria i november 2010, mens Osasuna i september 2011 nød samme tur. I maj 2015 og april 2016 blev det til samme cifre over Cordoba og Deportiva la Coruña.

Lionel Messis Landsholdskarriere:

Lionel har, ikke underligt, spillet mange kampe for Argentinas landshold. I alt er det blevet til 123 kampe og 61 mål for argentinerne. Messi fik sin landsholdsdebut i en venskabskamp mod Ungarn i august 2005. Han blev skiftet ind i det 63. minut, men blev udvist blot ti minutter efter, da han slog ud med albuen efter en spiller, som havde revet ham i trøjen.

Første landsholdsmål: Messi scorede sit første landsholdsmål, da han i en kamp mod Kroatien den 1. marts 2006 fandt vej til netmaskerne. Messi hjalp Argentina til en placering i midten af podiet ved OL i Beijing i 2008, hvor det lykkedes et ungt, argentinsk mandskab at hente guld.

Ouch!

Han var en del af det landshold, der ved VM i 2010, under ledelse af Diego Maradona, blev slået ud til Tyskland med en 4-0-lussing i kvartfinalen. Messi forlod slutrunden i Sydafrika uden mål eller gode præstationer i bagagen. Messi sneg sig i 2013 forbi Maradona som rekordindehaver, da han med et hattrick mod Guatemala blev Argentinas mest scorende spiller nogensinde. Heller ikke ved VM i 2014 lykkedes det Messi at give lidt tilbage til de argentinske fans. Argentina blev slået af Tyskland i finalen. Ved Copa América-finalen i 2016 brændte Messi et skud i straffesparkskonkurrence mod Chile, som også året før havde slået argentinerne ud.

Farvel til landsholdet?

Efter nederlaget annoncerede Messi, at han ville trække sig tilbage fra landsholdsfodbold. En beslutning, han dog genovervejede (puha), og senere hen indvilligede Messi i atter at optræde for Argentina.

Argentina Messi

Hvad bringer fremtiden for Lionel Messi?

I november 2017 var der vedvarende rygter om, at Messi ikke ville forlænge sin kontrakt, som oprindeligt udløb i sommeren 2020. Der blev spekuleret i, hvorvidt han ville vende hjem til Argentina og Newell’s Old Boys. Spekulationerne blev dog gjort til skamme, da han i slutningen af måneden stolt kunne meddele, at han og Barcelona nu havde fået papir på hinanden frem til sommeren 2021. Men mon ikke, at han ved kontraktudløb i 2021 kigger tilbage på en flot karriere, og beslutter sig for at vende hjem til der, hvor det hele startede? Det håber de nok på i Rosario.

Sensationel og unik

Messi er en fremragende, sensationel og unik spiller. Han er applauderende kreativ, har fantastiske individuelle færdigheder, og er i stand til konstant at gøre livet surt for modstandernes forsvar.

Kejtfodet er ok! 

Som en naturlig venstrefodet spiller, er han særdeles alsidig. Han kan både spille positionerne i midten af banen, mens han også er i stand til at spille på begge kanter, selvom det er som højre kant, at han føler sig mest komfortabel. Han er ikke særlig høj, men hans fart og fysiske formåen gør ham alligevel til en svær nød at knække for mange forsvarsspillere i verdenen. Han er også en specialist i dødboldssituationer, især frispark og straffespark.

Unik

Hans koldblodighed og evne til at tage ansvar er en andre egenskaber, som simpelthen gør Lionel Messi til en værdig kandidat som den bedste fodboldspiller på planeten.

Læs også om hans store rival Cristiano Ronaldo

Portrættet opdateres løbende. Seneste opdateret den 15.03.2018

Opdatering: For nylig scorede Lionel Messi sit 100. mål i Champions League. Det gjorde han i returopgøret mod Chelsea i Champions League, hvor FC Barcelona i øvrigt avancerede til kvartfinalen. Således blev Andreas Christensen og co. sammenlagt slået ud med 4-1.