Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo er en portugisisk fodboldspiller. Han har spillet for den spanske kongeklub, Real Madrid, siden skiftet fra Manchester United i sommeren 2009. Fra og med sommeren 2018 spiller han dog for Juventus fra Italien.

Med skiftet til Real Madrid slog Cristiano Ronaldo dengang alle rekorder og blev for en kort stund spilleren med den højeste overgangssum i fodboldhistorien. Den dyrt indkøbte spiller – han kostede 80 millioner pund (672 millioner kroner) – blev præsenteret på Santiago Bernabeu, hvor 80.000 ellevilde fans tiljublede deres nye konge. Ronaldo har igennem sin karriere haft masser af individuel, klubmæssig og landsholds succes. Han har slået masser af rekorder, mens han har optrådt for Manchester United og Real Madrid.

Verdens bedste? 

Der blev i marts 2017 indviet en buste af ham i lufthavnen i Madeira – det siger lidt om hans betydning for det lille øsamfund. Selvtilliden fejler da heller ikke noget hos Ronaldo, der har udråbt sig selv som verdens bedste spiller i historien (sic!). Cristiano Ronaldos far, José Dinis Aveiro, var træner i klubben, Andorinha, og det var på grund af ham, at han begyndte at spille fodbold. Han var purung men fik hurtigt smag for fodboldens forunderlige verden.

Ronaldo er opkaldt efter Ronald Reagan!

Hans navn, Cristiano Ronaldo, har faderen valgt at give ham, idet han var betaget af og en stor beundrer af USA’s daværende præsident, Ronald Reagan.

Fulde navn: Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro

Klub: Siden sommeren 2018 har han tørnet ud for Juventus i Italien.

Cristiano Ronaldo Løn

Den portugisiske verdensstjerne tjener ugentligt 2,3 millioner kroner. Det svarer til knap fire kroner i sekundet. Hans tidligere kontrakt med Real Madrid beløb var på 1,5 millioner kroner. Portugiserens kontrakt med klubben blev fornyet i november 2016 og løber nu frem til sommeren 2021. Hans reelle indtjening er dog markant højere. Ifølge en artikel i Forbes tjente han 93 millioner dollars i 2017.

Land: Portugal. Han er født og opvokset på øgruppen Madeira, som ligger vest for Portugal og er en del af Portugal. Madeira var tidligere en strategisk vigtig ø, da den var en vigtig del af den rute, der gik mellem kolonimagten Portugal og den nye verden i Sydamerika. Ronaldo fik sin opvækst i byen Funchal, som er den største by på øen. Det var også her, at han for første gang stiftede bekendtskab med en fodbold.

Født: Cristiano Ronaldo blev født den 5. februar 1985 i byen Funchal på Madeira. Det var i øvrigt en tirsdag og det var den 36. dag i kalenderåret 1985.

Højde: Cristiano Ronaldo er 1,87 meter høj. Det er et godt stykke over den gennemsnitlige højde for mænd i Portugal (1,74 meter).

Vægt: Den seneste vægtmåling hos Real Madrid afslørede, at Cristiano Ronaldo vejer 84 kilo. Det betyder, at portugiseren besidder en BMI på 24,02 og tildeler ham en plads i kategorien ‘en relativ tung fodboldspiller’. H

Position: Cristiano Ronaldo er en forholdsvis alsidig fodboldspiller. Han kan bruge højre og venstre ben lige godt. Således kan han spille på begge kanter, og han er også i stand til at udfylde den centrale position i offensiven. Hovedsageligt er han dog blevet brugt som venstre kant. En position, som passer ham fremragende, da han her kan lave sine berømte eksplosive ryk ind i banen og dermed ofte snøre modstandernes bageste geledder fuldstændigt.  Normalt er Ronaldo en målfarlig herre og han scorede 25 mål i 29 La Liga-kampe i 2015/26 sæsonen.

Cristiano Ronaldo – Klubhistorie:

Ronaldos tidlige fodboldopvækst begyndte, da han som seks-årig meldte sig ind i den lokale fodboldklub i hans område, Andorinha CF.

Den første professionelle kontrakt – Nacional

Ronaldo gjorde sig gradvist bemærket på den lille ø og tiltrak sig opmærksomhed fra Madeiras største klub, Clube Desportivo Nacional. De tog chancen og skrev kontrakt med den bare 10 år gamle ‘gadedreng’. Til Nacionals store fortrydelse kunne de ikke holde på ham særligt længe. En prøvetræning hos rivalerne fra Sporting Lissabon, der varede tre dage, blev den næste destination på portugiserens rejse.

Skiftet til en af Portugals største klubber

Således stod en af Portugals største klubber, Sporting Lissabon, klar med en kontrakt til Ronaldo blot to år efter skiftet til Nacional. En gylden chance for Ronaldo, der spillede adskillige kampe for klubbens forskellige ungdomshold. Som 17-årig blev hans drømme realiseret, da han fik debut på klubbens førstehold. Hans talent blev hurtigt omtalt ofte i den nationale presse, og hans evner til at splitte forsvar ad, betages mange stadig af den dag i dag.

Manchester United får øje på Ronaldo

Efter en succesfuld sæson for Sporting Clube de Portugal (ofte fejlagtigt omtalt som Sporting Lissabon), vakte han interesse hos flere af Europas kraftcentre. Derfor sagde han i 2003 ja, da Manchester United uden tøven tilbød ham en kontrakt. Han blev lynhurtigt en sensation, og blev meget kort efter skiftet til Manchester United anset som en af de bedste offensivspillere i fodboldverdenen. Hans bedste sæson hos United kom, da han i 2007/2008-sæsonen scorede i alt 42 mål i ligaen og pokalturneringerne.

Den Gyldne Støvle og årets spiller 2008

Det medvirkede, at han fik tildelt ’Den Gyldne Støvle’ som et bevis på, at han havde været Europas mest målflittige herre i den sæson, med 31 mål i Premier League. Efter at have hjulpet Manchester United på vej mod Champions League-guldet i 2008, blev han kåret som årets spiller af det internationale fodboldforbund, FIFA. Han medvirkede også i Champions League-finalen i 2009. Her måtte The Red Devils dog lide et nederlag til FC Barcelona.

Farvel til Manchester United og hola til Spaniens hovedstad

Efter imponerende præstationer hos Manchester United i Premier League og Champions League, blev Ronaldo i sommeren 2009 solgt til en af Europas største klubber, Real Madrid. Portugiseren havde igennem længere tid udtrykt ønske om at komme til den spanske kongeklub. Hans imponerende evne til at score mål fortsætte i den spanske hovedstad. I 2010/11-sæsonen satte han således rekord i den spanske liga med 40 ligamål i den bedste spanske række (en rekord, Lionel Messi i den efterfølgende sæson blev indehaver af med 50 ligamål). I 2011/12-sæsonen hjalp han Real Madrid til guldmedaljer i La Liga, da han satte sin egen personlige rekord med 46 mål i La Liga den sæson.

Ronaldo rush

Et af Ronaldos kendetegn er hans speed med bold

Ronaldos målnæse og de mange priser

I kalenderåret 2013 blev det til i alt 66 mål i 56 optrædener for Real Madrid og det portugisiske landshold. Derfor blev han på retfærdig vis også kåret som årets spiller af FIFA det år (årets spiller blev omdøbt til Ballon d’Or – Den Gyldne Bold i 2010). I 2014 blev det til 52 mål i 43 kampe, og han førte Real Madrid til en Champions League-titel, som resulterede i endnu en Ballon d’Or-pris. I 2014/15-sæsonen nettede han 48 gange i La Liga. Ronaldo scorede i oktober 2015 sit 324. mål for Real Madrid, og dermed blev han klubbens mest scorende spiller nogensinde.

Champions League-sejr + den fjerde og femte Ballon d’Or

Han scorede 35 La Liga-mål i 2015/16-sæsonen, hvor det i øvrigt også blev til en Champions League-titel for Real Madrid. Det blev den 11. gang i historien, at Real Madrid havde løftet trofæet i Europas fornemmeste turnering. For hans bedrifter den sæson blev han belønnet med sin fjerde Ballon d’Or. 42 mål blev det til i den efterfølgende sæson, hvor holdet vandt både La Liga og Champions League. På baggrund af disse præstationer blev han for femte gang i sin karriere givet en Ballon d’Or.

Cristiano Ronaldo på landsholdsplan

Hjemme i Portugal og på alverdens udebaner med det portugisiske landshold er det også blevet til både gode og dårlige oplevelser. Ronaldo fik sin debut på det portugisiske landshold i august 2003 i en kamp mod Kazakhstan (fire dage efter hans debut for Manchester United). Han spillede en afgørende betydning for Portugals fjerdeplads ved VM i Tyskland i 2006.

Anfører og efterfølgende succes

I 2008 blev han belønnet for sine fine præstationer på landsholdet. Han blev udråbt som anfører.  Ronaldos fornemme præstationer ved EM-slutrunden i 2012 gav en semifinaleplads til Portugal. Portugiserne blev slået ud af den evige rival, Spanien, i en nervepirrende straffesparkskonkurrence. VM i 2014 var dog ikke nogen dans på roser for Ronaldo. Portugal-mandskabet præsterede ikke på samme fornemme niveau, man hidtil havde set fra dem, og de blev elimineret allerede i gruppespillet. Det blev dog meget bedre to år senere ved EM i Frankrig i 2016.

Europamester! 

Sammen med resten af det portugisiske landshold kunne han ved turneringens ende kalde sig for sejrherre og løfte det altid eftertragtede EM-trofæ. Guldet ved Europamesterskabet var landets første store titel nogensinde, og det er den stolteste dag i fodbold Portugals historie.

Cristiano Ronaldos idol: 

I begyndelsen af januar 2016 udtalte Ronaldo til den britiske avis, Daily Mail, at han ikke havde haft en enkelt spiller, som han havde set op til i løbet af sin opvækst. I stedet for holdt han øje med stjernerne på det portugisiske landshold, som blandt andre bestod af Luis Figo, Rui Costa og Fernando Couto.

Forud for klubbernes kommende møde på Bernabeu i februar 2018 udtalte PSG-spilleren, Kylian Mbappé, at han som barn havde set meget op til Cristiano Ronaldo, og den franske angriber er nok ikke den eneste, der har haft en plakat eller to hængende af portugiseren på værelset.

Hvordan ser det ud for Cristiano Ronaldo på den private front?

Cristiano Ronaldo blev født på Madeira, hvor hans forældre, faderen José Dinis Aveiro og moderen Maria Dolores dos Aviero, også selv voksede op. Hans far var gartner, mens moderen ernærede sig som kok. Ronaldo var det yngste barn af en børneflok på fire, der foruden Cristiano Ronaldo også bestod af en til søn og to døtre.

Bortvist fra skolen

Som ganske ung blev Ronaldo bortvist fra skolen, da han angreb sin lærer med en stol. Han havde altid haft talent for fodbold, og da han var 14 år tog han en skelsættende beslutning i hans liv. Han ville koncentrere sig fuldt ud om at blive professionel fodboldspiller.

Mange kærester i årenes løb

Cristiano Ronaldo har været i en del forhold i løbet af sit liv. Blandt andet med de engelske modeller Gemma Atkinson og Alice Goodwin – altså ikke samtidigt! Ronaldos søn blev født den 17. juni 2010, og blev døbt … Cristiano! Den portugisiske superstjerne har endnu ikke løftet sløret for moderens identitet. Ronaldo havde et romantisk forhold til den russiske supermodel, Irina Shayk, der varede fem år; fra 2010 til 2015.

Ronaldo har fire børn i alt 

I øjeblikket er han kærester med Georgina Rodriguez, som han offentligt har dannet par med siden slutningen af 2016. De har sammen datteren Alena Martina, som blev født den 12. november 2017. Foruden Cristiano Ronaldo Jr. og Alena Martina er han også far til hans søn Mateo Ronaldo og datteren Eva Maria dos Santos. De to sidstnævnte kom til verden ved hjælp af en rugemor i sommeren 2017.

Statistik: Cristiano Ronaldo har en imponerende statistik! Således spillede han 418 kampe og scorede 422 mål hos Real Madrid.

Højdepunkterne i karrieren

Ronaldo har opnået mange gode resultater i løbet af karrieren. Alene kalenderåret 2015 bød på uforglemmelige sejre som 10-2 over Rayo Vallecano og 9-1 over Granada. Hans individuelle bedste resultater taler dog også sit klare og tydelige sprog.

  1. Fem gange har han vundet Ballon d’Or.
  2. Fire gange er han blevet kåret som årets spiller af UEFA.
  3. 15 gange er han blevet topscorer.
  4. 4 gange Champions League-vinder.

3 gange Premier League-mester. To spanske mesterskaber og en hel masse andre bedrifter, som portugiseren har opnået. Der er så svimlende mange højdepunkter i karrieren. Men hvis man alligevel skal udpege et enkelt højdepunkt, må det være i 2016. Her fik han endelig hævn fra finalenederlaget ved EM i 2004.

Lederen Christiano Ronaldo

I 2004 var Portugal vært for EM, og her tabte man på sensationel vis til Grækenland i finalen. Men Portugal fik som sagt hævn. 2016 blev nemlig året, hvor Ronaldo kunne løfte EM-trofæet med tårer i øjnene, og det er et af de, for mange uopnåelige mål, man som ung knægt kan sætte sig, mens man løber rundt som mr. nobody på fodboldbanen. Ronaldo selv blev dog udskiftet efter 25 minutter af finalen. Holdkammeraterne har dog beskrevet ham som en vigtig faktor for succesen. Således udtalte en af Portugals backer, Cedric, at han gav dem motiverende ord og selvtillid fra sidelinjen.

Cristiano Ronaldo: Landsholdskarriere:

Cristiano Ronaldo fik en forsmag på livet som landsholdsspiller, da han i februar 2001 fik debut på Portugals U15-landshold. Hurtigt blev han dog rykket op på U17-landsholdet, da hans fodboldkundskaber med nemhed overgik både sine holdkammerater og modstanderes. I oktober 2001 fik han debut på U17-landsholdet, hvor det blev til syv kampe og fem mål. To år senere, i august 2003, debuterede han på Portugals voksne landshold. Siden dengang har Ronaldo gennemgået en kæmpemæssig udvikling, og han har endda prøvet at vinde EM. Den portugisiske superstjerne har i alt optrådt 147 gange i den portugisiske landsholdstrøje, og han har fundet vej til netmaskerne 79 gange.

Ronaldo med attitude

Ronaldo med attitude

Hvad bringer fremtiden?

I slutningen af 2017 skrev Daily Mail en artikel, der indikerede, at Ronaldo kunne være på vej væk fra Real Madrid i sommeren 2018. Daily Star skrev i begyndelsen af 2018, at portugiserens fremtid på Bernabeu kunne være i fare, forbi den spanske kongeklub var blevet tilbudt Chelsea-stjernen, Eden Hazard, og Bayern Münchens giftige angriber, Robert Lewandowski. Om der er hold i de rygter, vil tiden vise, men Independent skrev i sommeren 2017, at Ronaldo ikke selv følte, at han havde vundet det sidste trofæ med Real Madrid. En eventuel skilsmisse vil dog blive en hård nød at knække for mange af Real Madrids fans, der i lang tid har set kongeklubben og Ronaldo som uadskillelige partnere.

Udsat for meget kærlighed – men også had

Ronaldo er ‘pæn’ og også meget selvbevidst. Han har derfor mange fans, men er også et hadeobjekt for mange, som synes han bare er alt for ‘selvfed’. Der er  noget jantelov i det, men en type som Ronaldo vil naturligt dele vandene. En ting kan næsten alle dog blive enige om – også dem, der synes han er en klam latinofrikadelle – Han er en fantastisk fodboldspiller.

Cristiano Ronaldo er et symbol på disciplin og professionalisme

Cristiano Ronaldo har mange kendetegn, som gør ham en elskværdig person både på og uden for banen. En bruger på Quora har tilkendegivet, at han blandt andet synes godt om portugiserens disciplin og professionalisme. Foruden de to vigtige egenskaber, så beskrives Ronaldo også som en ægte person og den ideelle storebror for spillere, der ikke har været i klubben i lang tid. Blandt andet kan nævnes, at han i 2007, da Nani skiftede til Manchester United, hjalp hans landsmand med at falde til i Manchester og i klubben. Her lod han Nani overnatte i sit eget hjem, mens den nyankomne United-spiller fik ro til at finde sit eget sted i Manchester.

Ronaldo er en leder på banen

På banen er der tale om en leder, og som var det en dirigent, orkestrerer han sine holdkammerater i samme retning og går ofte forrest. Som spiller er han ekstremt fokuseret og opsat på at nå sine mål. Hans flotte frisparksmål og drømmekasser i ny og næ er prikken over i’et. Ronaldo er uden tvivl en af de bedste fodboldspillere i historien.

Læs også om Christian Eriksen eller Luis Suarez

OpdateringCristiano Ronaldo spillede en vital og afgørende rolle, da Real Madrid ekspederede PSG ud af Champions League i foråret 2018. Således scorede han tre af Real Madrids i alt fem mål, da man sammenlagt slog pariserne ud med 5-2.

Ligeledes var han i 2018 med til at vinde mod Liverpool i Champions League-finalen. En sejr på 3-1 sendte trofæet med de store ører hjem til den spanske hovedstad for tredje år i træk.

I sommeren 2018 skiftede han også Real Madrid ud med Juventus. Nu imponerer han i den italienske Serie A. Formen har han holdt ved lige.