Luis Suarez

Luis Suarez er stjerneangriberen for det uruguayanske landshold. Han har spillet for både Ajax og Liverpool, før han skiftede til FC Barcelona. Han kom under en kamp ved VM i 2014 i offentlighedens søgelys, da han valgte at bide den italienske forsvarsspiller, Giorgio Chiellini. Han betragtes dog stadig som en af de bedste angribere i verden og har både været topscorer i Europa og vinder af ‘Den Gyldne Støvle’ to gange.

Hård barndom 

Hans aggressive natur på banen stammer fra hans svære barndom, som blandt andet indeholdt fattigdom, og en familie, der gik i itu, da faderen valgte at smække døren, og lod moderen stå alene med syv børn. Hans barndomskæreste, Sofia Balbi, som han senere hen også giftede sig med, har været den person, der har reddet Suárez fra mange svære situationer. I dag er han en af de bedst betalte fodboldspillere i verden.

Fulde navn: Luis Alberto Suarez Diaz

Klub: Luis Suarez spiller for FC Barcelona.

Løn: Luiz Suarez tjener 2,5 millioner kroner om ugen, svarende til 120 millioner kroner hvert år frem til sommeren 2021, hvor hans kontrakt med FC Barcelona udløber.

Land: Uruguay.

Født: Luis Suarez er født den 24. januar 1987 i byen Salto i Uruguay.

Højde: Luis Suarez er 1,82 meter høj. Det er et stykke over den gennemsnitlige højde for mænd i Uruguay, som i 2015 var 1,70 meter.

Vægt: Luis Suarez vejede 86 kilo, da FC Barcelona senest foretog en vægtmåling blandt sine spillere.

Position: Han opererer primært som angriber.

Luis Suarez

Luis Suarez (Photo by Alex Caparros/Getty Images)

Luis Suarez Klubhistorie

Han spillede sin første professionelle kamp for den uruguayanske klub, Nacional, i en kamp i den sydamerikanske turnering, Copa Libertadores. Selvom kampen endte med et 3-2-nederlag, scorede Suarez sit første mål som senior med et imponerende saksespark. Han skulle få i alt 34 kampe for Nacional med 12 mål til følge. Han var deres primære angriber i sæsonen 2005/06, hvor det blev til et mesterskab i den bedste liga i Uruguay.

Suarez skifter til Europa

Efter U/20-VM i Canada i 2007, fik han tilbud fra de hollandske klubber, Groningen og AFC Ajax Amsterdam. Han tiltrådte Groningen for en kort stund, for efterfølgende at blive hentet af Ajax for en overgangssum på 7,5 millioner euro (55 millioner kroner). Under hans fem år lange ophold i den hollandske hovedstad, blev det til 111 mål i 159 kampe. Han blev også kåret til årets spiller i Holland i hans første sæson for klubben.

Fra Holland til England

Dernæst skiftede han til Liverpool FC for 170 millioner kroner, og blev en af de dyreste spillere, der foretog et skifte i 2011. Under opholdet i Merseyside-klubben vandt han flere individuelle priser, deriblandt ‘Årets spiller i Premier League’.

Tættere på familien – skiftet til Cataloniens hovedstad

Luis ville være tættere på sin kæreste, så derfor skiftede han Liverpool ud til fordel for FC Barcelona for over 600 millioner kroner i 2014. Han fungerede i en periode som den ene af tre angribere i en ‘drømmetrio’, der bestod af Lionel Messi og Neymar. Efter skiftet var han en del af det mandskab, der for anden gang i historien opnåede historiske resultater med Barcelona. Således vandt Blaugrana sin anden treble i løbet af den 119-årige periode, klubben har eksisteret. Treblen bestod af et mesterskab i La Liga, en Copa del Rey-sejr og triumf i Champions League.

Idol: I et interview med engelske Mirror i juni 2017 afslørede Suarez sine idoler. Da han som en ung, lovende spiller tørnede ud i Uruguay så han op til Enzo Francescoli og Gabriel Batistuta.

Tidlige liv:

Luis Alberto Suarez Diaz blev født den 24. januar 1987 i byen Salto i Uruguay. Hans forældre er Rodolfo (far) og Sandra Suarez (mor). Hans far var rengøringsassisten med en fattig og blandet baggrund med afrikanske aner. Hans familie flyttede til hovedstaden i Uruguay, Montevideo, for at få fast arbejde, da Luis var syv år gammel. Suarez har syv søskende, og de voksede op under trange kår, og de havde end ikke råd til rigtige fodboldstøvler til Luis. Dette stoppede dog ikke Luis fra at jagte sin drøm som professionel fodboldspiller.

De havde end ikke råd til rigtige fodboldstøvler til Luis

Hans mor bakkede ham op og fik ham meldt ind i en af de rigeste klubber i Montevideo, Urreta. Suarez scorede hattrick i sin første kamp for klubben, hvor han kom på banen som indskifter. Fra den dag af så han sig aldrig tilbage.

Da han var ni år, og spillede for Urreta, blev han opdaget af talentspejderen i Nacional, Wilson Pirez. Da han var 12 år gammel, forlod faderen familien. Dermed skulle hans mor og mormor kæmpe med at opdrage de mange børn. Dengang var Suarez i gang med at grundlægge sin professionelle fodboldkarriere i Nacional.

Han befandt sig i det forkerte miljø og så ofte dybt i flasken – i en meget ung alder. Hans liv ændrede sig dog, da han som 15-årig mødte Sofia Balbi, som han er gift med i dag. Hun har haft en positiv betydning på hans liv.    

Luis Suarez løber

Luis Suarez of Barcelona (Photo by David Ramos/Getty Images)

Privatliv:

Han har syv søskende. Hans storebror, Paolo Suarez, ernærer sig også som professionel fodboldspiller og har blandt andet spillet i den bedste række i Guatemala. I privaten danner han par sammen med Sofia Balbi, som han har to børn med. Sønnen Benjamin og datteren Delfina. Han har altid været meget tæt på sin kone, og hun har været hans primære støtte igennem livet.

Skandalerne:

I 2010 var han involveret i en stor skandale, da han tog hånden til hjælp i en kamp mod Ghana. En bold var på vej i målet, og her stoppede Suarez bolden fra at gå i nettet, da han parerede med hånden. En opgave, som ellers kun er målmanden forundt. Suarez blev udvist, men Uruguay endte immervæk med at gå videre.

Han har også fået bøder for racisme, at nikke en skalle til en dommer, at lave obskure gestusser til publikum, og for at bide en anden spiller tre gange. Den hollandske avis, De Telegraaf, gav ham under opholdet i Ajax ham det følgende kælenavn: “Kannibalen i Ajax” efter gentagende aktioner, hvor han havde bidt eller forsøgt på at bide modstanderen.

Uden for banen har han reklameret for mange firmaer, heriblandt Adidas, Pepsi og Samsung for at nævne et par få.  

Statistik: For Luis Suarez er det blevet til over 100 kampe i La Liga med over 90 mål scoret. I Premier League spillede han også over 100 kampe med over 60 mål til følge. På landshold er det blevet til 95 kampe og 49 mål.

Bedste resultater:

Suarez anses stadig som en af de bedste angribere i verden. Han har vundet prisen som europæisk topscorer to gange, og ‘Den Gyldne Støvle’ ligeledes to gange. Han har været på det vindende hold i adskillige turneringer. For bare at nævne i flæng: Den uruguayanske liga, Champions League, den hollandske liga og den spanske liga har han triumferet i. Derudover har han også modtaget en række priser som turneringens bedste spiller i flere ligaer. Udover at være stjerneangriberen på landsholdet, har han også optrådt for Nacional (2005-06), Groningen (2006-07), Ajax (2007-11), Liverpool (2011-2014) og Barcelona (2014-?) på klubniveau.

Luis Suarez Landsholdskarriere

I landsholdsregi var han et medlem af den trup, der repræsenterede Uruguay ved U/20-VM i 2007, som blev afholdt i Canada. De blev slået ud af USA i turneringen, som Argentina endte med at vinde.

Luis Suarez spiller en stor rolle på Uruguays landshold, som i 2010 blev nummer 4 ved VM. Han hjalp også sit landshold med at vinde den 15. Copa América og blev kåret til turneringens spiller i selvsamme turnering i 2011. Han var anfører for landsholdet, da han ved OL i 2012 scorede hattrick mod Chile. I 2013 skulle han også spillede en afgørende rolle for Uruguay, da han scorede et vigtigt mål i åbningskampen mod Spanien i Confederations Cup. Ved VM i 2014 i Brasilien scorede Luis Suarez sit 40. mål i karrieren for Uruguay.

Suarez Uruguay

Spillestil: Suarez skaber målchancer på grund af sit kraftfulde skud, og sine tekniske færdigheder. Han har en særlig evne til at lave kanaler på de modstandere, han tørrer forud for et eventuelt mål.

Fremtid: Hans kontrakt med FC Barcelona udløber først til sommeren 2021, og derfor forventes det også, at han vil blive en del år i Catalonien endnu. På det tidspunkt, er Suarez fyldt de 34 år. I et interview med den spanske avis, Mundo Deportivo, fortalte han at han forventer at sutte karrieren på Camp Nou.

Kendetegn: Suarez er blevet beskyldt for at smide sig og falde for let. Dette har ført til omfattende kritik, og i januar 2013 indrømmede han da også, at han i en kamp mod Stoke City havde lavet skuespil for at opnå et straffespark, som Liverpool på uretfærdig vis blev tildelt. ‘Skuespiller’, ‘Kannibal’ men også en helt fantastisk Striker. 

Læs også portrætterne af Paul Pogba og Antoine Griezmann

Opdatering: Normalvis er det Lionel Messi, som slår rekorder i FC Barcelona. Men også Luis Suárez er konkurrencedygtig på den position. Da FC Barcelona i marts 2018 mødte Malaga på udebane, scorede den uruguayanske angriber efter bare 15 minutter. Dermed har han scoret mod alle de 25 klubber, han har mødt i La Liga-sammenhæng.