Louis van Gaal er i øjeblikket manager for den engelske storklub, Manchester United. Louis van Gaal er 63 år gammel og han kommer oprindeligt fra den hollandske hovedstad, Amsterdam. Han er kendt for sin taktiske snilde og evne til at vinde titler som træner. Van Gaal har både som spiller og træner været forbi flere storklubber, men hans største succeser har været opnået som træner.

 

Louis van Gaals karriere som spiller

fodboldspilleren Louis van Gaal

Louis van Gaal havde trods et prægtigt 70’er look ikke den store succes som fodboldspiller

Louis van Gaal startede som så mange andre trænere, sin karriere som spiller. I hans karriere som spiller var han omkring flere hollandske klubber og en enkelt belgisk klub. Han spillede på den centrale midtbane igennem hele sin karriere. Van Gaal startede i Ajax, hvor han spillede i hele hans ungdomskarriere. Han fik dog aldrig debut på førsteholdet i Ajax, da spillere som Johan Cruyff og Johan Neeskens stod forrest i køen til pladserne på midtbanen.

 

Da han indså at en plads på førsteholdet ikke var inden fra rækkevide, besluttede han sig for at prøve lykken i Belgien. Det blev til et skifte til, Royal Antwerp, hvor han tilbragte fire år. Van Gaal blev fast mand på Antwerps hold og det blev i alt til 41 kampe, 7 mål og to andenpladser i den belgiske liga. Efter årene i belgisk fodbold, hvor han havde bevist sit værd, besluttede han sig for, at vende hjem til Holland. Det blev til et skifte til klubben Telstar, hvor van Gaal spillede en enkelt sæson. Van Gaal havde et rigtig godt forhold til sin træner i Telstar, Mircea Petescu. Han fulgte derfor sin træner, da han skiftede til Sparta Rotterdam. Her fik han sit endelige gennembrud og det blev til hele otte år i klubben. Han spillede hele 248 kampe for klubben og scorede 26 mål. Efter de mange år i Sparta Rotterdam tog han til AZ Alkmaar, hvor han senere blev assistenttræner. Herefter fulgte van Gaal sin træner i AZ videre til Ajax, hvor han senere endte med at blive cheftræner.

 

Louis van Gaal blev altså aldrig den helt store stjerne som spiller, men han formåede dog alligevel, at slå sit navn fast i Holland. Han var forbi flere af de største hollandske klubber i sin tid som spiller og det blev da også til over 300 kampe og 34 mål. Det mest afgørende for van Gaal var dog, at hans karriere som spiller ledte ham direkte ind på trænersporet. Han lærte meget af sine trænere i de klubber han spillede for og han blev assistenttræner i både AZ og Ajax, inden han til sidst blev cheftræner for Ajax.

 

Louis van Gaals karriere som træner

Som man kunne læse, så startede Louis van Gaals trænerkarriere som assistenttræner hos AZ i den hollandske liga. Herefter gik turen hjem til Ajax, hvor han først var assistent og senere blev cheftræner. Louis van Gaal har siden været forbi flere europæiske storklubber, i hans mange år som fodboldtræner. Han er som tidligere nævnt, kendt for at være en træner med stor taktisk snilde. Han skifter ofte mellem mange forskellige systemer og taktikker. Flere folk omkring van Gaal har flere gange udtalt, at han bruger tonsvis af timer på, at analysere modstanderne og derefter ligge den bedst mulige taktik. Van Gaal er særligt glad for formationer med tre mand i forsvaret. En formation som han blandt har brugt i klubber med Bayern München, Manchester United og på det hollandske landshold. Han er også meget glad for hollandske spillere, og han har flere gange hentet hollandske spillere, til den klub han har været træner for.

 

Van Gaal har i sin tid som træner været forbi klubber som, Ajax, AZ Alkmaar, FC Barcelona, FC Bayern München og det hollandske landshold. Van Gaal er altså en træner med meget stor erfaring og en række store titler på cv’et. Van Gaal startede som sagt som cheftræner hos Ajax, hvor han i alt tilbragte seks år. Han tid i Ajax var yderst succesfuld og den bød på en række titler. Van Gaal blev hollandsk mester med Ajax tre gange og vandt blandt andet også både UEFA Cuppen og Champions League. Særligt præstationerne i Europa var særdeles imponerende og de var med til at slå hans navn fast i fodboldverdenen.

louis van gaal og mourinho i fc barcelona FC Barcelona

De mange år med stor succes i Ajax betød, at van Gaal blev en meget eftertragtet herre. Mange storklubber var ude efter ham, og det endte med, at van Gaal tog til FC Barcelona. Det blev til tre år og to spanske mesterskaber i den spanske storklub, men under opholdet udtalte van Gaal blandt andet også, at det var svært at implementere hans spillestil i klubben, grundet de kulturelle og fodboldmæssige forskelle. I 2000 forlod van Gaal Barcelona, for i stedet at tage et job som cheftræner for det hollandske landshold. Det var meningen, at van Gaal skulle føre Holland igennem VM 2002 kvalifikationen, men denne mission glippede, da Holland kun sluttede som toer i deres kvalifikationsgruppe. Det var en stor skuffelse for van Gaal og hele Holland, og det betød i sidste ende at van Gaal måtte forlade jobbet.

 

En ny start

Efter det mislykkede forsøg som hollandsk landstræner, bankede FC Barcelona endnu engang på van Gaals dør. De skulle bruge en mand, der kunne føre dem til titler, og det vidste de at van Gaal kunne. Det skulle dog vise sig, at det aldrig rigtigt kom til at fungere med van Gaal og Barcelona. Opholdet var præget af svingende præstationer og i den ene sæson, hvor van Gaal var i Barcelona, blev det ikke til én eneste titel, hvilket betød, at han måtte forlade klubben endnu en gang. Efter det andet ophold i Spanien, søgte van Gaal endnu engang tilbage mod sit hjemland. Han blev ansat som ”technichal director” hos Ajax, men samarbejdet med cheftræner Ronald Koeman fungerede ikke, så van Gaal stoppede allerede kort tid efter ansættelsen.

 

De mange mislykkede ophold betød, at van Gaal måtte søge en helt ny start som fodboldtræner. Han endte med at få jobbet som træner hos hollandske AZ. Her fandt van Gaal endnu en gang takterne og det blev til flere flotte placeringer i den hollandske liga, herunder et mesterskab i sæsonen 2008/2009. Efter succesen i AZ tog van Gaal til mægtige Bayern München. Her blev det til megen succes, i alt tre titler på to sæsoner. I 2011 ville han så endnu engang prøve lykken som hollandsk landstræner. Tiden som landstræner bød på to specielle oplevelser. EM 2012 blev en kæmpe skuffelse, med 3 ud af 3 nederlag i gruppespillet (bl.a. til Danmark), hvilket medførte at Holland røg ud. VM 2014 blev derimod en stor succes for et undertippet Hollandsk mandskab, som endte på en flot 3. Plads. Efter tiden med op og nedture på det hollandske landshold gik turen til Manchester United, hvor van Gaal i dag kæmper for, at bringe klubben tilbage til fordoms styrke.

 

Fun Facts om Louis van Gaal

Til sidst et par funfacts om Louis van Gaal og hans karriere

 

  • Louis van Gaal blev oprindeligt døbt, Aloysius Paulus Maria Van Gaal.
  • Louis van Gaal kommer ud af en søskende flok på 9!
  • Louis van Gaal har vundet mesterskabet i alle de lande, hvor han har været træner. (Holland, Tyskland og Spanien)
  • Louis van Gaal var klar til at overtage posten som Manchester United allerede i 2000. Alle troede at Sir Alex Ferguson ville stoppe det år, men han endte til sidste med at fortsætte, og så kender vi jo resten af historien.

Louis van Gaals karriere på 1 minut (Video)