Sørger du for at spille fodbold, kan du på kort tid få dit blodtryk ned i et normalt leje. Har du forhøjet blodtryk, kan det være interessant for dig selv at kunne holde øje med det med en blodtryksmåler.

Du kan desværre ikke sænke dit blodtryk ved at sidde foran skærmen og se fodbold. Hvis du derimod sørger for selv at komme ud på grønsværen og løbe rundt, vil det dog kunne gøre, at dit blodtryk bliver sænket. Er du vild med at se fodbold, handler det derfor også om, at du kommer i gang med at spille det.

Der er flere forsøg, der viser, at det gør en stor forskel på dit blodtryk, hvis du spiller fodbold. Du behøver ikke at gøre det på særligt højt plan. Faktisk er det nok, hvis du bare løber rundt og hygger dig med vennerne. Så længe du sørger for at gøre det regelmæssigt.

blodtryk og fodbold

Det er blandt andet en af konklusionerne af et studie foretaget på Københavns Universitet. De målte blodtrykket hos en gruppe, hvor det var let til middel forhøjet og fandt ud af, at det blev sænket, hvis de spillede fodbold på motionsplan to til tre gange om ugen.

Hvilke konsekvenser har for højt blodtryk?

Der er ingen, der ved, præcis hvorfor for højt blodtryk opstår. Det skyldes, at blodet bliver presset hurtigere gennem årene end ved et normalt blodtryk. Forestil dig en haveslange, hvor vandet har brug for at vist tryk for at sprøjte ud gennem slangen. Hvis vandet får for meget tryk på, får du pludselig svært ved at styre slangen, og der kommer alt for meget vand ud. Det er lidt det samme, der sker i kroppen.

Det er særligt personer, der er overvægtige, har et stort alkoholforbrug, diabetes 1 eller 2, ikke får nok motion eller har et for højt kolesteroltal, der bliver ramt af lidelsen.

Har du mistanke om, at du har forhøjet blodtryk, bør du selvfølgelig altid gå til lægen, så vedkommende kan måle det. Du vil typisk opleve hovedpine, træthed, svimmelhed, hjertebanken og åndenød i forbindelse med et for højt blodtryk.

Mål selv, om du har for højt blodtryk

Er du bange for, at du selv har for højt blodtryk, eller vil du gerne hold øje med dit i forvejen høje blodtryk, kan du nemt selv gøre det. Du kan købe en blodtryksmåler på nettet, som du kan måle dit blodtryk med derhjemme. Dermed kan du holde øje med, om det bliver ved med at være på et sundt niveau. Læs mere om at have din egen måler her.

Som yngre, rask person bør dit blodtryk ligge på 120/80 mm Hg. Ligger det over 140/90 mm Hg, er det for højt. I det tilfælde bør du altid søge læge.

Har du for højt blodtryk, kan du bruge blodtryksmåleren til at måle, hvordan fodboldtræningen er med til at sænke det. Det kan være en god motivation for dig til at blive ved med at træne, når du hele tiden kan følge med i, hvordan det går med dit blodtryk. I studiet nævnt ovenfor så de gode resultater efter bare tre måneders træning. Det er derfor spændende at se, hvor gode resultater du kan opnå, når du bliver ved.