UEFAs logo fotograferet på UEFAs hovedkvarter i Nyon, Schweiz. Foto: Gary M. Prior/Allsport UK

UEFAs logo fotograferet på UEFAs hovedkvarter i Nyon, Schweiz. Foto: Gary M. Prior/Allsport UK

Manden som forsøgte at indføre “Atlantic League” for 16 år siden har afsløret at planerne om en unik liga er blevet vakt til live igen.

Af Emil Plovgaard

I år 2000 stod hollandske Harry van Raaij og Peter Fossen, som på daværende tidspunkt var henholdsvis klubpræsident og administrerende direktør hos den hollandske storklub, PSV Eindhoven, bag en idé om at skabe en ny liga, som skulle indeholde de bedste hold fra ligaerne i Holland, Belgien, Portugal, Skotland og Skandinavien.

Intentionen bag ideen var at skabe en ny liga, som ville kunne spille lige op med de bedste nationale ligaer i Europa, så som Premier League, La Liga, Serie A og Bundesligaen.

Ideen som både skotske Celtic og Rangers var store tilhængere af blev imidlertid ikke anerkendt af UEFA, som afslog mulighederne for en ny europæisk liga i år 2000.

Men Van Raaij har nu bekræftet at Atlantic League muligvis er på vej til at blive noget konkret, da et konsortium ledet af en velhavende engelsk forretningsmand bakker op om ideen. Det skriver The Daily Record.

Kilder i Holland påstår, at forhandlingerne bag de lukkede døre har været i gang i måneder, og at der er økonomisk opbakning fra potentielle sponsorer og endda kan en mulig TV-aftale også være på plads.

Hele projektet blev sat i værk af Harry van Raaij og den tidligere Rangers-formand, David Murray. Projektet nød dengang stor opbakning af blandt andet storklubber som Celtic og Anderlecht.

Og projektet er måske netop blevet genoplivet som et modsvar til tyske Karl Heinz Rummennigges forslag om at lave Champions League, kun for de rigeste klubber på det europæiske kontinent.

I går udtalte Van Raaij sig om sagen:

”Jeg har tavshedspligt, og kan derfor ikke afsløre noget som helst. Men det er en idé, som er velkonstrueret.”

Planen bygger i første omgang på en liga, bestående af klubber fra landene: Skotland, Belgien, Holland, Portugal, Grækenland, Schweiz, Sverige, Norge og Danmark.

Klubber fra Tyskland, Frankrig og Italien kan også komme til at være en del af den tværeuropæiske liga, hvis de ikke er en del af Rummenigges planer.

Gigantiske TV-aftaler hæmmer europæiske ligaers udvikling

Ovenpå den gigantiske TV-aftale – der angiveligt skulle være i omegnen af 50 milliarder kroner værd – som klubberne i Premier League for nyligt sikrede, udtaler Van Raaij:

”De store fodboldnationer i Europa – Tyskland, Frankrig og Italien er alle i panik over den dominans og styrke som Premier League har fået. England som et fodboldland er nu helt urørligt.

De resterende europæiske ligaer kommer aldrig til at nå de engelske klubber til sokkeholderne på grund af deres TV-aftaler. Det er grunden til, at alle andre lande i Europa nu, ud af det blå, er klar til at grundlægge en europæisk liga.”

Læs også: Manchester United ude efter denne stjerne

[yop_poll id=”2″]